用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

回復 140# mamakarenma 的帖子

如同校就多些上來交流!

各位可立媽媽好,很久無在這裏留言了,因為我的小朋友離開了可立已經有兩三年了,升中後小朋友真的長大了很多,我已經無以前幫他們溫書咁辛苦了,知道各位媽媽仍然為小朋友學業努力,所以上來為大家打打氣。加油!加油!

我在這裏曾經分享過阿仔在可立小學的最大成就,就是小五時代表香港前往台灣參加機械人模型比賽,雖然他和同學升上不同的中學,但這幾年都有繼續和以前的小學同學參加不同的機械人比賽,而且都有代表香港前往不同的地方比賽,最遠的是去了杜拜,四月將前往寧波參加比賽。

我和大家分享阿仔的比賽,是希望和大家說為小孩找到適合他的興趣是非常重要的,有很多野是在課本上學不到的,其他的學習都可以令小朋友成長的,唔一定要考第一的,各方面平衡發展是很重要的。在這裏我真的要多謝可立小學給阿仔的機會,無論在金錢和時間都十分支持的他比賽。

回復 8331 的帖子

你囝囝好叻呀!完全同意,最緊要有興趣,條條大路通羅馬。

同意, 亦都很多謝有心媽媽8331...
睇番呢個舊post, 其實都好有得著, 大家有時間可以刨下...

請問過往可立家長, 一般全級要考幾多名次以內才可以入番可立中學的? 還有操行要是多少才可以?

回復 Rainy 的帖子

Rainy:我大約記得我阿仔那屆在呈分試考第40多的都可以入到,因為有人
將協和及保良放第一位的,加上其他地區都有,而可立收二十多人,所以考
四十多都有機會的。

不過呈分試後d同學個個都唔緊張最後的考試,很多都考得唔好的,我阿仔
竟然考到第四,是六年來最好,哈哈!

Rainy  我都睇過過去幾年可立中學收生有多少人, 估計45名內都應該可以.... 同你一樣, 好多好勁的都會走去保一同協和, 仲有d係誇區... 不過想confirm一下.. thx  發表於 12-3-13 13:01

我的小朋友已經畢業了,但我仍然想上來和大家打番個招呼先,Hi ..............

Rainy  hihi :loveliness:  發表於 12-3-14 15:55

回復 808280 的帖子

很久不見了,哈哈!
最近我又開始為阿仔找英語老師,其實他已經有一位補英數和phy chem bio的老師,
不過今次學校見完家長後,聽到老師講中四通識科真要有好好的英文基礎先可以應付,
所以決定找一位native english teacher 給他,前兩天在babykingdom的誠徵老師那欄
開始進行,已經有很多人應徵,個個價錢都不同,我又唔想太貴,因為我唔想放棄現
在那位老師,他教得很好的,可惜他今年大學畢業開始找工作了。

在那麼多應徵人中,我挑選了一位在香港大學讀part-time的海外留學生,應該在三月
尾開始,他一句中文都唔識的,希望阿仔應付到啦!

講完我的plan了,你阿女有無補習呀?時間過得很快的,很快就要預備入大學,真的
要好好裝備一下。

hi 8331 :

早前身體不適,現在才回應你,阿女的名次大起大落,由30>80>50名,六月頭考期終試希望佢再勤力追上30名可以升回 A 班, 佢 d "grammar" 麻麻,唔知搵邊 d 補習班幫佢好?
                 你阿仔開始跟新老師補習未呀,好唔好?收 ?$ 個鍾呀?

808280 : Hi

你阿女搵到英文補習老師未呀?我阿仔真的很忙,而且放學已經很辛苦了,
所以只是繼續補Maths ,就快又考試了,不過我已經無像以前咁幫他們溫書,
一切交給他們自己努力,所以輕鬆很多了。

各位可立媽媽大家好,又和大家分享下先:

阿仔中三開始考試揀科了,所以學期尾的考試很重要的,考得好可以揀科先。
阿女間中學快過阿仔間,竟然中二已經開始要他們自己想下要讀乜科了,兩
間中中四的學科有少許不同,不過他們都是揀以理科為主,以前我讀書真的無想
過它日的工作,現在的小孩就要在揀科上想想自己它日大學讀乜科和大了想做
乜工作,其實我的小孩都無想過自己的理想是乜,所以揀科真的很頭痛,怕揀錯
影響入大學。

當初他們小學時揀中學真的無留意間中學有乜學科唔同,所以可立小學的家長
要留意下了。例如我阿女間學校中四有得讀health management and social care,
我阿仔間就無了,我覺得這科很有用,所以叫阿女考慮下,她說她的同學唔知道
這科學乜,所以會揀讀地理,大家真的要留意每科的出路先得。

就快又考試了,大家努力呀!!!!!!

好高興見到原來有甘多可立FANS,仔女個個表現出色。 本人的兒子有幸9月加入可立大家庭,多多指教。
現在經常看可立網,見到學校課外活動十分多元化,請問是自己報,定老師按才能選人報的呢?

歡迎歡迎加入可立大家庭!
喺自己報,但建議貴精不貴多;因可立功課雖不算很多,亦不算少。
幼稚園上小學要慢慢適應,規矩多咗。
講番課外活動,因人而異,慢慢你會睇到佢興趣喺邊,以佢興趣為前題,慢慢培養出學習動機。

回復 8331 的帖子

Hi : 8331

亞女已同我講第日要做"社工",佢已經問左學校社工姑娘佢要如何準備(中四選那些科目,工作範疇等).

你對仔女有無同你講吓第日想入邊行呀?我無搵英文補習,只係暑假報英文文法班比佢重溫吓.

回復 mamakaren 的帖子

有說可立學生質數參差,你們點認為? 小二分班按小一成績,定係另一個分班試?

小二分班按小一成績,但中英數一定要合格及操行要ok

808280你好

你阿女咁快有自己的理想真叻,我的小孩預備挑選理科多,我有問過阿仔乜
理想,他有講過想做醫生,不過我唔係咁想,最近他預備箍牙,見到收費很
貴,我就提意他做牙醫,哈哈!

至於阿女未定自己的路向,不過我教她在中四時挑選讀health management
and social care,因為它日香港的醫療發展很大的,出路應該好d,最難得是
她學校有這科讀。

阿女暑假都有報學校開辦的英語班,是請外國的人來教他們的。
阿仔暑假忙於預備lego比賽,所以無特別報班了,只是繼續補英數。

其實每一間學校的學生成績都有高低的,所以小一開始就要為他們打好個底,
以免落後於人。

可立的書要 20/8 才可以買,想早D 準備都難,唯有問下D師兄師姐。

其實小一都不用咁早備課,享受下這個暑假啦!之後的暑假無咁輕鬆了。
如果真的要預備,我覺得如果你小朋友的普通話唔係咁好,就可以先學
習下先,因為以我是過來人來講,覺得這科自己真的教唔到。

回復 8331 的帖子

多謝你提醒,我已經安排了仔仔學普通話拼音。我非常同意我自己唔識呢科。
‹ 上一主題|下一主題