用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞仔真係咁差??? :(
樓主: Cindyjasper
go

亞仔真係咁差??? :(   [複製鏈接]

引用:昨晚我也爆煲,係到喊,今天在地鐵,眼淚係

原帖由 鼠媽媽 於 13-10-22 發表
昨晚我也爆煲,係到喊,今天在地鐵,眼淚係咁流!我做咩會咁!

...
睇到我心都實晒

回復 Cindyjasper 的帖子

其實衣家間間都這麽多人報,被取錄的是極少數的人。唔收是絕大多數的人及非常正常。我都是這樣跟自己說。

鼠媽媽 發表於 13-10-22 14:42
Me too la!!!

Can't sleep well at night for over a month la!!!

回復 hoihoima 的帖子

仲有,我自己得知結果后,不論成功或失敗,從不告訴孩子,以免影響孩子面試下一家小學的心情。直到最心儀的一家取錄了,我才告訴孩子結果。

aleelee  同意,我做法同你一樣.  發表於 13-10-24 09:32

引用:千祈唔好灰心!我仔好叻仔㗎!但舊年考學校

原帖由 karen55407 於 13-10-18 發表
千祈唔好灰心!我仔好叻仔㗎!但舊年考學校時,都係食咗八隻疍,去到叩門就有幾間學校㨂𠻹!

...
想問你所叩門嘅學校係咪都係律/官校?
因為直資嗰D最後只會比offer 一D有waiting嘅人,對嗎?

有時都講運氣ga

回復 tsehon 的帖子

我有叩私校、直資,可是沒有回音。但不一定的,我朋友七月頭叩Reject咗嘅直資,唔使再面試,即收。

回覆:karen55407 的帖子

Thx:loveliness:

回覆:karen55407 的帖子

邊間啊

回覆:myfatgal 的帖子

唔方便透露

引用:昨晚我也爆煲,係到喊,今天在地鐵,眼淚係

原帖由 鼠媽媽 於 13-10-22 發表

...
唔好咁啦,啲人會以為你欠債走投無路呀,不是世界末日,你一家人還整整齊齊,小朋友依然健健康康。找家人或同路人傾下計吧

當你不斷見,不斷碰壁嘅時候。。。你就明白我地嘅心情!
我都係度檢討自己囡囡有咩問題,每次佢都好開心咁話比我知佢答唔答到老師問題,更話比我知老師讚佢叻叻。。。可是最後我都係收到個“失敗信件“就連後補嘅希望都無。。。
你又明白我地係幾咁傷心失望,究竟我小朋友有咩問題。。。
係連佢自己都話“媽咪呢間一定收我“,最後又落空嘅心情你又能夠體會嗎?

回復 魔潼 的帖子

many ppl experienced that.  i also received many rejection letters. Accept all rejection letters with relief and disappointment. at least no need to pay so much school fees if goes to public school.Not going to top tiers school might also be good, less competitve environment, maybe?
Try not to use offer or rject letters as a measure of kids' capability. they shine in their own special way.

雖然有好多安慰嘅說話,但始終真係控制唔到自己,咁可以點

阿囡尋晚都收rejected letter!

回覆:剛果公主 的帖子

The simple answer is "NO"!
Your reaction is just a sane reaction to an insane education system.
Expand your choices. How about DSS or IS?
In fact education should be less a headache than many other things.
Sometimes I wonder how long will the 189 Pollution Index improve and how long shall I let my kid breath in the polluted air here?

Locyn    發表於 13-10-28 19:35

我只in 左3間 , 兩間未公佈. 一間已rejected..... Recjeted果間其實一考完我都知唔得,因為都冇舉手答問題,  後來刨文先知同一case 的小朋友竟然有得2nd in. 原來家長是舊生. 咁你話小朋友既表現有幾好有幾差學校有幾重視呢?! 另外如果小朋友所讀的幼稚園與該小學是同一宗教又秤高D.
所以我唔會覺得我小朋友差, 我會視為呢個係另一個大抽獎.

引用:當你不斷見,不斷碰壁嘅時候。。。你就明白

原帖由 魔潼 於 13-10-23 發表
當你不斷見,不斷碰壁嘅時候。。。你就明白我地嘅心情!
我都係度檢討自己囡囡有咩問題,每次佢都好開心咁 ...
我個女都講in wkf時答岩野D問題,老師還讚佢叻!話學校一定收,但我收到的是rejected letter!

‹ 上一主題|下一主題