用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 有冇10年K1同學仔/女父母呀?
樓主: 小盈papa
go

有冇10年K1同學仔/女父母呀? [複製鏈接]

Doris & Maymay,
想問一下你地小朋友嘅作息時間係點架??
我對仔依家都仲未完全習慣下午冇得訓晏覺...

lily

lily,

悠悠晚上11:00~12:00睡,早上9:00~10:00起來,除非睡得不好,否則已不用午歲了.
當然開頭介午睡時有D辛苦,但如果睡了,晚上就成1點先訓,咁情願試下係他們好想歲時,給他們做一些平時他們最喜歡的活動,令他們慢慢習慣,睇下有無幫助~~

原帖由 lily0822 於 10-9-10 01:53 發表
Doris & Maymay,
想問一下你地小朋友嘅作息時間係點架??
我對仔依家都仲未完全習慣下午冇得訓晏覺...

lily

原帖由 LeeDoris 於 10-9-10 09:28 發表
lily,

悠悠晚上11:00~12:00睡,早上9:00~10:00起來,除非睡得不好,否則已不用午歲了.
當然開頭介午睡時有D辛苦,但如果睡了,晚上就成1點先訓,咁情願試下係他們好想歲時,給他們做一些平時他們最喜歡的活動,令他們慢慢習 ...

Doris,

咁悠悠午飯之後會不會眼訓呀??
因文文丰丰大概11AM食飯, 11:45就會訓覺, 之後要訓住咁返學, 到學校先起身

lily

可能兩個仔都跟我訓啦和婆婆成日比佢哋訓晏覺架 由細到大兩個都好夜先訓架(1:0011:30先起身)  所以哥哥兩歲就無訓晏覺喇..RICO三歲就介了, 所以我擇下午班囉 而家哥哥要返全日就早好多了, RICO返咗學後可能比較累啦, 都好咗訓11:30-12:00

因為佢哋嘅作息時間已經係一,兩歲時定咗了, 所以好難轉架 因為我家姐對孖女同你孖仔一樣, 好早起身架, 到返學時(又係下午班)就扭眼訓架啦 但到四歲度就唔需要訓咁多了 放且孖仔啱啱先三歲, 如果唔太扭的話你咪由佢先囉, 你是自己車埋佢哋返學嗎
原帖由 lily0822 於 10-9-10 09:55 發表

Doris,

因文文丰丰大概11AM食飯, 11:45就會訓覺, 之後要訓住咁返學, 到學校先起身

lily

咁他們夜晚幾點訓,早上幾點起身呢?
原帖由 lily0822 於 10-9-10 09:55 發表

Doris,

因文文丰丰大概11AM食飯, 11:45就會訓覺, 之後要訓住咁返學, 到學校先起

lily

唉... 咁又係, 而且唔由得佢地都冇辦法啦, 佢地7:15~7:30就起身, 唔訓咗先佢地上堂一定會扭眼訓...好彩我自己車佢地返學, 所以佢地可以訓耐dd...

原帖由 MAYMAYNG 於 10-9-10 12:06 發表
可能兩個仔都跟我訓啦和婆婆成日比佢哋訓晏覺架由細到大兩個都好夜先訓架(1:00訓11:30先起身)  所以哥哥兩歲就無訓晏覺喇..RICO三歲就介了, 所以我擇下午班囉 而家哥哥要返全日就早好多了, RICO返咗學後可能比較累啦, 都好咗訓11:30-12:00  

因為佢哋嘅作息時間已經係一,兩歲時定咗了, 所以好難轉架 因為我家姐對孖女同你孖仔一樣, 好早起身架, 到返學時(又係下午班)就扭眼訓架啦 但到四歲度就唔需要訓咁多了 放且孖仔啱啱先三歲, 如果唔太扭的話你咪由佢先囉, 你是自己車埋佢哋返學嗎

咁早起,為有早d食飯等他們可以早點睡個早的午睡哪!
我見bk有d媽咪都係咁樣,等他們歲醒才返學.

原帖由 lily0822 於 10-9-10 12:39 發表
唉... 咁又係, 而且唔由得佢地都冇辦法啦, 佢地7:15~7:30就起身, 唔訓咗先佢地上堂一定會扭眼訓...好彩我自己車佢地返學, 所以佢地可以訓耐dd...

係law, >.<
佢地已經習慣咗9PM左右訓, 到第二日7:15左右起身.
就好似一個人肉鬧鐘咁...我地想訓多陣都唔得>.<

原帖由 LeeDoris 於 10-9-10 16:07 發表
咁早起,為有早d食飯等他們可以早點睡個早的午睡哪!
我見bk有d媽咪都係咁樣,等他們歲醒才返學.

你哋知唔知小朋友返學有無和同學玩呀 死啦!!! Rico唔肯和同學玩呀 雖然而家佢返學無 但我哋已經感覺到佢唔鐘意返學 因為佢日日都係度倒數, 問"媽咪"聽日係咪唔洗返學呀??? 我話唔係呀,要返學呀...仲就會答"吓!我唔想返呀" 昨晚又會講, 係咪返多4日咋 一知聽日放假就好開心咁話"好野! 可以跟你喇" 都唔知開唔開心好呀

但唔知點解Rico返咗學後, 明顯唔同咗 平時佢好聽我話架, 而家同佢講野又唔應我, 又鐘意唱反調 赿叫唔好就赿要做 兩兄弟成日鬥氣

其實文文&丰丰一向都唔識同其他小朋友玩, 可能我地真係要比多少少時間佢地.
始終佢地都係第一次同佰生人過群體生活, 我相信等佢地見多D, 熟絡咗之後就會好好多 ^.^

原帖由 MAYMAYNG 於 10-9-14 12:30 發表
你哋知唔知小朋友返學有無和同學玩呀 死啦!!! Rico唔肯和同學玩呀 雖然而家佢返學無 但我哋已經感覺到佢唔鐘意返學 因為佢日日都係度倒數, 問"媽咪"聽日係咪唔洗返學呀??? 我 ...

咁又係...始終佢哋仲細
原帖由 lily0822 於 10-9-14 12:51 發表
其實文文&丰丰一向都唔識同其他小朋友玩, 可能我地真係要比多少少時間佢地.
始終佢地都係第一次同佰生人過群體生活, 我相信等佢地見多D, 熟絡咗之後就會好好多 ^.^

...

hello,
我囝囝係 下午   第三組   星星組    力鳴
我個囝只係講到 marcus 個名, 問佢其他一概唔知, 比佢激死

HI!各位家長好呀!我個女叫露露,07年11月18出世,係下午第三組,星星組!

HI
quote]原帖由 suprajess 於 10-9-15 22:50 發表
hello,
我囝囝係 下午   第三組   星星組    力鳴
我個囝只係講到 marcus 個名, 問佢其他一概唔知, 比佢激死 [/quote]

小朋友仲細, 有小朋友打人, 爭玩具的情況一定會發生, 等佢地返耐D學習下群體生活及紀律, 遲d情況應該有好轉, 有問題可以聯絡老師, 佢地會很樂意解答我們的問題.

我囡囡係下午第三組太陽組, 有時問佢學校既野都會講既, 但好多時講一半唔講一半都係估估下, 例如: 太陽組, 星星組, 月亮組的同學會一齊玩, 有時公主, 王子會分組玩遊戲,有同學會打人及爭玩具, 有人取他的玩具囡囡好叻會同老師講小朋友取了他的玩具, 咁老師便會同小朋友講做咩事拿了小朋友的玩具呀, 玩具一齊玩架, 有上英文堂及普通話堂, 但唔知點解成日講普通話老師病左冇上堂, 都唔知真定假既, 仲會玩單車/車, 波波, 煮飯仔等等, 有時係屋企會唱歌及模仿老師教書, 收玩具, 跳舞等等.......

另外, 徐老師星期二有打比我講解小朋友係學校的情況, 叫我不用擔心, 有任何事情可以隨時與他聯絡, 我覺得創價的老師真的很好.

原帖由 MAYMAYNG 於 10-9-9 11:29 發表
呀! 你有無問佢做咩喊呀 因為早起身或唔鐘意返學呢小朋友返學喊又真係好頭痛架  

我昨天去接放學, 班主任話佢今日可以唔洗捉住老師隻手喇 真係多謝老師嘅忍耐   ...

My daughter's got improved la... no more crying when getting on the school bus.. with a smile to say bye bye to us tim.. Teacher wrote us a note and said she had stopped crying at school too and started playing with other kids.. I'm very pleased with that..

我都好認同你講"創價"我老師,姨姨和各職員都好有愛心架 你耐咗就會感受到的....雖然我大仔剛剛是"創幼畢業生"但現在細仔的班主任唔會因為細佬比較熟學校而忽略佢架 就正如當初細佬返學喊到 咗, 淨係識得痴住班主任, 我開頭都怕影響老師的..但同班主任傾開時佢話"唔怕! 由得佢痴住先啦" 當佢無再咁痴身時老師會打電話 比我通知我一聲等我唔洗咁擔心. 所以如果小朋友有問題可以同老師傾吓架.
原帖由 cfmfjob 於 10-9-16 12:39 發表
小朋友仲細, 有小朋友打人, 爭玩具的情況一定會發生, 等佢地返耐D學習下群體生活及紀律, 遲d情況應該有好轉, 有問題可以聯絡老師, 佢地會很樂意解答我們的問題.

我囡囡係下午第三組太陽組, 有時問佢學校既野都會講 ...

聽到你咁講就好喇 我個仔都好似開始適應啦, 但就好似交功課比我咁 我叫佢返學和同學玩, 嗰日咪返嚟同我講我今日有和同學玩呀, 但我問同邊個玩佢又話"唔知喎" 最開心係噖日同我講"我今日無痴住周老師啦" 但唔知點解佢晚晚都講同一樣野 "點解要返學呀?我唔鐘意返學呀"

哈哈....佢都唔知今個星期佢連星期六都要去學校呀 因為哥哥返"小童軍呀"

原帖由 JenJenbaby 於 10-9-16 14:02 發表

My daughter's got improved la... no more crying when getting on the school bus.. with a smile to say bye bye to us tim.. Teacher wrote us a note and said she had stopped crying at school too and star ...

頭先再問我個女你囡囡講出係學校嘅活動,佢就話係呀係呀有呀有呀......我無咁擔心喇,比佢激c,可能我女仲係得2歲9個月,發生左嘅事唔係記得十分清楚,多謝你嘅分享!!
原帖由 cfmfjob 於 10-9-16 12:39 發表

我囡囡係下午第三組太陽組, 有時問佢學校既野都會講 ...

悠悠返到屋企都有講學校d野(雖然唔知真定假!)她說MS HANNA成日同他們玩和上堂,好鐘意MS HANNA,孫老師都有和他們上堂,又有去皇子公主禮堂和同學仔玩"尼埋"遊戲.會和同學仔一起分發餐具食茶點.仲會有D時間可以和哥哥姐姐一起玩.
‹ 上一主題|下一主題