用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

回復 little_yolky 的帖子

Can's agree more!!!

我亦從這里的父母身上學到好多!

又說不想“谷“,但去九龍塘某小學2nd,茅盾。

引用:我舉羅蘭女士的例子是想講,父母與子女的關

原帖由 天瑜 於 13-03-28 發表
我舉羅蘭女士的例子是想講,父母與子女的關係都可以好似朋友一樣。不單是父慈子孝的感情。

...
同意,關係可以有不同形態體現!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

其實大家有沒有代入過角色,反過來假如你是你的孩子,你覺得一生最幸福快樂的元素是甚麼呢?當然不計那些不切實際的要求啦!

小小媽咪

swmami 發表於 13-3-29 15:50
其實大家有沒有代入過角色,反過來假如你是你的孩子,你覺得一生最幸福快樂的元素是甚麼呢?當然不計那些不 ...
Good question, we may hear inspiring answers from kids.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回復+little_yolky+的帖子 係呀,+小朋友喺

原帖由 Christi 於 13-03-28 發表

係呀, 小朋友喺我地身上學野,我地一樣又喺小朋友身上學到野, 正所謂教學相長.
贊同,我都覺得從阿仔身上學到好多嘢,其中一樣好重要嘅係:反省

little_yolky  係喎, 仲有反省。我依家成日都自我反省的。  發表於 13-4-2 14:28

引用:洪蘭:大腦發展不宜任意催熟最近去南京做了

原帖由 awah112 於 13-03-30 發表
洪蘭:大腦發展不宜任意催熟

最近去南京做了幾場演講,在短短的幾天中,我發現大陸的父母比台灣的還更熱衷 ...
我國內朋友的小孩,大多十八般武藝傍身,如不計品行、禮貌,在香港考神級小學,簡直係超班呀!

引用:Quote:原帖由+awah112+於+13-03-30+發表洪

原帖由 serinac 於 13-03-30 發表
我國內朋友的小孩,大多十八般武藝傍身,如不計品行、禮貌,在香港考神級小學,簡直係超班呀!

...
大陸真的很多奇人啊!

kamosdad 發表於 13-3-28 17:05
本地幾大地產財閥, 都不是神校畢業. Bill gate and Steve Job 都沒有大學畢業.
可能不讀大學或名校, 反而 ...
同意, 只是成功率有多高? Bill Gate / Steve Job may be 0.000001%, 名校可能有5%.....

引用:Quote:kamosdad+發表於+13-3-28+17:05+本地

原帖由 crazymum 於 13-04-02 發表
同意, 只是成功率有多高? Bill Gate / Steve Job may be 0.000001%, 名校可能有5%.....
你說中了一個重點,就是成功率。

swmami 發表於 13-3-29 15:50
其實大家有沒有代入過角色,反過來假如你是你的孩子,你覺得一生最幸福快樂的元素是甚麼呢?當然不計那些不 ...
問咗了, 阿囡話, 可以一直畫畫。

佢真係可以好瘋狂咁一畫就畫幾個鐘, 真係買畫簿都買到窮。曾幾何時, 我好擔心仲想問有無專家醫一醫佢, 俾個朋友鬧到我飛起。好彩, 佢近排學寫字, 當啲中文字係公仔咁, 學得好開心, 無畫咁多畫了, 改為照住啲書謄寫。一張紙只可以畫一幅畫, 但可以寫好多字, 慳返好多, 鬆晒。

我爸爸教我少時用報紙練大字書法,慳返唔少,考慮下!

little_yolky 發表於 13-4-2 14:35
問咗了, 阿囡話, 可以一直畫畫。

佢真係可以好瘋狂咁一畫就畫幾個鐘, 真係買畫簿都買到窮。曾幾何時, 我好 ...
鍾意畫畫係好事呀,可以訓練專注力,發揮想像力,家長看畫又可以分享小朋友內心世界。
最緊要係不假外求,有人無人一齊畫都咁開心。我小朋友都鍾意畫畫,我好鼓勵。

ANChan59 發表於 13-4-2 14:56

我爸爸教我少時用報紙練大字書法,慳返唔少,考慮下! ...
Good Idea !!

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

獲益良多!

引用:Quote:原帖由+serinac+於+13-03-30+發表我

原帖由 crazymum 於 13-04-02 發表
大陸真的很多奇人啊!
我所說的超班,只是指他們的各種技能如中數、樂器、運動或各式舞蹈等等興趣班,並不括面試表現。

國內小孩並不是奇人多,而是多超級虎爸媽,不足一歲便話要開發右腦,呢樣嗰樣的training 排到密密麻麻, 除英文外,其他的師資不比香港差,個別城市還有更好更專業的。所以說,有些的技能比香港同齡小孩超班也不足怪。

Jane1983 發表於 13-4-2 15:16
鍾意畫畫係好事呀,可以訓練專注力,發揮想像力,家長看畫又可以分享小朋友內心世界。
最緊要係不假外求, ...

我點敢响佢面前唔鼓勵佢, 但係隔一陣又話:媽咪,無畫紙喎。

上次書局大減價,買了一批畫簿。

哈哈,培養小朋友梗要落d本,唯有教佢環保d,前後畫,慢慢用。
好過貴貴買部樂器,簁位簁錢督眼督鼻。
‹ 上一主題|下一主題