用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:jlbb1 的帖子

不能同意更多

回覆 swcon 的帖子

明白. 謝謝解釋.
知道有傳統男校轉堂唔俾傾偈, 操場唔俾跑.... 唔明而家D 規定點解咁怪獸.

所以想了解下華小這方面的安排.

jlbb1  閣下有咩見地  發表於 15-9-17 13:06

回覆:retriever 的帖子

香港大部分小學係唔比追逐的,如果你學校這條校規係怪獸的話,建議你考慮揀小息可以跑嘅學校,以我所知播道係可以嘅!

回覆 karen55407 的帖子

謝謝回覆...
會唔會男校對這方面比較鬆?  始終對男仔要求唔跑真係好奇怪... (玩捉都要啦....)

SWCON 話平時天華小學生可以穿波鞋, 是否俾跑?

聽過港同都好似俾孩子跑的...

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

我亦分享有朋友經驗,話說一個小一女生,在小息時被追逐的男生碰到,女生仆在地上,眼鏡爆咗,眼和鼻也有瘀傷。其實一間學校幾百人一齊小息,大部分集中在操場上,難怪學校會唔比學生跑嘅。

這問題由SWCON解答你為佳。我相信如果學校容許小息踢波的話,應該會劃分指定範圍,以免發生意外。

應該係時代唔同左, 現在孩子寶貝左, 家長怪獸左, 學校權威少左...
細個既時候, 應該係無呢條例的... 孩子學校跌傷撞傷, 除非好嚴重, 學校就係簡單交代下, 家長也當正常事...

而家既學校怕教肓局, 怕惹官非....

既然咁滿意間華仁....仲自覺學校已達怪獸級別
放棄吧啦....可以唔使再踩....相信唔會一邊踩一邊報吧

karen55407 發表於 15-9-17 10:07
我亦分享有朋友經驗,話說一個小一女生,在小息時被追逐的男生碰到,女生仆在地上,眼鏡爆咗,眼和鼻也有瘀 ...
呢D校規唔難理解....尤其是校舍較細

retriever 發表於 15-9-17 09:56
回覆 swcon 的帖子

明白. 謝謝解釋.
小息唔俾學生追逐, 由我讀小學時我所認識既小學, 到而家識既小學都有呢個規舉, 我又諗唔到有咩咁怪獸喎?

就算學校無講明, 我相信大部份家長都會認同呢一個"潛規則"

反而我唔知有邊間小學講到明係俾學生係小息時追逐

retriever  係咪講緊男校?  發表於 15-9-17 11:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-9-17 10:14
既然咁滿意間華仁....仲自覺學校已達怪獸級別
放棄吧啦....可以唔使再踩....相信唔會一邊踩一邊報吧:joyous ...

本來唔想再回覆呢D 挑撥言論...

批評一件事, 跟批評者有無損失, 喜唔喜歡係兩回事... 是其是非其非...

譬如: 馬路行人路旁既欄桿, 你可以話唔行出馬路俾車撞, 或者車唔撞上來是人同車既責任, 但評價個欄桿既設計, 同呢個責任無關係, 更加無關乎喜不喜歡, 原不原諒, 免不免費等其他野....

早聞BK 既敏感惹火, 發帖談神校也預料有反彈, 但親歷其中也不禁搖頭....

最後一提語言邏輯大陸化, 譬如:"始終出席者比沒出席者多。。。" , "咁多批評, 咁唔滿意唔好報。。。"... 後者跟大陸人叫批評政府的港人離開香港, 邏輯上無物分別...

這是對無聊挑撥言論的最後回應

回覆 hkpapa852 的帖子

咁可能我同你唔同年代...
我地俾男仔跑, 俾玩捉...

不知幾開心....

現代家長怪獸咗,我承認,記得多年前有某band one中學老師同我呻,學校在金融風暴時,見生活困難,當年容許學不穿學冷衫,可自由穿自己冷衫上學,幾年過後,做就了大家穿不同款式冷衫上學,學校見環境好咗,立例一刀切要穿回學校冷衫,結果家長們發動集體簽名反對,所以好人難做,校規易放難收。

retriever 發表於 15-9-17 10:37
回覆 hkpapa852 的帖子

咁可能我同你唔同年代...
你童年的時候咁開心的經歷,有冇諗過比你小朋友讀你的母校?
另外,你O既小朋友今年係K3??

retriever  對, 是K3  發表於 15-9-17 11:37

retriever 發表於 15-9-17 10:07

謝謝回覆...
小息可以踢波,打籃球, 乒乓球,360人係晒操場禮堂分晒區做運動, 俾你跑都跑唔郁....如果你睇過操場禮堂有幾大,
但俾唔俾跑真係唔知,呢個唔係我留意既問題....

轉堂講野呢D灰色地帶, 係同學自律問題, 我亦無留意...

retriever  謝謝, 俾踢波已然很好 我知道有男校唔比跑更加唔比踢波  發表於 15-9-17 11:12

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-17+10:38+

原帖由 retriever 於 15-09-17 發表

你永遠是對的

其實你利申吓動機先啦....遲D出 華仁小學揮手區 乎??

易放難收是其一.... 家長怪獸, 好像SWCON講家長跑入學校餵飯.....

另一方面, 是校方怎樣處理, 同一問題, 不同學校處理方式可以很不同...

忘記是哪兩間男校... 因為怕男孩子在操場上踢球會弄壞學校公物....

一間是一刀切禁子男孩子在操場上踢球...

另一間, 是在操場旁掛了繩網, 玻璃窗加了鐵架...

真看校方是站在易管理的立場, 還是孩子的立場...

好耐冇入EK,一入就見到呢個帖,作為華小家長,請容許我講幾句: 學校係中學個邊搞講座,我相信學校係想出席嘅家長有一個舒服嘅環境,正如另一位華小家長分享,華小只係一間又殘舊又細,禮堂同操場結合、仲要冇冷氣嘅學校,如果唔係,學校都唔洗申請又申請都要搬啦。如果講座係小學搞,到時一千幾百人黎到,我相信家長們絕對會比去錯學校反應更大(事實上,我自己都用咗D時間,去說服自己學校細係唔重要嘅)。至於poster 同 email disclosed,我都覺得學校可以做得小心D,有改善空間,以免引起唔會。家長其實可以同學校反映,在我而言,陳校長同副校都係一個樂於同家長溝通嘅人,我諗學校如果再搞呢類型活動,應該會做得更好。

swcon  認同...  發表於 15-9-17 13:42

當初同小兒考插班,放棄另外2間直資男校,選擇華小,其實都有爭扎過。大家都知,直資學校,各樣嘅資源都比津小好,校舍又大又靚;反觀華小,實在街頭同街尾嘅分別,不過當時一心只想小兒繼續開心快樂,仲要重點有細佬跟尾,長輩們、朋友們都建議選擇華小;而家諗返,亦覺得當年決定十分正確,2兄弟愛上學、愛學校已經係最好証明。
正如另一位華小家長所言,陳校長上場後,學校正一步步改變中,不過,小朋友過往嘅自由度冇減少,D 仔小息繼續踢波打籃球乒乓球嘈嘈閉,但係當鐘聲響起,D仔自動識得停活動安靜去排隊,上落樓梯有序。學校亦一如既往冇罰則,相反,只有記優點鼓勵小朋友多參與、做得更好。

回覆:cacatam 的帖子

厲害

‹ 上一主題|下一主題