用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 Offer letter from St Catherine
樓主: cutielaam
go

Offer letter from St Catherine [複製鏈接]

my son is dec07 , is waiting pm class, we live yau ma tei, all question same with 大 B, 唔知waiting list prority 係已郵寄application letter 次序 or bb 出生月份...?

my daughter also got the offer "pm class at ESSEX campus", my husband love SC so much, but i like KV..... now i just wonder how can i choose if kv also accept my daughter (i think my daughter's interview performance  was KV better than SC)........

I thought siblings will have pirority?

我今日收到PM waiting list letter都有個心一沉的感覺,一來早咗寄來,冇心理準備,二來我個仔已經係入面讀緊,囡囡INTERVIEW時都不過不失... ...但最終都係唔收... ...

係有D唔開心, 不過IN 完KV之後其實覺得KV適合我個囡多D, 希望會有好消息!!

By the way,St. Cat 係一間好學校呀, 預祝大家開學快樂!!!

Is your daughter Catherine? I think I recognize her photo!

原帖由 Tabobo 於 09-11-28 17:02 發表
我係 pm waiting list 呀, 有 d 失望, 因為覺得阿女表現都 ok 架, 阿女本身讀緊 keenmind, 本來仲諗緊讀唔讀上去好, 依家唔駛諗啦, 天主幫佢揀左啦 ~

congratulations to you all ~ ...

hi jkl,

我以前已經有聽過有小朋友係入面讀緊唔一定收佢既細佬妹. 但個D 情況通常都係個小朋友真係一句都唔出聲.
我個女都答到90%, 淨係唔識答顏色同埋好少笑容咁LAW.

估唔到都唔收, 以為會有個PM 位, 我都係度諗到底阿哥係度讀真係一D感情分都冇, 定係我個囡真係IN 得好差?

原帖由 jkl 於 09-11-29 00:27 發表
I thought siblings will have pirority?

我今日收到PM waiting list letter都有個心一沉的感覺,一來早咗寄來,冇心理準備,二來我個仔已經係入面讀緊,囡囡INTERVIEW時都不過不失... ...但 ...
感謝主

原帖由 appleng 於 09-11-29 00:43 發表
hi jkl,

我以前已經有聽過有小朋友係入面讀緊唔一定收佢既細佬妹. 但個D 情況通常都係個小朋友真係一句都唔出聲.
我個女都答到90%, 淨係唔識答顏色同埋好少笑容咁LAW.

估唔到都唔收, 以為會有個PM 位, 我都係度諗 ...

你試下求下MISS幫手

Tsuen Wan, waiting on pm class...

原帖由 QEgg 於 09-11-28 19:11 發表
都未必呀! 我老公做蔬菜批發, 我做家庭主婦, 兩個小學中學都唔係名校, 所以.... 一切其實都係緣份!

QEgg
咁請問係住得近唔近學校,又是否住在中上既私人樓呢?

原帖由 shadowray 於 09-11-29 00:47 發表

QEgg

我稔唔關事,我有個FD住摯天半島,哥哥喺度畢業,個弟弟幾叻都唔收><"

hi DY,
我又會諗, 可能interview果位老師真係覺得佢唔適合, 如果好勉強入到又唔知係唔係好事...唔開心只係覺得好似好冇人情味咁... ...(不過其他野來說間學校真係唔錯)
而家等埋KV成績先再算,如果唔係都可以由而家讀緊既幼兒園升上去K1既.
by the way,我家距離學校很近, 我畢業的小學算是名校(一條龍上英中),仔仔在學校的成績唔錯, 不過都係唔收我個囡, 所以我估一切都是緣份(當然都同實力有關既)

原帖由 深井DY 於 09-11-29 00:46 發表

你試下求下MISS幫手

感謝主

原帖由 深井DY 於 09-11-29 00:54 發表

我稔唔關事,我有個FD住摯天半島,哥哥喺度畢業,個弟弟幾叻都唔收>

咁就真係唔知用咩準則去收生.有成6000人考要搵一千幾百個同分既小朋友唔難.咁點樣去取捨呢?所以我相信申請表上既資料一定有用囉!
不過唔知邊樣係佢地主要睇!

My son sept07, am at Essex campus. Thanks your info in this forum.

收到信係 a.m. 真係笑唔出. 因我下個月冇野做. 驚老公一個人撐唔倒.  york 以比留位費. 兩間學校的學費出年有機會達$3600-4000. 未加雜費, 另興趣班. 唉... 真係有 d 後悔放棄咗金巴倫. 因佢地學費係 $2500 倒,就算出年加價我諗都係$3000. 應該可以應付倒. 依家真係令我頭痛. 可能要讀番依家間學校, 因有學卷. 為起都係比$1000 一個月. 唉...

名              男/女  出生月  中英/英普  上/下午   校舍
cutielaam                                      am    Norfork
KLCHO        boy     2          中英     am    Norfork
zoesychan                                    am
jl118          girl       1           中英    am    Essex
Yiu-Hang
LitttleEggBB
sum yee     girl       6           英普    pm    Norfork
joyce1024  girl      7            中英     pm   Norfork
NICOLE123 boy    4             英普    pm    Norfork
Mycascade            1            中英   am    Essex
QEgg          boy     2            中英   am    Norfork  
be              girl                    中英   am    Essex     
portialeung girl       12          中英    am  Norfork
Adrian_ma  boy     10         中英    am   Norfork
linglingng      girl       8          中英    am   Norfork

be happy la

原帖由 linglingng 於 09-11-29 01:25 發表
收到信係 a.m. 真係笑唔出. 因我下個月冇野做. 驚老公一個人撐唔倒.  york 以比留位費. 兩間學校的學費出年有機會達$3600-4000. 未加雜費, 另興趣班. 唉... 真係有 d 後悔放棄咗金巴倫. 因佢地學費係 $2500 倒,就算 ...

不如先比留位費, 如果出年搵到新工, 就多個選擇!

原帖由 linglingng 於 09-11-29 01:25 發表
收到信係 a.m. 真係笑唔出. 因我下個月冇野做. 驚老公一個人撐唔倒.  york 以比留位費. 兩間學校的學費出年有機會達$3600-4000. 未加雜費, 另興趣班. 唉... 真係有 d 後悔放棄咗金巴倫. 因佢地學費係 $2500 倒,就算 ...

我住黃埔區, 一般私人樓.

原帖由 shadowray 於 09-11-29 00:47 發表

QEgg

linglingng,
你慢慢唸下先!!唔好咁唔開心喇~~
$3000同$4000都係差$1000蚊啫~~唸清楚先,唔好咁快放棄呀~~
支持你!!

回覆 1# cutielaam 的文章

我都收到信, 上午班, 好开心.
请问这间学校09年小一的派位好吗?
除了每月的学费和一年杂费外, 其它收费还多吗?

Dear  linglingng,
My son is also in for AM Norfolk. I know you must have gone through a lot to get your child admitted to one of these KGs. I can still recall how nervous I was when some friend's friend received letters saying they cannot get the application forms as the forms were all distributed.
Having accepted is an independant matter from not having a job next month.
Would you feel worse if your child was rejected from SC and loosing your job??

Good luck on your getting a better job in no time!

醒目開學勳章

waiting list only
細b在九龍塘區果然係難d~
雖然已經無抱太大期望~但係收到信嗰一刻真係有d唔開心~
依家要做定心理準備陸續會收到waiting or reject letter~
‹ 上一主題|下一主題