用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?
樓主: yeungyeung88
go

2nd Interview 砌唔到還有機會嗎? [複製鏈接]

回覆:valerielee 的帖子

我同妳諗法一樣,我覺得媽媽真系好偉大啊!

保重身體啊!記著孩子們已盡其所能了,放鬆一點心情,等待月中收到的聖誕禮物(取錄信)吧!

小兒說:父母離開面試室之後,校長就坐了”爸爸凳”,副校長亦坐了”媽咪凳”,對面校董就寫嘢(嘩!名副其實三師會審!)!校長負責TASK 1,副校長負責TASK 2,小朋友就在面前的枱上砌圖,然後轉向左面看影片及答副校長問題. DB的三師會審和傳聞中的頑童殺手-’魔鬼大班椅’總算叫見識過!

還有,我想問問大家,如果DB取錄了,大家是否一定或多數都會入讀呢?DB是首選?不會選擇其他學校嗎?還是等取錄了再作決定呢? 小兒其實只鍾情YW(當然我就是DB第一啦)!大家可否分享一下?

回覆 快樂諾言 的帖子

我地DBS系首選, 朋友的仔仔ST PAUL CO-EDU 得咗, 18號就算DBS得咗佢都會放棄喇.
YW好似好多野玩, 小朋友實鍾意.

快樂諾言  Thanks. 大家又多一個機會了!  發表於 13-12-5 11:27

回覆:快樂諾言 的帖子

哈哈,阿仔無提及2位大人物坐位的改變,等陣問下先👍,問佢內容好似案件重組咁。我地心目中想入番爸爸的母校(一間港島區有愛心唔谷的津校),但20唔收😭,我地只考了2間神校當買六合彩,中咗一定領獎

我自己就覺得YW啱我地家庭d(我地唔係中產,唔係專業人士),但仔仔去完DB嘅Garden Fete就好鍾意DB!

同意valerielee,中咗一定領獎!
不過兩間都好難!

回覆:gromityaya 的帖子

好認同你所說,英華比較適合我們這些普通中産

MSBOY    發表於 13-12-5 11:56

回覆:gromityaya 的帖子

我地無考YW,其實爸爸不喜歡男校,但我執意買張電腦飛😂

gromityaya 發表於 13-12-5 11:30
我自己就覺得YW啱我地家庭d(我地唔係中產,唔係專業人士),但仔仔去完DB嘅Garden Fete就好鍾意DB!

同意val ...

Me too . only applied YW and DBS.
it seems YW is more suitable to my son and our financial situation....but DBS is really hard to give up

Anyway, Hope i will have the choices la....now is still too early to dream.

引用:保重身體啊!記著孩子們已盡其所能了,放鬆一

原帖由 快樂諾言 於 13-12-05 發表
保重身體啊!記著孩子們已盡其所能了,放鬆一點心情,等待月中收到的聖誕禮物(取錄信)吧!

小兒說:父母離開面 ...
我們必定二話不說,鍾愛DBSPD.

引用:保重身體啊!記著孩子們已盡其所能了,放鬆一

小兒說:父母離開面 ...
「魔鬼大班椅」
印象中是否一張有輪的電腦椅子?

回覆:2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?

其實,我覺得百無人士,少左十分係好難入到,其賞每年有幾多百無人到?

valerielee 發表於 13-12-5 14:45
「魔鬼大班椅」
印象中是否一張有輪的電腦椅子?

傳聞嘛,總要誇張一些,再加點想像力吧.
告訴您一個小秘密:小兒YW 1st int. 時,看到同組另一位小朋友看書時倒轉身坐,雙腳在椅背伸出,結果他的編號就沒有出現在2nd int.名單中了.雖然未必有關,但也可能他真的碰上了這張"即out學生椅"吧.....

引用:其實,我覺得百無人士,少左十分係好難入到

原帖由 English 於 13-12-05 發表
其實,我覺得百無人士,少左十分係好難入到,其賞每年有幾多百無人到?

...
若然我地有幸入到便做head count

引用:Quote:valerielee+發表於+13-12-5+14:45+「

告訴您一個小秘密:小兒YW 1st int. 時,看到同組另一位小朋友看書 ...
哈哈!咁個小朋友又真係....

回覆:2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?

咁大家係唔係覺得砌到就有好大機會,砌唔到就無行?

引用:咁大家係唔係覺得砌到就有好大機會,砌唔到

原帖由 English 於 13-12-05 發表
咁大家係唔係覺得砌到就有好大機會,砌唔到就無行?
What's your opinion? It's next to impossible to guess what these elite schools think. Kids failed to complete the tasks may have explained their attempt given the fact that Ms Lo asked for their justification. Kids who completed the tasks (as the kids claimed) may have picked their noses 😂 or swung on the chairs who knows?

引用:Quote:valerielee+發表於+13-12-5+14:45+「

告訴您一個小秘密:小兒YW 1st int. 時,看到同組另一位小朋友看書 ...
我也有個小秘密。小兒first in DBS 時,見到有個CCXG的學生在等候時冇耐性,離坐,又彈來彈去,給在場老師/哥哥記低了考生號碼。我問小兒,為什麼你知道他是CCXG呢?小兒說他著校服㗎,校服上寫住CCXG。入CCXG終極目標就是要入DBS,氣死爸媽了。

引用:Quote:原帖由+快樂諾言+於+13-12-05+發表傳

原帖由 bbalau 於 13-12-06 發表
我也有個小秘密。小兒first in DBS 時,見到有個CCXG的學生在等候時冇耐性,離坐,又彈來彈去,給在場老師 ...
俾爸媽知道一定很😡

On the first in day, i also saw some boys wet their pants after coming out from the toilet

引用:Quote:原帖由+English+於+13-12-05+發表其

原帖由 valerielee 於 13-12-05 發表
若然我地有幸入到便做head count
我地都係百無人士,所以不敢抱太大期望

‹ 上一主題|下一主題