用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 12/13 小一新生揮揮手
樓主: ggbwong
go

12/13 小一新生揮揮手   [複製鏈接]

回復 stephanielum 的帖子

我地用文件套夾住only, 不過用folder真係好好, 我聽朋友個仔, 會唔記得帶功課, 因為夾咗落本書度 (拾書包時拾埋出嚟)~

回復 晞晞豬 的帖子

用文件套就真係唔多穩陣, 有時鬆左掉左都唔知架! 亞女每次做功課就會係書包抽個功課袋出來, 做完又一齊放返哂入去, 所以未試過唔見及帶漏, 係唯一一次....., 罪魁禍首就係我, 我見手工紙唔駛明日交唔駛咁急做住, 咪抽左佢出來, 點知就衰左, 唔記得左交嘞!

大頭蝦~~

回復 晞晞豬 的帖子

好在亞女無"炸"我型~~

每天平均6-7樣功課,我唔覺得多抄寫,好多都係做Worksheets,不過中文和MATHS真係多野做,我囡係課堂能完成超過一半功課,大約隔星期默中英,當中會有D小QUIZ,我囡囡十分喜歡聖家,我眼見D小朋友真係很乖

回復 lamlam23 的帖子

thanks, lamlam123!

如果係咁就無咁擔心, 最怕一下子太多轉變佢地唔習慣, 見聽返好多家長話佢地囡囡個個都好喜歡返學就知, 證明學校老師對佢好, 佢地先會對學校有歸屬感, 咁樣學生至會投入上學嘛~~

oh no 弄錯了

CherryYuenBB 發表於 12-6-5 16:50
Hello. 大家好. 今日注冊左啦.

welcome~~

lamlam23 發表於 12-6-5 16:21

每天平均6-7樣功課,我唔覺得多抄寫,好多都係做Worksheets,不過中文和MATHS真係 ...

lamlam23,

什麼是隔星期默中英, 即係一個星期, 一個星期英....咁我都定d....阿女今天突然說不想去小學, 因為我不能陪她, 我話個個小朋友都會面對改變, 而且去到新學校又會識到新朋友, 小女真係一個勁慢熱既人....所以我而家真係日哦夜哦講小學係點....係點....

大家有咩好方法令佢快d 適應新學校呀....和小學生活....

幼稚園已安排左模擬小一學習周....希望可以幫到佢喇

回復 nmy1024 的帖子

同佢講多d小學有乜好, 例如 : 有小息可以同同學仔咁落操場食野玩下傾下"計", 又可認識到新同學仔.... ; 其實唔好話小朋友, 大人要面對新環境都會d 恐懼, 所以千祺唔好嚇" 佢話好辛苦既說話. 學校有安排模擬小一, 比佢地知道上小學既模式原來係咁, 咁樣對佢地都會好d, 慢慢來啦, 有時唔係小朋友唔適應擔心, 係我地大人自己唔適應擔心啫!

stephanielum 發表於 12-6-5 16:27
回復 lamlam23 的帖子

thanks, lamlam123!
唔使擔心咁多,o係SRL操出黎,冇有怕!
記得我阿女K2,一開頭英文要寫滿成版(大約40個生字),真係幾恐佈,
後來去左GH,就輕鬆多了,而家反而擔心佢P1跟不上

OB-father 發表於 12-6-6 11:09
唔使擔心咁多,o係SRL操出黎,冇有怕!
記得我阿女K2,一開頭英文要寫滿成版(大約40個生字),真係幾恐佈,
後來去 ...
係呀! SRL 真係好多寫字, K2已經成版咁寫, 現在K3要寫兩版, 又生字又句子, 我唔係擔心佢怕寫字, 只怕聖家深佢跟唔上啫!

其實出面d人成日話SRL KG 課程淺, 其實我一d都唔覺, 現在上到k3仲幾深下, 唔知佢係咪攞左小學部既功課佢地做呢! 佢地現在中文已經要做重組句子, 擴張句子, 見圖作句...., 依d唔係小一至做既咩!

温馨提示: 7月7日考試,當日順便訂做校服

stephanielum 發表於 12-6-6 11:36
係呀! SRL 真係好多寫字, K2已經成版咁寫, 現在K3要寫兩版, 又生字又句子, 我唔係擔心佢怕寫字, 只怕聖家深 ...

可能我o地 out晒啦,相比 st.cat , kv, 可能算淺啦,
相比GH, 一定係功課多同深lor,
可能SRL幼生大多數上番自己小學,為左滿足番小學校長,所以近幾年操得勁左lor,
反而好擔心黎緊小一入學試,8月31日有第二次家長日

回復 OB-father 的帖子

你係指7/7個考試唔達標就8月尾家長會會被人"問話"???? 咁個試其實有乜作用??

OB-father 發表於 12-6-6 11:38
温馨提示: 7月7日考試,當日順便訂做校服
你收到信呀? 咁小一迎生日有無寫話邊日呀?

OB-father 發表於 12-6-6 12:01
可能我o地 out晒啦,相比 st.cat , kv, 可能算淺啦,
相比GH, 一定係功課多同深lor,
可能SRL幼生大多數上番 ...

聽到你講"8月31日有第二次家長日,唔達標就肯定有排同你傾" , 我即係打哂冷震

已經出左通告啦,有3個日子要記,中間o個日子唔記得
7月7日:入學考試,訂造校服,校車安排及家長會
8月31日:第二次家長會

OB-father 發表於 12-6-6 12:25
已經出左通告啦,有3個日子要記,中間o個日子唔記得
7月7日:入學考試,訂造校服,校車安排及家長會
8月31日:第 ...

學校真係好有效率, 星期一有家長打去問幾時出信, 學校回覆話明日, 真是星期三已有家長收信喎!

唔知有冇小一適應班, 俾佢地模擬番幾日呢???
‹ 上一主題|下一主題