用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [誠心請教] 請分享好用的擦膠
樓主: 3X
go

[誠心請教] 請分享好用的擦膠   [複製鏈接]

回復 DalaDala 的帖子

化驗結果顯示, [size=15.454545021057129px]施XX的含量是合格的. 但要留意我不清楚市面上是否只有1種[size=15.454545021057129px]施XX的. 還有, 同一種型號可能有不同產地, [size=15.454545021057129px]不同產地可能有不同成份配方. 不同批次可能有不同結果 (因為[size=15.454545021057129px]污染)....

[size=15.454545021057129px]不過, 大家不用太擔心, 我地細個都冇理架啦! 只要不放口中, 不用來擦皮膚 及 用時盡量有包裝紙包著的, 問題不大啊!

[size=15.454545021057129px]反而BABY用品就真要小心D選擇. (離題了, 望版主見諒)

回復 lbbk 的帖子

雖然睇唔到某些圖(或文字?), 但仍感激感激!

我都有d擔心而家有好多made in china既文具, 因為我d囡好鍾意將d顏色筆畫落手﹑面, 試過細個時搵筆畫落條脷, 捉都捉唔住。再唔係就將d吸印仔吸晒全身, 搞到我而家局住收晒d顏色筆同吸印仔

btw, 剛剛買了boxy試一下, 盛惠$7.5。下次淘d 韓國牌試下先。其實會唔會要相同牌子既鉛筆配合用好d呢?

原來大家都0甘有研究! 感謝大家的資料!

小露比* 發表於 12-10-10 19:35
到貨了~~~~
好唔好用?可否比間shop條link 我?

引用:你可以從“筆“入手,如果小朋友寫字很大力

原帖由 7up 於 12-09-28 發表
你可以從“筆“入手,如果小朋友寫字很大力,用HB 的鉛筆會易寫得很粗同很深色,擦的時候容易留一下淺灰色 ...
我個仔就係口甘,等我比亻巨試下H筆先。thx for sharing

引用:我都認為鉛筆好重要,+有d冇牌子既鉛筆,好鬼

原帖由 aleelee 於 12-10-01 發表
我都認為鉛筆好重要, 有d冇牌子既鉛筆,好鬼難擦, 而家,亞仔用staedtler yellow pencil 152HB, 好易擦 ! ...
let me chk this out. 我個仔寫字好大力,刻字一樣!thx for sharing

回復 雪晴晴 的帖子

買定咁多

睇完呢度各位嘅推介,我分別買左一嚿4b同一嚿boxy俾阿仔用,發覺boxy比較軟身,輕輕力都可以慢慢擦左筆痕,適合小朋友唔多夠力用,4b較硬及較大嚿,一年級小朋友比較難用(大人用係無問題)

回覆:leedorean 的帖子

How much is it for one pc?

引用:+本帖最後由+bbdou+於+12-9-28+10:01+編輯+

原帖由 bbdou 於 12-09-28 發表

阿仔用呢隻,佢話好好用,淘寶買,幾毫子人民幣一舊,一盒30舊 ...
剛在深水埗玩具街買左一盒五十元! 不過放得太耐會否變硬

回覆:雪晴晴 的帖子

回復 昕昕媽媽 的帖子

唔會呀! 好快用晒!
‹ 上一主題|下一主題