用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區
樓主: Peony爸爸
go

62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區   [複製鏈接]

cheimama 發表於 14-6-28 22:16
何小呀!老師真係咁講,當住等面試嘅家長一齊講,佢話只有1個位,最多都只會收幾個!我都心唸係都唔好講出 ...

嘩, 唔怪得咁小人報喜....不過我仔話有三個詞語唔識, 都估唔到收到 call, 佢地考英文比較淺......

今年荃基吾喺111都會見,但睇邊間幼稚園,筌灣區免問,非常乞人僧呢過做,法,

cheimama 發表於 14-6-28 22:16
何小呀!老師真係咁講,當住等面試嘅家長一齊講,佢話只有1個位,最多都只會收幾個!我都心唸係都唔好講出 ...

The teacher just manages the parents' expectation!
My interpretation is:
(1) There is one student not registering on 10-11 Jun
(2) Two seats per class / total eight seats must be available if the principal want to do so!

On the other hand, you see they have shortlisted 26 + 5 standby for principal / vice-principal interview.  Don't you think they are wasting their time to select ONLY one candidate!

荃灣今年太多人叩門,好似深天2百多人得8個位,荃浸360人得10多個位。
我們都叩唔到荃灣,轉移到青衣。好彩最後入左,唔使去潮州。

jesswong1029 發表於 14-6-29 10:04
荃灣今年太多人叩門,好似深天2百多人得8個位,荃浸360人得10多個位。
我們都叩唔到荃灣,轉移到青衣。好彩 ...
Good!

amanken2 發表於 14-6-29 01:36
今年荃基吾喺111都會見,但睇邊間幼稚園,筌灣區免問,非常乞人僧呢過做,法, ...

原來如此, 我 004 葵青區幼稚園沒有機會 in

引用:今年荃基吾喺111都會見,但睇邊間幼稚園,

原帖由 amanken2 於 14-06-29 發表
今年荃基吾喺111都會見,但睇邊間幼稚園,筌灣區免問,非常乞人僧呢過做,法, ...
點解荃灣區幼稚園免問既???人地仁立仁紀荃灣區都有得in啦!

回覆 hohoho36 的帖子

係咪調轉呀? 應該係荃灣區先有得in? 我荃灣區kg好多同學叩入了...

引用:今年荃基吾喺111都會見,但睇邊間幼稚園,

原帖由 amanken2 於 14-06-29 發表
我擇佢第2都冇得in,派到去第22,潮州,好彩之後叩回第一志願(荃官)。

wai_chai_2000   小朋友真叻叻!!  發表於 14-7-8 17:13
Peony爸爸  恭喜哂!!  發表於 14-7-2 21:25

引用:Quote:原帖由+amanken2+於+14-06-29+發表今

原帖由 kylie830 於 14-07-02 發表
我擇佢第2都冇得in,派到去第22,潮州,好彩之後叩回第一志願(荃官)。
恭喜你!荃官一齊做同學

回覆:62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區

我都係㨂荃基第二,都係無得in

MAYANGUSPO  我朋友擺二, 有上小一體驗班, 有   發表於 14-8-14 15:53

引用:我都係㨂荃基第二,都係無得in +

原帖由 cheimama 於 14-07-03 發表
我都係㨂荃基第二,都係無得in
我第二,都冇得in

MAYANGUSPO  我朋友擺二, 有上小一體驗班, 有   發表於 14-8-14 15:53

回覆 竹兒 的帖子

荃天校舍比較細

我老公係荃官畢業生, 去過馬基, 朋友個女剛升中一, 一半以上派英中, 有拔尖補底班,同埋佢做家長會, 知道佢地吾concern 宗教同畢業生分, 第一輪要面試,  不過我住葵涌, 大抽獎可博入雙仁, 而家都頭痛, 間間都有校巴到, 大家點選?

可否分享一下62網小學之banding

小學冇分banding的...

究竟點分那些是熱門、那些是次熱門呢?

MAYANGUSPO 發表於 14-8-14 15:54
小學冇分banding的...
Exactly true!

引用:究竟點分那些是熱門、那些是次熱門呢?

原帖由 yws_katherina 於 14-08-14 發表
我都係靠睇網上大家講㗎咋!

我自己會咁分(當然可能有人唔認同)
頂頭大熱:馬基、浸聯
熱門:荃官、海官、伍季明、思源、石鐘山
(另外天佑個人認為都係一線,學術好,但校舍位置不好同比較舊
次熱:荃基 (個人認為有望上一線)、荃天、何傳耀、柴天
唔識分類:靈光、全完

subb    發表於 14-8-19 09:27

醒目開學勳章

yws_katherina 發表於 14-8-14 19:33
大熱:馬基、浸聯
次熱門:荃官、海官、深天、伍季明、思源、石鐘山、 天佑、荃基

‹ 上一主題|下一主題