用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Catherine面試
樓主: sirhc
go

St. Catherine面試   [複製鏈接]

係咪個個都一定考唱歌?
我囝係昨天第一日最早8:30個輪,大部份task做晒,但冇要唱歌啊。

回覆 kiukiuma~ 的帖子

吾好worry啦..老師叫我囝唱歌..佢都吾識..所以..聽天由命了..

My son did not react and answer any questions to the teacher, however when I left with my son, I saw the teacher marked Y on the right hand corner in the application form. What does it mean? very confused...

前面個part做到8成,肯唱歌,但到普通話就衰左,仲有冇機會入英粵班?

我囡昨日in 3:15pm,  正正係佢平時午睡時間,一收到張面試回條已心知不妙架喇!
Part 1, 初時肯自己坐,但切切下叫媽咪幫我切sir滑梯,我話小朋友枱媽咪坐唔到,點知佢自己走咗去搬張chair比我坐!無法啦,唯有坐佢後面諗住睇佢切啦!唉…就係因為我無出手同佢一齊玩,於是就大叫,大喊,瞓地,咩唔好嘅嘢全部做哂…
評分老師問我佢係咪眼瞓,我答佢係,跟住老師同我囡講,咁好啦,妳唔洗玩喇,瞓一陣先啦!
佢有咁嘅表現我已經預咗!
Part 2 我哋in英文,ABC老師,靚老師,可惜感覺唔到佢有愛心同耐性!
哩part囡囡表現又出奇地理想,只係問佢How old嘅時候我囡答得細聲,老師咁啱又飲緊水,老師再問嘅時候佢可能以為自己答錯就唔敢再答喇!
之後嘅項目只做錯一題,我已經覺得佢好叻架喇,因為老師真係講得幾快(對一個兩歲幾嘅小孩嚟講),最後老師叫佢唱歌,我女應該係諗緊想唱咩,但老師就話ABC Song, 之後我女就答完yes之後唱哂成首歌比佢聽!
最後老師比餅佢,有講Thank you, 但老師唔放手,佢要我女講Thank you Miss先得!跟住同老師講埋Byebye就離開嘞!
我估應該唔pass架喇,不過我好開心可以從此得知囡囡的能力!

回覆 h2dog1 的帖子

真係唔洗擔心, 我識有人做唔晒指令, 臨尾拎書仔同唱歌都做唔到, 最後WAITING入左, 希望在明天呀!

引用:My+son+did+not+react+and+answer+any+ques

原帖由 fatdaddy2014 於 14-11-07 發表
My son did not react and answer any questions to the teacher, however when I left with my son, I saw ...
The Y means 家長有提水

HAPPYLT 發表於 14-11-7 11:03
回覆 megumiyu 的帖子

做得矖真係好叻,相信好少人做到,如果做矖都吾收,真係解釋吾到。 ...
假設學位200個,有400個小朋友都做得晒所有tasks,咁都冇可能收得唒啦,而家d小孩真係好叻㗎

keep-calm 發表於 14-11-7 12:40
The Y means 家長有提水
你咁勁知道嘅?

引用:回覆+megumiyu+的帖子 做得矖真係好叻,相

原帖由 HAPPYLT 於 14-11-07 發表
回覆 megumiyu 的帖子

做得矖真係好叻,相信好少人做到,如果做矖都吾收,真係解釋吾到。 ...
其實task只係其中一part, 仲會睇好多方面。
例如親子關係,小朋友獨立性。
講真有好多小朋友一睇就知平時父母好少時間照顧佢,特別係小朋友有咩行為時父母係唔識點handle。
我係果group最後一個in既人,有d小朋友in完老師冇再留意佢地,但有d小朋友in完老師仲留意佢地到出門口。
所以task唔代表全部,各家長努力。

回覆 keep-calm 的帖子

你又知既, 咁我有開頭LEAD 個仔唱ABC淨係ABC 個3粒字,咪死硬.

我女岩岩in完, c6同佢去, c6話佢同老師講唔夠時間填晒張問卷, 要唔要填埋先, 老師答話唔洗填喇, 仲同c6讚阿女做得好啊! (我個係超大b)

引用:回覆+keep-calm+的帖子 你又知既,+咁我有

原帖由 yostarz 於 14-11-07 發表
回覆 keep-calm 的帖子

你又知既, 咁我有開頭LEAD 個仔唱ABC淨係ABC 個3粒字,咪死硬.
我全程冇理我個囡,反而老師最後叫我一齊同個囡唱歌。

另外少少貼士, c6話唔洗早太多到, 早左去都係係門口排隊, 反而有d遲左到嘅唔洗排可以直入

引用:回覆+h2dog1+的帖子 真係唔洗擔心,+我識有

引用:Quote:原帖由+dcdc2525+於+14-11-06+發表覺

原帖由 FortuneBB 於 14-11-06 發表
不要絕望,我囡也是lego个part勁喊(蜈蚣彈式喊法),最後正選收左,仲係我選的上午班,所以我个人認為lego佔 ...
你的分享好有鼓勵作用。

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

引用:我女岩岩in完,+c6同佢去,+c6話佢同老師講唔

原帖由 bbtammy 於 14-11-07 發表
我女岩岩in完, c6同佢去, c6話佢同老師講唔夠時間填晒張問卷, 要唔要填埋先, 老師答話唔洗填喇, 仲同c6讚阿 ...
咁好明顯問卷係要用黎分大人心

引用:Quote:原帖由+bbtammy+於+14-11-07+發表我

原帖由 rsx 於 14-11-07 發表
咁好明顯問卷係要用黎分大人心
應該係,因為我只答了兩題,老師話唔緊要,只用來做統計

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

回覆:St. Catherine面試

I saw a dad insisted finishing his questionnaire even the teacher asked him to submit the paper...

回覆:Lulupan 的帖子

我見part 1 有小朋友砌左架車車出黎,仲可以開門,老師立即望一望佢之後低頭mark野。所以可能part 1係睇小朋友創意。

‹ 上一主題|下一主題