用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實佢地返HK都好辛苦, 有時差, 返到UK又要重頭適應, 最重要係放完假有好多test,  如果host family 係好嘅, 留係uk仲好, 囡其實連x'mas都吾想返HK, 因為之後要考試

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 16:33 發表

錢真係唔爭得幾遠ga咋, 不過如果小朋友喺嗰邊有一班朋友一齊住喺host family度, 住得開心, half term唔想返香港, 我都會由得佢.

呢個係我個 guardian 收費,大家 seesee

Registration fee (non refundable)                                £125.00
Homestay deposit (refundable)                                £300.00
Guardian fee per term                                                £250.00
Guardian fee per year                                                £700.00
Guardian fee for sixth formers (no homestay)                £500.00
Homestay charge per night                                        £  28.00 (London £32)

醒目開學勳章

我果間同你好似一樣噃

原帖由 joenjac 於 09-10-5 16:55 發表
呢個係我個 guardian 收費,大家 seesee

Registration fee (non refundable)                                £125.00
Homestay deposit (refundable)                                £300.00
Guardian fee per term                                                £250.00
Guardian fee per year                                                £700.00
Gu ...

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 16:49 發表
其實佢地返HK都好辛苦, 有時差, 返到UK又要重頭適應, 最重要係放完假有好多test,  如果host family 係好嘅, 留係uk仲好, 囡其實連x'mas都吾想返HK, 因為之後要考試

...

嘻嘻 ~ 我囡好鈡意返嚟香港, 有得返嚟jetlag佢唔理ga, 我諗都係睇一個個人, 因為佢啲同學十之八九都會飛晒返香港, 鮮有留喺host family度, 不過我個仔就難講, 我而家成日都揾佢唔到, 佢未必鈡意飛返嚟對住我.
[img][/img]

我的是朋友介紹, 不是公司 :

一年顧問費: GBP250
食宿每日GBP30
如要接送每次各GBP100 (接GBP100, 送GBP100)

之前有一個係熟人介紹,

g fee 500  GBP/TERM
H STAY 50 GBP/NIGHT 包食,
接送 120 GBP

我即刻推左.

你的收費還比我的貴lor. 我當時太趕無去找其他監護人公司, 有親戚介紹便算了.

原帖由 joenjac 於 09-10-5 17:12 發表
之前有一個係熟人介紹,

接送 120 GBP

我即刻推左.

醒目開學勳章

g fee 500 GBP/Term

甘咪要乘3個Term 即係1500

原帖由 joenjac 於 09-10-5 17:12 發表
之前有一個係熟人介紹,

接送 120 GBP

我即刻推左.

醒目開學勳章

GBP250/年 好平呀

原帖由 msmchan 於 09-10-5 17:07 發表
我的是朋友介紹, 不是公司 :

一年顧問費: GBP250
食宿每日GBP30
如要接送每次各GBP100 (接GBP100, 送GBP100)

我推左之後,好在學校原來有家長聚會,舊生家長會分享經驗,比左 GUARDIAN 公司既資料我,就搵到而家呢個.

醒目開學勳章

可能我囡吾想對住我:;pppp: 係度搵藉口

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 17:02 發表

嘻嘻 ~ 我囡好鈡意返嚟香港, 有得返嚟jetlag佢唔理ga, 我諗都係睇一個個人, 因為佢啲同學十之八九都會飛晒返香港, 鮮有留喺host family度, 不過我個仔就難講, 我而家成日都揾佢唔到, 佢未必鈡意飛返嚟對住我. ...

我仔之前間prep-school,half-term收£25/day.

現在間 senior 就包埋,不另收費

不過不是太多學校肯做埋監護人 都揾左好耐

[quote]原帖由 KWY-WONG 於 09-10-5 15:46 發表
是持 HKSAR Passport.  不過據我所知有個高form 同學 (17歲+),同樣是 HKSAR Passport, 她要到警局報到。

有朋友個女去UKMaster, HKSAR passport, 要去警局, 情形好可能真係age18 + “Chinese” passport

因搬屋,無上網一星期,原來有新地埗,還咁熱鬧.匯報一下呀仔情況.
我還未知學校幫呀仔去咗警局報到未,因之前註冊時,學校已說會幫呀仔攪,所以呀仔好老定.佢上次exeat weekend同同學在學校附近租房住了3日2夜,房錢約共100磅1人.我覺得都ok.而且又不用搭長途車去guardian家.佢無咁辛苦.今次tb23/10 - 1/11佢會回港.因老公話今次回來可以買補充物-零食,cup noodles等,因去開學時只拿了少少餅乾.又可以睇吓佢啲學習進度.聖誕當然會返,至於2月個tb剛剛好是新年,所以都會返.哈,呀仔都會返得幾密.不過辛苦哂佢搭咁多個鐘機.
我老公在銀行入了500磅for呀仔張debit card,另在學校放了300磅,呀仔本身有100零磅在身.我同呀仔講應足夠呢緊兩年的使費.所以不會再匯錢比佢.
不過佢話啲嘢真係好貴,叫一個take away的鴨飯要5磅,去一次supermarket,買chocolates和drinks都會用了10幾磅.
呀仔用O2電話咭,佢都係打回來ring一下收線,之後我打比佢,咁佢就不用扣錢.我就用009,打英國手機唔記得是$1.5定$1.7 一分鐘.

原帖由 honeybeemom 於 09-10-9 17:43 發表
因搬屋,無上網一星期,原來有新地埗,還咁熱鬧.匯報一下呀仔情況.
我還未知學校幫呀仔去咗警局報到未,因之前註冊時,學校已說會幫呀仔攪,所以呀仔好老定.佢上次exeat weekend同同學在學校附近租房住了3日2夜,房錢約共10 ...

用"Lebara " sim card 平D, 4p 一分鐘打回香港, 約HKD0.55.
你個仔真係返得好密, 我個仔間學校term break 去    France, 不過佢唔參加.

Hi honeybeemom,

我囝在10月初己到了警局報到了, 是9月2x 號agency send email 及電話叫學校一定要按排, 原來學校都不清楚到警局的詳細情形, 後來學校自己打電話到警局聯絡及了解情況, 後來學校給囝地址叫他在上堂時間自己乘車去, 當然有告訴他乘什麼車及下車處, 要用上45min車程才到, 車票來回要約15磅, 註冊費34磅, 原來不是每一間警局都有警察及可以做註冊, 需要約時間的, 不像香港全日有警察在警察局的.

呀囝都是用Lebara, 4便士1min, 約5毫子/1min, 重平過HK用固網打去UK ($1.98/min).

exeat weekend 可以留在學校, half term 到guardian 度, 聖誕節才回港, 要等多2個月才回來.

原帖由 honeybeemom 於 09-10-9 17:43 發表
我還未知學校幫呀仔去咗警局報到未,因之前註冊時,學校已說會幫呀仔攪,所以呀仔好老定.佢上次exeat weekend同同學在學校附近租房住了3日2夜,房錢約共10 ...

睇呢個 post 最大得益係慳左好多電話費.因為我個女仲係每日一電

醒目開學勳章

每日電

Hi joenjac

囡都係每日電比我, 用skype, 接收一般

我唸佢呢排開始有homesick, 各位有咩好提議呢

原帖由 joenjac 於 09-10-12 11:35 發表
睇呢個 post 最大得益係慳左好多電話費.因為我個女仲係每日一電

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-12 11:50 發表
Hi joenjac

囡都係每日電比我, 用skype, 接收一般

我唸佢呢排開始有homesick, 各位有咩好提議呢

你哋都好吖! 每日一電, 我係不定期收到電話的, 連阿女而家因為好忙都冇再每日一電
你小朋友哩個half term唔返嚟? 我嗰2個都會返, 好快會見到佢哋了! 治療homesick個個方法唔同, 我小朋友鈡意本地同日本零食, 煲碟, 都係比較容易滿足的, 問下你小朋友鈡意或想要啲乜嘢?
[img][/img]

醒目開學勳章

Hi DoReMi

剛才囡打電話比我,  佢話自己無homesick, 不過有掛住屋企, 我問佢係咪學校太偏遠, 太靜, 佢又話無問題

HT 係10月中, 不過佢一早話左吾返, 有個表姐話去探佢, 佢又話要溫書,  佢仲話好快係香港X'mas 見

佢基本上無咩嗜好,  我上星期又寄左盒speedpost 比佢, 問佢需要d咩, 佢又話吾使

其實有homesick果個係我就真

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-12 14:29 發表

你哋都好吖! 每日一電, 我係不定期收到電話的, 連阿女而家因為好忙都冇再每日一電
你小朋友哩個half term唔返嚟? 我嗰2個都會返, 好快會見到佢哋了! 治療homesick個個方法唔同, 我小朋友鈡意本地 ...
‹ 上一主題|下一主題