用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真幾時有結果通知?
樓主: kc_united
go

祟真幾時有結果通知?   [複製鏈接]

BearBearMommy 發表於 12-10-19 10:28
回復 ghosta618 的帖子

我個女是崇幼生,大女,K2評估也是全部取得最高級別,包括英文和普通話,有校內外得奬, ...

其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地好多同學仔都有出去上enopi同公文果o的都以都OK, 因為其他小學考的深過崇小多多聲啦, 唔會有人真係疊埋心水只等崇小個位掛?! 點都會準備下去考其他小學啦

BTW 除了民生會收返晒自己幼稚園的學生, 仲要簽紙放棄自行同大抽獎, 培正, 宣小都唔會100%收返晒. 去年好多唔收, 但都係好多收o左最後唔讀, 我仔果班IK 29個得我仔一個選擇上返崇小.

不過我地班家長有發現一個現象, 如果好頑皮的學生, 識飛天學校都係會reject (頑皮意思係在小朋友們口中得知, 唔係老師講, 老師好少批評學生, 但如果幾個小朋友都係咁講大約知咩事), 如果個家長比較"demanding", 而個學生都OK, 就會waiting, 但最後都係無位, 因為舊年都好爆下. 當然唔係個個case都係咁啦, 即係唔係reject就代表你地個小朋友頑皮, waiting即係你係超煩家長! 不過我地去年有些typical case 真係咁o者.

哩個只係我地班家長觀察所得, 並不代表校方!

Michelle_Hung 發表於 12-10-19 12:00
其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地 ...
, thank !!

小兒係崇幼生, 今年真係好多同學waiting. 阿仔出來都講得出考過咩野..他話全部都識.. 最奇怪係今年學校收了一些好頑皮, 又或者考完出來都講唔到自己做過咩, 好多題目都唔識.. 同埋家長們覺得學術較差的學生.. 而一些非常叻學生, 好多都唔收... 我們估計.... 學校想收一些大機會讀的學生, 太叻的學生留下讀的機會細, 所以索性唔收... 唔好浪費個位.. 每間學校都有自己政策, 好難話佢無情.. 呢方面.. 我都認同學校的諗法.....   
url=http://www.TickerFactory.com/]

引用:其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided+小學

原帖由 mirage 於 12-10-19 發表
其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided 小學。如果校長咁驚學生去到六月才話唔要學位,何不叫學生sign under ...
好似係私小會報個list上教處,而教處會比佢知邊個亦有參加津校安排。唔太肯定,不過校長喺個talk度有輕輕帶過。另外校長唔逼sign undertaking對我來講已好generous. 再者留位費亦唔高,睇來佢真係重係trust and respect 我地家長。再多起飛腳當佢係水泡既話,之後可能真會咁。不過我自私D講,已上岸,good luck to 來年既家長了。

meimei05  Yess...HK$400 is very ok!  發表於 12-10-19 23:20

引用:小兒係崇幼生,+今年真係好多同學waiting.+

原帖由 tammyhw 於 12-10-19 發表
小兒係崇幼生, 今年真係好多同學waiting. 阿仔出來都講得出考過咩野..他話全部都識.. 最奇怪係今年學校收了 ...
唔係掛。我覺得我個仔又醒有掂過喎。講哂D細節同答對哂㗎。連睇Tom and jerry既內容都話哂比我聽。唔好太酸grapes 喎又。

引用:Quote:BearBearMommy+發表於+12-10-19+10:2

原帖由 Michelle_Hung 於 12-10-19 發表
其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地 ...
同意你所講,不過唔知原來咁少IK 既家長選擇上返崇小。崇小學生OK吖,做乜走哂?

學校會收D唔太叻因而大D機會留低的學生,呢個想法又唔錯喎,對我呢D收咗reject letter 的家長不失為一個自我感覺良好的方法

回覆:祟真幾時有結果通知?

我個仔唔係好勁,但我又想佢讀崇小,咁我咪有機…哈哈

引用:Quote:原帖由+Michelle_Hung+於+12-10-19+

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-19 發表
同意你所講,不過唔知原來咁少IK 既家長選擇上返崇小。崇小學生OK吖,做乜走哂?

...
幾矛盾唱喎! 有人想讀冇位讀, 有人有位唔去讀 ! 各位現崇x幼家長, 努力! 我呢個黑五類講完, 又要繼續等加努力
死未!

引用:Quote:BearBearMommy+發表於+12-10-19+10:2

原帖由 Michelle_Hung 於 12-10-19 發表
I assume pc admitted all their students from kinder?

民生唔一定收返晒幼稚園學生, 係簽紙放棄大抽獎, 自行是可以的因為學校唔知。
培正應該係100%收番幼稚園學生, 一樣係唔可以大抽獎。

回覆:HelicopterDad 的帖子

自行報,收左你重去註冊,而崇小收你你又註冊左佢先會知.and 我一早已寫信比校長以表誠意

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

今日收到信,後備生!

回覆:祟真幾時有結果通知?

Ernest 爸爸,I guess other outsiders parents may not understand how we feel at this moment ! 比母校飛起個感覺係好似阿媽話好愛個仔,而家話吾愛佢,但收養另一個仔去愛!我自行有25分,但都一早寫信話明祟小收我仔仔吾會註冊! 我地重係家長義工,成日入崇幼幫手,對學校忠心,無搞事,小朋友評估全攞三角形,唯一係吾夠出面小朋友叻,我無刻意去谷小朋友,無咩Cambridge 盾、公開比賽,一心讀基督教愉快學校。

carolmum  我都係祟幼生, 你試吓求位啦!校長應該想試誠意吧~~~如果你咁有誠意, 一定打動到她!!!!!  發表於 12-10-19 23:36
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 發表於 12-10-19 15:56
Ernest 爸爸,I guess other outsiders parents may not understand how we feel at this moment ! 比母校飛 ...
My son did not have any certificate too.  However, there is still some chances after the school registration date.

朋友話祟小近年收好多LH既學生喎...佢仔仔讀緊K2, 成日驚上唔返祟小, 所以搞到壓力好大.

MSBOY 發表於 12-10-19 17:46
朋友話祟小近年收好多LH既學生喎...佢仔仔讀緊K2, 成日驚上唔返祟小, 所以搞到壓力好大. ...

LHK has got around 40 places at TTPS last year.  The K3 students at LHK are learning P1 content.  Students have to do dictation everyweek (Chinese and English in full  sentence).  Reading English Maths questions. However, no exam or test.  Students are happy to go to school.

meimei05  May I know what is LHK?  發表於 12-10-19 23:22

回覆:SaBB 的帖子

算啦! 平常心去面對. 對比我, 你絕對No 1 家長. 我相信你一定有位比你. 大家努力!

‹ 上一主題|下一主題