用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2ND IN
樓主: silvia_ng
go

陳守仁2ND IN [複製鏈接]

蕭阿e and kc,

恭喜恭喜,  祝你地再下一城 !!!!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 bchi 於 10-10-28 12:09 發表
蕭阿e and kc,

THANK YOU! 你仔測驗未呀?

蕭亞姨:
我都刪除著部份留言,好抱歉.

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 10-10-28 12:09 發表
蕭阿e and kc,

多謝 bchi,

你好似起碼有兩日無上黎喎!  

2nd interview - major concerns

Parents of TSL of last year, please help to provide information on 2nd interview contents and strategies, that's our major concern and goals planning in the coming steps.

Thanks a lot!!

silvia_ng,   

please check pm

原帖由 ggoo 於 10-10-28 14:39 發表
蕭亞姨:
我都刪除著部份留言,好抱歉.

哈哈, 做咩咁認真呀!

原帖由 yypapa 於 10-10-28 17:37 發表
silvia_ng,   

please check pm

REPLIED。

蕭亞姨

請問小朋友講英語的部分大概佔多少?我知道很難量化,不過因為我仔聽和看也無大問題,惟獨講就不太流利,所以想知多一點,讓自己心裏有數.謝.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-28 11:50 發表

我仔當年齋分GROUP玩遊戲, 聽全英文既指示去玩。

原帖由 yuengooluk 於 10-10-28 21:19 發表
蕭亞姨

請問小朋友講英語的部分大概佔多少?我知道很難量化,不過因為我仔聽和看也無大問題,惟獨講就不太流利,所以想知多一點,讓自己心裏有數.謝.

...

我唔知多唔多機會講英文喎...但我早早已經同小朋友"洗定腦", 除非老師問中文學術題, 否則要佢一律用英文回答。同隔離同學仔玩/傾計都要用英文。

原帖由 silvia_ng 於 10-10-28 21:50 發表
同隔離同學仔玩/傾計都要用英文。

乜要咁架咩? 除非自己係英文人或者對方明顯係英文人, 又或好似上課咁有英文老師帶住齊齊玩, 否則好難expect個細路自動監自己同個中國人講英文喎! 唔講會唔會扣分架?
如得其情,則哀矜而勿喜。

This is just the way I asked my daughter to do so and she get used to play with her brother by using English.

蕭阿姨 & kc,

尋日開始測驗喇,  但佢tue 下午開始有燒,,, 睇左dr, ... 尋日朝見佢好返d, 就十點帶佢返學校測驗, 一個鐘後放學,  下午又燒返囉. 今日冇得測喇, 等補測.
家陣d 菌好惡..... 好在頭先老公打來話出左一大jump 汗, 退左燒, 真真希望唔好再起返啊.  

tsl 的2nd in 係幾時 ? 唔會又揰期掛 ? 好似話tsl 同lmc 大家互通架, tsl 收, lmc 就唔收咁架... 唔知真定假 ?
但你地要完成我心願, 入到tsl 就very good 啊 ~~~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

Can anyone tell the format of the 2nd in? Will parents be interviewed?
;-) :cheeze:

原帖由 bchi 於 10-10-29 09:55 發表
蕭阿姨 & kc,

尋日開始測驗喇,  但佢tue 下午開始有燒,,, 睇左dr, ... 尋日朝見佢好返d, 就十點帶佢返學校測驗, 一個鐘後放學,  下午又燒返囉. 今日冇得測喇, 等補測.
家陣d 菌好惡..... 好在頭先老公打來話出左一 ...

天氣突然轉涼, 好多小朋友都好易病呀! 我仔都係尋日開始測, 點鬼知我老公夜晚仲話要帶佢去踏單車, 真係激鬼死。(好怕出汗又冷親)
希望你小朋友快D好返啦! 咁你呢幾日要同佢溫定下星期測果D啦。

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 10-10-29 09:55 發表
蕭阿姨 & kc,

家陣d 菌好惡..... 好在頭先老公打來話出左一大jump 汗, 退左燒, 真真希望唔好再起返啊.  

tsl 的2nd in 係幾時 ? 唔會又揰期掛 ? 好似話tsl 同lmc 大家互通架, tsl 收, lmc 就唔收咁架... 唔知真定假 ?
但你地要完成我心願, 入到tsl 就very good 啊 ~~~~

我仔都病呀, 我為咗想佢快D好, 半夜都摷佢起身食藥, 頭一日發高燒添, 不過昨日已經返學, 無晒事.

出汗真係要即抹乾佢.  有得補測都好吖, 希望你仔快D完全康復.

tsl 同 lmc 大家互通 <<<< 咁啱我都有咁諗過

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-10-29 10:59 發表

天氣突然轉涼, 好多小朋友都好易病呀! 我仔都係尋日開始測, 點鬼知我老公夜晚仲話要帶佢去踏單車, 真係激鬼死。(好怕出汗又冷親)
希望你小朋友快D好返啦! 咁你呢幾日要同佢溫定下星期測果D啦。 ...

so, 呢幾日真係要小心小朋友, 唔好比佢病, 下星期測驗.

大人都唔好比佢病呀!!! 影響都好大!!!!

原帖由 kc_01k 於 29/10/2010 12:29 發表

so, 呢幾日真係要小心小朋友, 唔好比佢病, 下星期測驗.
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

This two weeks are too important.

2日前 e間有得2nd in開心到....
今日知道另一間無2nd in傷心到....

上上落落咁刺激我既神經呀...
‹ 上一主題|下一主題