用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區Band 1 仔你們點揀?
樓主: 米康
go

油尖旺區Band 1 仔你們點揀?   [複製鏈接]

我也有親身經驗, 讀小區內頗受歡迎的小學,當年小囡只不過小五呈考30幾,小六二十幾 又冇特別證書 都有得見喎! 如果你們鍾意,可以不妨試下, 見面時可看到面試的人從不同的學校來,亦可以看到校內環境同設施. 最後,我就將QE填了第一志願.

miffy  你女女好叻女  發表於 13-5-13 09:13

回覆:油尖旺區Band 1 仔你們點揀?

我揀了九華做第一志願博大抽獎,但上一次自行就揀了第一做銘基,(銘基有去面試的),小兒最後一次呈分考全級十五,老師話他三次呈分拉埋考全級十八,咁你哋話我小兒有冇機會入到九華呢?

kcbeauty  如果自行第一簡左銘基, 我相信銘基已經收左!  發表於 13-5-11 22:15

回覆:米康 的帖子

如果入咗銘基就冇機會入九華.

米康

自行揀了第二是什麼, 有去面試嗎?你學校全級有多少人.這樣才可知道你是否band 1 生.

引用:如果入咗銘基就冇機會入九華. +

原帖由 khmama 於 13-05-11 發表
如果入咗銘基就冇機會入九華.
我知道可能銘基上一次有機會收咗都唔定,但如果銘基上一次面試冇收到的話,咁機會又點呢?

mega_yi1  只有7月9日才會知你入了哪間中學.  發表於 13-5-11 22:48

引用:Quote:原帖由+khmama+於+13-05-11+發表如果

引用:+本帖最後由+mega_yi1+於+13-5-11+22:42+編

原帖由 mega_yi1 於 13-05-11 發表

米康
我自行第二是揀聖芳濟,但冇份去面試。全級得96人,老師話是 band 1 叫我博九華同聖芳濟入男校就會有機會喎!

現在問呢個問題太遲,有小小自尋煩惱,假如目標係九華,自行唔會咁揀. 不如先假設如果入咗銘基同聖芳濟,你係咪樂意接受?

引用:現在問呢個問題太遲,有小小自尋煩惱,假如

原帖由 khmama 於 13-05-11 發表
現在問呢個問題太遲,有小小自尋煩惱,假如目標係九華,自行唔會咁揀. 不如先假設如果入咗銘基同聖芳濟,你 ...
我梗樂意接受啦!其實這幾間都是我目標之一,只不過在填大抽獎時,老師話銘基少位,而且是男女校,又叫我改變策略,因為原來九華有最多位,所以要我放兩間男校在第一和第二。

咁就唔使担心咁多. 不過我可以話你知,如果放銘基第一入梗,你個老師唔係好識選校. 可能你無心插柳入九華都唔定,三間都應該會中是但一間,第三志願你揀邊間?

引用:咁就唔使担心咁多.+不過我可以話你知,如果

原帖由 khmama 於 13-05-12 發表
咁就唔使担心咁多. 不過我可以話你知,如果放銘基第一入梗,你個老師唔係好識選校. 可能你無心插柳入九華都 ...
第三咪係揀咗銘基囉

米康 發表於 13-5-12 13:16
第三咪係揀咗銘基囉

雖然自行第一志願揀銘基亦未必入梗,但乙部大抽獎第一志願揀銘基入得到的機會有九成九九,當然學生要肯定屬Band1生,也不包括系統出錯、報錯分、入錯school code及估錯Band等等。你們揀學校似乎氹氹轉咁,自行有自行,乙部還乙部,睇吓有無儍福。
1   2   3   6  8

有冇機會見都唔係我地決定, 而且情況每年都唔同,  我都講過, 中QE肯定高過中六合彩, 況且有差不多三份一機會面試, 都幾高丫

補充返D 資料當年全級1-3名有面試, 頭1及2名派入QE, 第3名派入區內另一間band 1 中學, 佢情不自禁當眾落淚 最後叩門入返QE.  以我所知, 佢自行, 甲乙部第一志願都係填QE ...
當年9+1 = 10個入佐 QE

miffy 發表於 13-5-10 18:59
頭3名唔會吼QE,去男女拔st Paul co-ed皇仁庇利羅氏,廿名之內都好多選擇

男女拔st Paul co-ed = 直資, 小區內大部份家庭都係一介平民, 負擔唔起
皇仁庇利羅氏呢D 競爭激烈, 幾乎要同全港小學最top 果班去爭 ...

冇錯, 有得選擇, 自行有2個+ 甲部有3個 + 乙部有30個, 加埋直資學校, 仲可以送小朋友出國讀  ... 但係咪真係有得選擇呢.... 而且學校亦會選擇 ....  
作為過來人, 放榜前七上八落的心情, 非筆墨可以形容.

衷心祝福大家派到心儀及合適的學校

米康 發表於 13-5-11 22:49
我自行第二是揀聖芳濟,但冇份去面試。全級得96人,老師話是 band 1 叫我博九華同聖芳濟入男校就會有機會喎 ...
男同學來說,自行第一選銘基而第二才選聖芳濟都有點怪。真係萬一好彩上黎,就咁入左銘基就聖芳濟都冇行。
但係而家聖芳濟連面試的機會都冇,銘基又是全部都有得面試的,我估計有可能是band 1,但都是band 1中至尾。

再睇返全校得96人,應該屬細校了。如果考18的話,又屬油尖旺這類強區中的弱校,有時真係爭不到幾多band 1位的。所以,絕對有機會屬band 1尾甚至邊緣的同學又或者已屬band 2同學了。只不過以往油尖旺都是出琨有不少band 2生派band 1的情況,所以老師一般都傾向進取,亦解釋了點解油尖旺有band 1生派band 3的情形。

進取點本來都沒問題,你可以選一間band 1中學,甚至兩間,但你選九華的話,但後面的學校你又繼續選區內受歡迎的band 1中學,如果九華派唔到,而你又係band 2同學的話,雖然聖芳濟都有機會收到band 2生,但機會都只係留返比選聖芳濟放乙1的band 2同學。同樣,銘基跟聖芳濟的情況也大同小異,如果你係band 1生而又將銘基放第三的話,銘基都還有機會。但若是band 2生的話,銘基放第一的話,你還有點機會去抽,但放第三就不要抱好大希望,跟住後面的學校已起不了作用,直至派到其他band 2學生派完有位剩才有機會了。

:verycold: :verycold: :verycold:

miffy 發表於 13-5-13 11:55
我只係睇番我仔小學派位figure, 大約頭廿名應該無留在油尖旺

這個情形証明你學校屬於油尖旺區內的強校。無可否認比較普通的小學會被迫向邊緣化,不獨是油尖旺區,其他區都有這情形。所以我係傾向著重強校多過強區,弱校多過弱區。有時強區裡的弱校還比弱區裡的強校還不利於升中派位。因此那些非強校的band 1同學好難進佔band 1組別的有利位置。當自行收生時,那份教局的排名次第名單就會起著重大的影響。
雖然自行收生是屬於全港無區域限制的申請,但如果以伊中的吸引力,附近幾個大區,如九龍城區、黃大仙區、官塘區、甚至葵荃、沙田等的尖子,再加九龍城區幾間聯繫的號召力,與其話要頭二、三名先好黎報,不如先諗一諗自己學校有幾多競爭力先!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:miffy+發表於+13-5-13+11:55+我只係

原帖由 ohnono 於 13-05-13 發表
這個情形証明你學校屬於油尖旺區內的強校。無可否認比較普通的小學會被迫向邊緣化,不獨是油尖旺區,其他區 ...
咁樣!其實,一間小學水平的高低也實際影響一個小朋友的派位!所以,咁多人追求一些較為出名的小學,因為,這些小學長期佔有大量 Band 1 學位!

今年聖芳濟只面試報佢地學校, 係全港排名最前既120人, 所以好多報左都無得見. 阿仔班同級同學都係得7,8個有得面試.   

必必 發表於 13-5-13 18:16
今年聖芳濟只面試報佢地學校, 係全港排名最前既120人, 所以好多報左都無得見. 阿仔班同級同學都係得7,8個有 ...
先冷靜d先,唔好自己嚇自己!

我諗你講既全港排名最前既120人是否有誤會呢?我諗學校是指在自行報名的同學中選120名同學出來面試,而這所謂的120名是跟據教局的排名次第來作跟據的,即是假若有400名同學來報名,教局就會跟據這400名同學在全港的排名成績作出先後排列,由1排至400,排第一的當然是成績最好,排第400的就是這班同學(只是這班同學之中的比較)之中排名最差的,卻並不是全港排名最前既120人。如果係全港最前的120人,咁聖芳濟就好好彩lu!
‹ 上一主題|下一主題