用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

收到學校寄來交堂費的信及書單,但無講書商會否在8月2日到學校賣書,唔知有無人知道呢?

call 齡記 問吓???
P.2-P.6 學校7月頭已出通告, 可代訂書, 8月2日回校取...
我個人覺得自己出去買都好方便...

我唔想指定日子回校取書, 仲唔方便啦, 又唔係特別平 都係9折咋...

原帖由 clarachel 於 10-7-10 18:06 發表
收到學校寄來交堂費的信及書單,但無講書商會否在8月2日到學校賣書,唔知有無人知道呢?

Thanks! 咁如果唔係特別平就得閒先去買啦!

原帖由 mmak 於 10-7-10 21:39 發表
call 齡記 問吓???
P.2-P.6 學校7月頭已出通告, 可代訂書, 8月2日回校取...
我個人覺得自己出去買都好方便...

我唔想指定日子回校取書, 仲唔方便啦, 又唔係特別平 都係9折咋...

...

回覆 1# clarachel 的文章

P1 texbook + Story Book
1. Joan's Hat  - Era Publications (almost new) $15 hold
2. Elephant Tricks -Era Publications (almost new)$15 hold
3. The Mango Tree -Era Publications (almost new)$15 hold
4。 我是主的羊 一上 2008年6月版 (只有幾頁用鉛筆寫過)
5. My Pals are Here 1A, 1B @$20
6.        Wide Range Starter Blue Book 1 - some pencil notes. $50
7. 學好普通話-目標系列 一下, 極新,貼紙齊  $25

If interest, pm please.

想問下你地買左幾多套夏季校裙同運動衫呀?

我幫囡囡買咗2條裙(每色各一),另一套運動衫. 因為唔知每星期有幾多堂運動堂,所以買住一套先.

另外,如有不合身的校服送出,請pm本人,以作後備之用,謝謝!

原帖由 ballball411 於 10-7-16 10:27 發表
想問下你地買左幾多套夏季校裙同運動衫呀?

每星期有兩日著運動衫, 我以前就買了兩條裙加兩套運動服, 已很夠用的了。

原帖由 clarachel 於 10-7-16 17:41 發表
我幫囡囡買咗2條裙(每色各一),另一套運動衫. 因為唔知每星期有幾多堂運動堂,所以買住一套先.

另外,如有不合身的校服送出,請pm本人,以作後備之用,謝謝!

...

請問有冇 fit D書size的透明書套賣(唔係包書膠),在那裏可以買到?

喺齡記買完書可以配埋書套.  他們已pack 好晒成套啱size嘅書套 for 每一年級嘅書, 好方便的.

原帖由 nama 於 10-7-21 13:38 發表
請問有冇 fit D書size的透明書套賣(唔係包書膠),在那裏可以買到?

我都有買包書套, 但最終無用,
我拎起D包書套覺得都有D重量, 個書包好重,再加包書套咪會再重D???
包咗幾本書之後都無再包, 只係包本手冊就算啦!!

原帖由 jjbaby0307 於 10-7-21 15:01 發表
喺齡記買完書可以配埋書套.  他們已pack 好晒成套啱size嘅書套 for 每一年級嘅書, 好方便的.

各位買齊曬書未呀? 禽日我打去齡記, 咩書都無......... 叫我下星期再打去問

咁快就無?!我仲唸住呢幾日去買,因為想快d買果幾本中文reader比囡囡睇,咁而家唯有2/8返學校買啦!

原帖由 ballball411 於 10-7-27 11:23 發表
各位買齊曬書未呀? 禽日我打去齡記, 咩書都無......... 叫我下星期再打去問

有講個日有書商? 我無留意tim......唔知可唔可以散買呢.....?

學校信中話2/8仲有PTA紀念品賣添!唔知有冇義工form填呢?上次入會時冇人比我填呀!

你到時問PTA拎, 應該都會有, 我上次就填左, 今次我淨係想買個校服公仔, 上次買唔到, 希望仲有啦.......

校服公仔好搶手,早D去應該有嘅,上次我好遲去註冊,都係賣剩 last two 咋!

ballball,

唔使擔心, 我舊年8月中 先去買書, 你去齡記付款訂書就得架啦, 佢地應該係無現貨...
我會去埋"天利行" 買書, 我囡學畫畫附近有"天利行"順便買部份書囉, 無拎得咁重嘛 ...

D reader 就多數要去齡記先有, 其他textbooks 可以去其他書局搵, 好多學校都有用嗰D書嘅. 唔難搵, 間間都係9折.
齡記係代理Maryknoll D 教科書, 其他書局會代理其他學校的教科書.

原帖由 ballball411 於 10-7-27 11:23 發表

各位媽咪, 我個女今年讀小一, 叫Livia, 請多多指教
請問你地用咩書包? 係咪要買大個啲, 有F4 size 既notes?

我個女喺灣仔住, 請問有冇小朋友都係住香港嗰邊? 我老公唔放心個女搭褓姆車, 所以早上我會送個女返學再返工, 放學就要搵工人接, 都好担心, 因為個工人新請, 我第一次請工人, 個工人又係第一次嚟香港同第一次做工人, 都唔知搞唔搞得掂!

mmak,

hahaha....我星期五去畫畫, 我都係諗住到時去天利行問下..... 你個囡仲有返過去咩? 星期幾呀?

yingying媽咪,
我個囡用Melody書包咋, 佢岩岩小一好期待自己揀書包, 所以第一個書包我由佢話事....

ballball,

我本來打算8月中之後去搵Raymond Sir, 但最近煩緊搬屋, 未必得, 可能要開學之後再算!!

BTW, 你星期六係咪過嚟玩啫??...

原帖由 ballball411 於 10-7-29 11:38 發表
mmak,

hahaha....我星期五去畫畫, 我都係諗住到時去天利行問下..... 你個囡仲有返過去咩? 星期幾呀?

yingying媽咪,
我個囡用Melody書包咋, 佢岩岩小一好期待自己揀書包, 所以第一個書包我由佢話事.... ...
‹ 上一主題|下一主題