用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區小學排名
樓主: Jocheng
go

91區小學排名 [複製鏈接]

您真係好想沙呂, 咪唔填, if 3間都ok 咪填, 但我睇好大機會因甲3 去左梁, 因抽唔到沙呂, 您唔會知係因甲抽唔到定乙抽唔到  點解要減去自己抽90%seat 的機會呢

都係個句, 私校打左底 咪進取d, 無就要穩中求勝

原帖由 liuelly 於 10-1-22 14:14 發表
我而家其實,,想肯定係咪甲,2同3都唔填???

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

明白,,,我會認真考慮

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 14:18 發表
您真係好想沙呂, 咪唔填, if 3間都ok 咪填, 但我睇好大機會因甲3 去左梁, 因抽唔到沙呂, 您唔會知係因甲抽唔到定乙抽唔到  點解要減去自己抽90%seat 的機會呢

...

真叫人羨慕. 一呂是我最想入的學校. 除了成績好,
我喜歡一呂提出的'一體一藝'. 可以給小朋友有全
面的發展.

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 13:23 發表
終於聽到有人簡一呂啦, 好開心, 希望做同學仔啦
梁小3 都穩妥架喇, 之前dpost 有好些媽媽覺得可放後dtim, 但因您1同2 都幾進取, 不如來個穩陣d, 真係好睇您點睇梁小, 唔好只從多位少位考慮

至於交表日期, 無相干啦, ...

叉雞飯 : 我都很想個女可以同你個女/仔做同學仔.....其實這幾個星期我同老公不段考慮蕭小還是梁小好...

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 13:23 發表
終於聽到有人簡一呂啦, 好開心, 希望做同學仔啦
梁小3 都穩妥架喇, 之前dpost 有好些媽媽覺得可放後dtim, 但因您1同2 都幾進取, 不如來個穩陣d, 真係好睇您點睇梁小, 唔好只從多位少位考慮

至於交表日期, 無相干啦, ...

e+ 好多學校都有呢個plan 的, 而且好多學校都好平均, 我覺得91真係好幾間都好好
您簡邊間呀 ?

原帖由 go123456 於 10-1-22 14:26 發表
真叫人羨慕. 一呂是我最想入的學校. 除了成績好,
我喜歡一呂提出的'一體一藝'. 可以給小朋友有全
面的發展.
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

醒目開學勳章

如果你乙不變的話,
早只需填甲一, 學校同你講唔好漏空, 主要係講乙部, 唔係甲部.

原帖由 liuelly 於 10-1-22 14:14 發表

哈哈, 大家91媽媽都好積極回應呀, 我地霸左個板第一位成朝喎. 我地好勁呀
我其實係88媽媽來架咋

甲佔10% (跨區既人都可以選
乙佔90% (只有91區人可填, 機會自然大)
甲2,3你有填既自然先排左甲部份先來乙機會.
所以如果甲2-3吉既, 甲1落空即落你90%機會既乙1既啦...
抽獎遊戲就是咁玩...

yes同意
原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 14:34 發表
e+ 好多學校都有呢個plan 的, 而且好多學校都好平均, 我覺得91真係好幾間都好好
您簡邊間呀 ?

我都想知, 老公很喜歡梁小,我就15/16,唔知蕭小or梁小....我知道各有各好,但老實有o的擔心梁小第一round禁小人....連返工也心中只有兩間學校in my mind

原帖由 michelle106 於 10-1-22 13:44 發表
請問各位 "蕭小" 及 "梁小" 邊間好d..........

我想知,,,揀完十幾間,,有空位,,係咪照留空佢得架喇?如果有2間我唔係咁想佢入,,係咪唔填?定將佢放最後?

原帖由 AndyMah 於 10-1-22 14:35 發表
如果你乙不變的話,
早只需填甲一, 學校同你講唔好漏空, 主要係講乙部, 唔係甲部.

1st round 我身邊有人15分入左梁小, 有人15分唔入, o廿係咪佢唔用晒d位, 定係我fd 呃我其實佢唔係用15分梁入左另一d hit 爆就不得而知, hehe 我呢個fd 都成日呃我架喇

原帖由 slau 於 10-1-22 14:44 發表
我都想知, 老公很喜歡梁小,我就15/16,唔知蕭小or梁小....我知道各有各好,但老實有o的擔心梁小第一round禁小人....連返工也心中只有兩間學校in my mind

請問各位點睇沙循呀.......

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 12:51 發表
o廿您甲1填架麻
好睇您意向, 您if 填甲2 梁好大機會入到架wor, o廿您等同放棄去乙1抽沙呂, if 真係o廿發生, 您會唔會唔開心先 ?
我聽2個小一填表講坐都講過if 您好心儀的唔入會好唔開心的 甲1= 乙一那間, 甲2-3 不仿 ...

叉雞飯,請問可否說說胡上是一間怎樣的學校呢?因要做決定了!謝謝!

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 14:41 發表
哈哈, 大家91媽媽都好積極回應呀, 我地霸左個板第一位成朝喎. 我地好勁呀
我其實係88媽媽來架咋

但我係91爹O地

原帖由 slau 於 10-1-22 14:44 發表

我小朋友唔係讀黎兩間, 咁啱住隔離屋個mami又係問我同一問題, 佢再加埋朱小來問, 我話好易揀, 你睇三間升中派位成績就知點揀, 黎個數據係好重要嘅指標. 要注意, 係睇邊間小學入邊啲中學嘅人多, 唔係睇"升英中率"呀.

路程遠近也是個重要的考慮因素.

醒目開學勳章

yes, 因為 91 只有16間, 填盡都係16間.
你唔係咁想去入既, 你唔填基本唔會派到你去果間,
但如果萬一真係咁多間都入唔到既, 就會唔知派咗你去邊.
不過睇嚟唔知派去邊既機會唔大, 除非你填得好離譜啫.

原帖由 liuelly 於 10-1-22 14:44 發表
我想知,,,揀完十幾間,,有空位,,係咪照留空佢得架喇?如果有2間我唔係咁想佢入,,係咪唔填?定將佢放最後?

醒目開學勳章

睇番前面, 尋日我地講過下....

原帖由 michelle106 於 10-1-22 15:10 發表
請問各位點睇沙循呀.......

醒目開學勳章

好大可能佢呃你啦!
齋睇梁少仲有 89 個位,就知第一 round 未收足生啦,
又點可能入唔到呀! 如果佢1st round 真係派唔到,
依家應該好忙咁排緊位喎!

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 14:54 發表
1st round 我身邊有人15分入左梁小, 有人15分唔入, o廿係咪佢唔用晒d位, 定係我fd 呃我其實佢唔係用15分梁入左另一d hit 爆就不得而知, hehe 我呢個fd 都成日呃我架喇

...

我就是擔心這點,雖然梁小有50幾%,但好似是一些一般英中 (Sorry, please correct me if I am wrong), 蕭小是低o的, 但至少有幾個入到呂中

原帖由 candytl 於 10-1-22 17:05 發表

我小朋友唔係讀黎兩間, 咁啱住隔離屋個mami又係問我同一問題, 佢再加埋朱小來問, 我話好易揀, 你睇三間升中派位成績就知點揀, 黎個數據係好重要嘅指標. 要注意, 係睇邊間小學入邊啲中學嘅人多, 唔係睇"升英中率"呀 ...
‹ 上一主題|下一主題