用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

星期六,日,東港城有小學博覧,可以就問題向心儀學校查詢,甚至抽時間實地觀察,以我所知,區內較小型的學校也有很多功課班,輔導班等。說實的,大校對sen學生的支援應比不上細校的學校,大校偏重成績,對特殊學生未必放在重點照顧之列,問多幾間,網上來來去去都係講個幾間,將軍澳仲有好多好學校,視符你重視成績或品德或均衡的發展。沒有最好的學校,只有最適合你仔女的學校。

今晚我仔返公文數個校長(佢出名勁串!)話我仔唔專心好唔掂, 進度差, 程度低,  叫我唔好選擇"將天", "黃永樹", "梁潔華"等勁谷既小學, 要退學, 話選擇中下程度既劉德小學, 又話將軍澳既小學比較出面既名校差得遠...唉~ 真係唔知選擇邊間好~

回復 bckwong 的帖子

不專心,因為他的想像無限.
進度差,是因為年紀小而未有學習目標.
程度低.是因為他未起步使勁學習.

多加陪伴學習.盡量在工餘陪同鼓勵小朋友.至少,他沒有批評小朋友不正常.這已是'不幸中之大幸'.劉德也可以出好學生的.不見得黃永樹的全數學生是BAND1.

加油!但我的大囡還沒入學.哈哈哈

回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你既資料

引用:聽過將軍澳循道衞理小學校長既講座,感覺e

原帖由 kellychan77 於 13-09-09 發表
聽過將軍澳循道衞理小學校長既講座,感覺e間學校唔會太關注sens既小朋友,反而去過黃藻森小學聽講座,校長 ...
聽聞學校午餐食素,而且課程較淺

引用:回復+bckwong+的帖子 打開小一學校概覽,

原帖由 kellychan77 於 13-09-09 發表
回復 bckwong 的帖子

打開小一學校概覽,係邊個位可睇到果間有無特殊服務?睇過黃x樹話有,但有家長話間學 ...
你上網找融合教育小學名單

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-9+19:07+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-09 發表

持15分有咩較好選擇?
梁潔華

引用:兩間學校都好,不過因小朋友在學校時間相對

原帖由 自然 於 13-09-09 發表
兩間學校都好,不過因小朋友在學校時間相對比屋企長,所以可以揾讀得開心D小學比小朋友,幼稚園都教從快樂 ...

王余校長好自大,輕挑

(版主按:此文公仔符號已被遷移除, 請善用公仔, 謝謝)

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-10+22:45+編

原帖由 bckwong 於 13-09-10 發表

今晚我仔返公文數個校長(佢出名勁串!)話我仔唔專心好唔掂,  ...
唔好理佢,你唔人知小朋友幾時開竅,如果入左佢嗰間先發現你小朋好叻就好浪費

剛聽朋友講, 原來因小學多功課做尢其區內名校, 幼兒班上小學流失率超大, 加上公文數課程非實用於現今學校課程! 所以佢咁緊張家長選小學同叫我唔好終止公文數, 其實我同大部份公文數家長想法一樣, 上到小學唔會俾仔仔上公文數~

引用:Quote:原帖由+kellychan77+於+13-09-09+發

原帖由 1仔1女 於 13-09-11 發表
吾使食素架課程淺吾淺睇吓你問着咩學生啫,我覺得ok呀!我個小朋友升到中學都比老師話佢英文水平高呢!

引用:Quote:原帖由+kellychan77+於+13-09-09+發

原帖由 1仔1女 於 13-09-11 發表
吾使食素架課程淺吾淺睇吓你問着咩學生啫,我覺得ok呀!我個小朋友升到中學都比老師話佢英文水平高呢!

C_f_c 發表於 13-9-11 10:20
吾使食素架課程淺吾淺睇吓你問着咩學生啫,我覺得ok呀!我個小朋友升到中學都比老師話佢英文水平 ...
我到今年仍然見到有人話食素,有在校家長證實下都好

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-11+10:07+編

原帖由 bckwong 於 13-09-10 發表

今晚我仔返公文數個校長(佢出名勁串!)話我仔唔專心好唔掂,  ...
唔好意思,我一向唔buy 公民,呢間野一向死谷死做。
我仔第一日正式返學已收班主任電話提點關於專注力問題,老師好客氣的說小兒較活潑和分心,大家愉快地傾了情況,還說會繼續留意和有需要時提供支援(媽媽都可能要上堂)無你既公民老師講到咁差喎

黃藻森可選素食或有不素食架, 全素食應該是志蓮小學.
黃藻森是比較包容的學校,校長/老師都好nice, 雖然少班, 但相對,學生都好多學習機會,一般大校未必選一些普通學生出賽或表演.   我朋友女女今年升中一入迦蜜

bebesoky 發表於 13-9-11 11:37
唔好意思,我一向唔buy 公民,呢間野一向死谷死做。
我仔第一日正式返學已收班主任電話提點關於專注力問題 ...

公文數好唔好真係見人見志~ 只知去到小學真係唔WORK!

回復 dleelm 的帖子

我想請問其實上中學係跟咩去派位?跟成績?跟地區?

我阿仔都有上公文數學,但我真係唔知佢學左咩?我都有諗過上小學後話cut

引用:Quote:bebesoky+發表於+13-9-11+11:37+唔好

原帖由 bckwong 於 13-09-11 發表
公文數好唔好真係見人見志~ 只知去到小學真係唔WORK!
所以無出去讀,不過朋友多數讀enopi

醒目開學勳章 王國長老

kellychan77 發表於 13-9-11 17:34
回復 dleelm 的帖子

我想請問其實上中學係跟咩去派位?跟成績?跟地區?

自行揀2間, 抽獎先派band one, 再派band two, 最後band three, 都要跟區; 仲要計埋咩直屬聯繫位, 仲煩
‹ 上一主題|下一主題