用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民x面試不吐不快
樓主: laikaka
go

今日民x面試不吐不快   [複製鏈接]

回覆:DCMaMe 的帖子

我也是民幼家長,很認同你的說法。因為二樓廁所都唔易找,一來一回都遠。不過去面試的家長亦可能不太熟附近賈炳達道公園,門口老師如能細心教導如何去公園廁所及解釋校園設計不能借廁所的原因,相信家長也會明白。我的兒子今年k1,學校有很多規則,很多要求,但他每天上學都好開心,比起pn 時更開心,更期待上學。嚴格及有規則不一定是等於沒愛心,反而而家小朋友太自我中心,遷就也不一定是好

我都是民幼家長,完全不認同所謂學校涼薄的説法.兩個班主任+助教+ee都好有愛心,阿囡好鐘意返學。學校是有自己的規則,但培養到小朋友守規矩,見人都有禮貌。太自我中心的家長及小朋友,民生真的不適合你。

引用:唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,

原帖由 abby0624 於 13-11-17 發表
唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,名幼未有耐到佢
廿年前啱。

但而家真係超多人報名。

回覆:今日民x面試不吐不快

如果俾著我,一定唔會讀呢間學校!咁小要求都唔願意配合,完全冇人情可講,唔讀也吧!

點解唔肯借厠所?

都唔關係咪自我中心事。discipline 係重要,但呢d所謂嘅rules真係對2歲小朋友太嚴苟。

chiyin8  Agree ah  發表於 13-11-19 21:41

回復 lovefive 的帖子

請問你有否報名或曾經報名而不獲取祿?但你是不用在此處回覆。
如果你未曾了解過這所學校或整年事而作出以上結論,那真是無言。我們只想以事論事,希望化解一些家長的不滿或不了解。其實民幼的家長和學校都係講導理及接受意見的,但若要是偏頗表面的理據去作無理的評論,那不會是我們家長應有的好模範.

其實在另一個POST都有家長談及這事,但見解都有著大不同,要教育兒女父母係好重要的,希望作為父母的我們要共勉之。
註:其實學校係開放廁所給有需要的家長及小朋友用,只是未到interview時間未入學校前,學校會見議家長去附近的公園或商場以免影響在內進行面試的小朋友。請大家留意!!!

如果有家長覺得自己小朋友要去如廁比其他小朋友更重要,對不起,學校係希望對人人公平的。

再者,學校校舍真係好大,加上要行樓梯上2樓再行才可到達廁所,對面公園的確係比較近,對真正心急有需要的小朋友可能仲幫到手。

回復 bbqueendom 的帖子

以我所知,遲左幾分鐘係比入去的。
爸爸可以跟門口的老師講,在門口等埋一起才入去,應該無問題!希望解答到你的問題

bbqueendom  所以我既結論係用公園廁所比較好,大家一家人起學校門口集合好,先入學校~  發表於 13-11-18 11:56

回復 bbqueendom 的帖子

小便係忍到,約15分鐘,大便就真係一刻都不能等你個見解都幾好笑
算吧啦,都in完啦,嬲都無用

其實真係好小事。
我可能第一日in, 只係預早5分鐘到,到左唔洗5分分鐘就入到校,完全無發生呢的問題。
其實樓主係咪好早到?

引用:回復+lovefive+的帖子 請問你有否報名或曾

原帖由 DCMaMe 於 13-11-18 發表

請問你有否報名或曾經報名而不獲取祿?但你是不用在此處回覆。
冇喎,我都唔知間學校係邊,我只係就樓主呢件事而作出回覆即,如有得罪請見諒!

我相信即使好像我的小朋友一樣,曾經不獲取錄,亦未必會因為這樣而說學校壞話,不少家長也只是分享經驗,希望其他家長遇著同樣情況,知道如何盡快處理。

我小朋友去年一共面試了十多間幼稚園,包括這一所,最終有數間不獲取錄,但只有這所學校,在面試後留下不太好的印象。有部分不取錄得兒子的學校,我也留下很好的印象,包括老師、教職員等的態度。

我小朋友是九月細B,老師拿出有英文字母的木板在他面前不斷問重覆問同一個問題,小孩子還未聽懂回答,不到數秒就立即從小孩子手上搶走木板,轉了另一有顏色的木條,又不到數秒又從他手上搶走。經過三個「沒有表現」的環節,老師一句「完成」就離開了她的坐位,小朋友跟他揮手再見也沒有理會,亦沒有回頭作出任何回應。

朋友的小孩在此就讀,亦很喜歡學校,我的遭遇可能也是單一事件。我總相信溝通是解決問題的關鍵。如果有原因不能外借洗手間,大可向家長解釋,就可以釋除誤解,老師一個笑容,一個回應,已經能改變外人對學校的看法。

扯開少少話題,九月也算是細b?

引用:回復+lovefive+的帖子 我相信即使好像我的

原帖由 yokeeland 於 13-11-18 發表

我相信即使好像我的小朋友一樣,曾經不獲取錄,亦未必會因為這樣而說學校壞話,不少 ...
冇錯,唔好第一時間就話人地可能面試過而冇收就唱衰人地,自問我唔係啲咁既人囉

引用:如果係我,我會叫小朋友忍一忍,真係入到學校

原帖由 bbqueendom 於 13-11-18 發表
如果係我,我會叫小朋友忍一忍,真係入到學校先好去(小便係忍到,約15分鐘,大便就真係一刻都不能等,所以對我來 ...
小便可以忍15分鐘,請問有咩根據? 忍唔到係咪異於常人?

bbqueendom  另好奇一問?如果你同小朋友坐車出街,起條高速公路度塞車,你小朋友尿急,你會點做?  發表於 13-11-18 16:54

回復 fion_yinyin 的帖子

我沒有為他延遲一年入學,不少學校九月已經是當屆收的最後一個月份。
‹ 上一主題|下一主題