用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

hophopbunny 發表於 13-1-23 16:22
今年K3考其他直資,私校成績如何?

其實高幼好唔好,係相對你手上其他offer,升小期望,同埋學費是否會有 ...
好同意! 亦謝謝你的提醒!

我記得校長話過會內部選出一些學生有2nd in. 唔係全部K3學生都有chance o架

回復 longbear 的帖子

我見高幼同高小既資料寫辦學團體都係"天主教香港教區", 想問辦學團體有咩唔同呢? 唔好意思, 想了解清楚!

gillgillkwok 發表於 13-1-23 18:55
本來都已經諗好左讀邊間..... 而家一下子真係唔知點算好喇..
me too.......

引用:回復+longbear+的帖子 我見高幼同高小既資

原帖由 cowboy_mama 於 13-01-23 發表

我見高幼同高小既資料寫辦學團體都係"天主教香港教區", 想問辦學團體有咩唔同呢? 唔 ...
我決定明日打多一次去高小問清楚,我都想知會唔會係上次個職員問題,明日再update 大家,大家都好想搞清楚。

BBQQmomi  Thx a lotssssssss!!!!!  發表於 13-1-24 00:05

回覆:cowboy_mama 的帖子

你睇番之前個d post, 係有個媽咪話打電話去高小問,高小職員話高小同高幼唔同辦學團體!但係同屬一個港區天主教!

cowboy_mama  我想知道係邊兩個教學團體, 我見高幼同高小資料都冇講得咁清楚   發表於 13-1-23 23:39

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

會唔會都打去高幼,或者用其他方法請高幼校長解釋一下同高小既關係、同高小係咪有溝道中?
我覺得好難要求高幼係呢個時候promise上高小既%,但如果澄清到係有聯系都ok.
斷估叫得做高主教書院幼稚園部而唔係就咁叫高主教幼稚園,點都唔會冇關呱!况且佢website真係有寫本園學生上高小有優勢,而唔係就咁寫不保證或無關系喎

咁有無家長知道確實係邊2個辦學團體,問唔問到高的/高小?

引用:會唔會都打去高幼,或者用其他方法請高幼校

原帖由 ce_leung 於 13-01-23 發表
會唔會都打去高幼,或者用其他方法請高幼校長解釋一下同高小既關係、同高小係咪有溝道中?
我覺得好難要求 ...
agree!  我一直都諗唔明,叫得幼稚園部,點都有少少關係,點解個職員講到咁含糊,所以我決定明日打多次去高小問,睇下會唔會係上次個職員有問題,你知有時唔同人接電話,答案可以差很遠。

回復 fktamhello 的帖子

所以我都想自己打電話去高幼同高小問清楚!

引用:回復+longbear+的帖子 我見高幼同高小既資

原帖由 cowboy_mama 於 13-01-23 發表

我見高幼同高小既資料寫辦學團體都係"天主教香港教區", 想問辦學團體有咩唔同呢? 唔 ...
我想是所有天主教學校都係香港天主教教區辦,但唔同學校由唔同的從屬團體,好似聖心,聖嘉勒,高主教之間各無關係,依家最估唔到高幼打正高主教個招牌,但原來高小都唔認同佢有聯繫。希望唔好有家長之前以為佢係半龍搏得過,而放棄了其他更好但冇龍的幼稚園。

引用:+本帖最後由+hophopbunny+於+13-1-23+23:16

原帖由 hophopbunny 於 13-01-23 發表
想請教一下高小上高中機會是否很高?

cheung_chit 發表於 13-1-23 23:19
我想是所有天主教學校都係香港天主教教區辦,但唔同學校由唔同的從屬團體,好似聖心,聖嘉勒,高主教之間各 ...
http://www.ceo.org.hk/website/si.aspx

參考以上website, 我見高幼同高小係同屬教區學校, 而唔係修會學校 (如: 聖嘉勒, 寶血)
咁又點理解呢?

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

其實係網上討論區發貼人既背景同動機我地其實都唔知道,大家理解高小高幼既回應都唔同,為何人地一講就動搖呢?
小心分析,講講下講到高幼同高小無關係咁,開黎騙人咁!
如果咁擔心可以放棄個offer,我估依個post“有啲“家長會好樂意接收的

回覆:cowboy_mama 的帖子

謝謝你知資料,橫睇直睇點都無可能講全無關係,因為大家同一個呀爺,天主教育事務所,如果關係應該係RHS,明我等自稱天主教學校同佢地全無關係。大家同一個行政管理同教區學校聯會,請不要講到學校欺騙大家,我肯定講絕大部份現有家長好喜歡學校,也少談升小機會,但的而且確我察覺有少部分家長更本不理會學校教育模式,一心只爲接龍,更本個心不在學校,是好嗎?如果大家一心只爲接龍而讀,更本不欣賞學校教育團體、理念、模式,我真心希望大家想清楚考慮其他學校會否更合適,rhs和教思也是不錯學校歷史長,何不認真考慮,免得三年日子每天爲呢個問題困擾,對小孩亦未必有好處。對學校校長老師不停埋怨對他們亦不公平構成壓力。謝謝!

天主教其實財力足夠,使晤使咁黎做壞個名?
有啲post太奇怪啦,大家自己分析下先信~
有好多waiting等緊offer嘅~

引用:回復+jordan2001+的帖子 咁180個小朋友,+

原帖由 gillgillkwok 於 13-01-23 發表
回復 jordan2001 的帖子

咁180個小朋友, 收得70個, 咪就係得3成機會囉.........
其實您收70個既figure係邊一年同埋個source 係邊度得到????

同埋係唔係高幼親生仔?

‹ 上一主題|下一主題