用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論) ...
樓主: fishingcat
go

小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)   [複製鏈接]

引用:香港教師最常出現嘅就系hea,+缺乏教育熱誠

原帖由 小伊 於 13-08-07 發表
香港教師最常出現嘅就系hea, 缺乏教育熱誠,但從林老師身上,還感受到她那團火。

...
唉,我身邊的教師親友,她們不是沒有火,只是怕現在的家長,投訴高手,所以她們情願安安穩穩打份工算了,只要一犯錯,不論大小,必定遭家長投訴,甚至開名開樣公審,有多大的火都會熄滅啦

回覆:carriebaby111 的帖子

其她老師怕事,只有佢最有熱誠咩,真有熱誠既老師,你真從來沒有見過嗎?我由細到大都見過遇過好多,只是沒有穿上政黨系既衫,要佢來教我小朋友真係多謝晒啦!

yanyan1280 發表於 13-8-7 08:41
其她老師怕事,只有佢最有熱誠咩,真有熱誠既老師,你真從來沒有見過嗎?我由細到大都見過遇過好多,只是沒 ...
支持你!我吾要我小孩將來又大舊又留長毛!

錯就是錯,應該同警察叔叔道歉以獲取原諒,找任何理由借口都是錯上加錯,就好像男人婚內出軌,理由好多,錯上加錯

回覆:獅子爸爸 的帖子

大嚿就不敢恭維,但長毛是值得尊重。

呢版係講教育既, 首先為人師表, 參加埋D政治組織都好有問題, 佢本身已有政治目的, 同埋好偏激, EQ零分, 點教學生? 一陣為左佢自己心目中既公義又可以講粗口鬧校長?  佢咁既行為, 為左公義不惜以身試法, 博出名博出位, 呢D真係反面教才, 我個人真係好自私架, 佢唔好係我子女學校較或有機會教我既仔女, 唔係我都會投訴到佢唔洗教書, 我真係唔要佢教壞我既下一代呀!:;pppp::;pppp:

回復 luluhaha 的帖子

如果當日係做緊野既POLICE爆粗, 道歉了事嗎? 要咁先稱得上一視同人吧!
錯就係錯, 再有遇到D人對佢咬住唔放, 都係佢自己做成的, 與人無關. 話雖然咁講, 佢自己係FACEBOOK都話我不害怕.
仲有咩好講~

回復 獅子爸爸 的帖子

我都支持你! 長毛係值得尊重的. 正如每一個生命都是值得尊重. 因為佢自己都有父母生的. (講完等於冇講.)

回覆:lolo272 的帖子

老師有政治立場參加政治團體有何問題?孔子、孟子、老子和韓非子等先賢,全都有政治主張。

回復 獅子爸爸 的帖子

你反對林老師的觀點,都講得很清楚了.

請問你對於事後一系列攻擊林老師要她道歉要她辭職的行為,例如致電學校大罵,令到其他老師哭,例如送花圈,例如搞大型集會聲討,然後叫她有病要睇醫生...等等...呢啲行為全部無一句粗口架,你覺得是很正義的行為嗎?你的看法是怎樣的呢?

期待賜教.謝謝!

小伊 發表於 13-8-7 10:51
老師有政治立場參加政治團體有何問題?孔子、孟子、老子和韓非子等先賢,全都有政治主張。

...
咪笑死人啦, 乜孔子、孟子、老子和韓非子係蘭花系的成員?

你又有冇証據孔子、孟子、老子和韓非子佢地講粗口? 穿粗口音的衫? 而我點都唔信孔子、孟子、老子和韓非子是但一個會話自己的學生是自閉仔掛. 拿林慧思來和孔子、孟子、老子和韓非子比較是否太誇張呀~~

政黨沒問題, 但如果因為呢樣野以至佢有個人修養的問題, 教學生就唔好搞啦!

引用:Quote:小伊+發表於+13-8-7+10:51+老師有政

原帖由 yanyan1280 於 13-08-07 發表
咪笑死人啦, 乜孔子、孟子、老子和韓非子係蘭花系的成員?

你又有冇証據孔子、孟子、老子和韓非子佢地講粗 ...

yanyan1280 發表於 13-8-7 10:21
回復 luluhaha 的帖子

如果當日係做緊野既POLICE爆粗, 道歉了事嗎? 要咁先稱得上一視同人吧!
做好自己先,、、、、“不患人之不己知,患不知人也“

回覆:小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)

有政治立場,有什麼問題?有政治立場做的事就一定錯? 無政治立場就一定對? 什麼邏輯, 胡適,魯迅也是老師亦有政治立場。反國教的圍體裡,有很多老師也有政治立場,他們爭取的,是我們下一代不被洗腦呀!!!!成年人請對事,不對人。 老實說,如果讓我選擇,(這是一個極端的假設),(因為我兒聽過的粗口比她說的還要衰10倍,但我兒識分什麼是粗口,他會和我們討論什麼是對與錯,就算他將來說了那句what the xxxx有什麼關系??)我情願兒子學到她說到的幾隻粗字,也不想他埋沒良心,是非不分,不想他眼光那麼短小。粗口不洗腦,國教就會洗腦, 刷乾淨眼睛看清楚啦

引用:有政治立場,有什麼問題?有政治立場做的事

原帖由 carriebaby111 於 13-08-07 發表
有政治立場,有什麼問題?有政治立場做的事就一定錯? 無政治立場就一定對? 什麼邏輯, 胡適,魯迅也是老 ...
就是對事不對人,如果當日鬧警員的不是小學教師林慧思,而是幼稚園教師或是補習老師思慧林,我既反應都會一樣,如果硬要人簡國民教育定要比佢教,非前即後既話,咁我情願國民啦! 至於你話“有政治立場做的事一定不對”?我不覺得是,睇情況啦!但林慧思就錯晒,不配做老師!垃圾教師~

lolo272  AGREE  發表於 13-8-7 14:34

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-8-7+11:03+編輯

原帖由 Christi 於 13-08-07 發表

回復 獅子爸爸 的帖子
算把啦,這裡有些家長,只執著她說粗口,她衝擊警方,她穿粗口衫,她有政治立場,連人地私人的fb說的話也給心上綱上線。。。 其他的都選擇唔答,因為這些衛道之士覺得,只要有一個事實他們認同了,就等於支持她的崎型想法。一班警方對市民動粗,說粗口,老屈搶槍,男警非禮女示威者,放工後招妓,他們都不這麼大反應,難道他們的行為不會影響下一代嗎?記住警隊是一大個圍體,要蝦小市民,有多難?而一個老師,在一間小學任教,她有何德何能去教壞下一代???就算有能力,都是你班衛道之士過份擴大,渲染事件而來的

回覆:yanyan1280 的帖子

再有林慧思硬入警方防鎖線,被警告後還要肉罵警員就係錯,話知佢係邊個,仲好意思話比人知佢係教書ar? 佢自己都唔介意將佢學生的相放上網話上水寶血會培靈小學就讀的,她的學生是自閉仔啦,呢的人丟晒教師架呀!

引用:Quote:原帖由+carriebaby111+於+13-08-07+

就是對事不對人,如果當日鬧警員的不是小學教師林慧思,而是幼稚園教師或是補習老師思慧林,我既反應都會一 ...
你講來講去,都是批判她說粗口,所以枉為人師麻,明白了,不用再重複了。你繼續將呢點無限放大吧。反正其他人提出的事實,你也不會接受,因為你是為反對而反對

回覆:yanyan1280 的帖子

以你嘅邏輯,不如話孔子冇教師牌,所以唔算老師。

引用:再有林慧思硬入警方防鎖線,被警告後還要肉

再有林慧思硬入警方防鎖線,被警告後還要肉罵警員就係錯,話知佢係邊個,仲好意思話比人知佢係教書ar? 佢自 ...
我都有在fb說笑地話我兒是“低能仔”  我枉為人父母了。

lolo272  其實你咁話自己個仔, 你都真係枉為人父母架!, 不過外人冇資格評論, 你個仔先知你有冇枉為人父母啦!  發表於 13-8-7 14:37
‹ 上一主題|下一主題