用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

回復 1# IP 的帖子

今天開始考普通話, 明天要考英文oral, 祝各位小朋友順順利利!

Really busy starting from this week until end of Jan!!!

加油加油加油!!!

又要溫書, 又要保暖, 千祈唔好凍親, 否則沒得溫習考試就慘! 祝大家身體健康, 考試順順利利!
原帖由 x'mas 於 11-1-2011 14:58 發表
Really busy starting from this week until end of Jan!!!

加油加油加油!!!

明天英文quiz, 後天考G.W., 再後天考造句, 第二學段考試開始啦!

想問下你地有沒有收到學校音樂劇通告, 話要招收貴子弟做音樂劇合唱/律動成員的事? 你們會不會參加呀? 阿仔不太情願, 但我又想他參加, 不知有沒有同學仔一齊呢?

回復 145# IP 的帖子

Hi IP,

亞囝都有收到學校音樂劇通告 , 但他的反應跟你囝囝一樣不太情願。而我當然想他參加 , 所以亦簽了回條參加。

希望他們可享受當中過程。

TONGSUMBB

回復 1# tongsumbb 的帖子

是嘛, 有得玩音樂劇這盛事, 扮棵搖擺樹都好開心呀, 真唔明白小朋友點解咁不情願? 我仔仔在幼稚園時載歌載舞, 難道長大了就真的怕醜了?

tongsumbb,
終於說服阿仔參加了, 真好! 你知不知道2a班有多少同學會參加表演音樂劇呢?

回復 2# IP 的帖子

回復 148# IP 的帖子

Hi IP,

我也不清楚 2A班有多少同學會參加表演音樂劇。

今日好開心 , 佢考埋今日試 , 我哋可以輕鬆過年啦!

祝宣小家長及小朋友新年快樂 , 學業進步!

Tongsumbb

回復 1# tongsumbb 的帖子

Yeah!預祝大人同小朋友都身體健康,學業進步!快高長大!

My son's music festival competition date will be on March 2 ( same date as the Chinese dictation). Does he need to do the dictation on the following day (i.e. March 3) or he doesn't need to do the dictation?

回覆 1# dcba 的文章

去年我仔也是這樣, 結果我打電話問班主任,老師度時間可以, 要我們早上先回校去某處幾個同學仔一起先做默書, 然後才一起出去比賽, 之後又回校上課。所以, 問問班主任,她會有實際建議。

IP,

Thanks for your sharing. I'll call 班主任 tomorrow.

原帖由 IP 於 11-2-26 18:57 發表
去年我仔也是這樣, 結果我打電話問班主任,老師度時間可以, 要我們早上先回校去某處幾個同學仔一起先做默書, 然後才一起出去比賽, 之後又回校上課。所以, 問問班主任,她會有實際建議。 ...

2/3情況我就唔知, 老師話明天家長去三樓校務處講聲, 校務處派人去帶仔仔下來交給家長帶去比賽。手續簡單。

原帖由 goodmama2003 於 28-2-2011 11:47 發表

你好, 我係2b班架, 我女3月2日又係拉大提琴同默書時間撞左, 我問左2b班主任, 佢講今次不會補默, 計平均分時, 會除少一次, 請問, 2a班的做法是否一樣 ? ...

Confirmed with 班主任, 2a班的做法同2b班一樣.

Will you ask the school bus auntie to hand in and get the homework for your kid?

原帖由 goodmama2003 於 11-2-28 11:47 發表

你好, 我係2b班架, 我女3月2日又係拉大提琴同默書時間撞左, 我問左2b班主任, 佢講今次不會補默, 計平均分時, 會除少一次, 請問, 2a班的做法是否一樣 ? ...

goodmama, 你講那個要自己下載的視帝訪問短片嗎? 我能成功下載(高速下載版), 是為音樂劇造勢宣傳的。要按連超連結下載才行。

原帖由 goodmama2003 於 28-2-2011 22:24 發表
校際音樂節重要宣佈
重要宣佈

校際音樂節多項組別 比賽地點 有所更改,

請參閱校際網址:www.hksmsa.org.hk

查閱 Notice on Change of Competition Venue [View]
===========================
IP 媽媽,
內聯網,  ...
‹ 上一主題|下一主題