用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀怎樣提升grammar?
樓主: IloveJJ
go

閱讀怎樣提升grammar?   [複製鏈接]

引用:+http://www.funtoread.com.hk/Some+is+the

原帖由 Doray 於 15-11-04 發表
http://www.funtoread.com.hk/
Some is the same, having big sales recently.  Can have a look.
Thanks for sharing. Good for young children.

They got many novels and chapter books also.  Value for money, but spent big there everytime.  U may go to their facebook.  They will notify u when there's sale.

回覆:Doray 的帖子

Great

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-4+14:57+又一城

原帖由 little_yolky 於 15-11-04 發表
英文書唔知, 以中文書為例, 有D網上書店好好, 有目錄及一兩頁試讀。得封面我唔會買, 除非之前買過同一系列, ...
依家大個仔大個女佢地自己揀lu...

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-04+發

原帖由 oooray 於 15-11-04 發表
依家大個仔大個女佢地自己揀lu...
女兒咁大我都常為佢買書,呢個二星期才 Amazon 買 My fight/Your fight by Ronda Rousey 同 Library of Souls 佢好開心。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 15-11-4 09:55
睇唔明都無問題?

無問題。有興趣的話睇睇下就明。學語文的最好方法。

回覆:閱讀怎樣提升grammar

好羨慕各位既子女咁鍾意睇英文書!我個女都好鍾意睇書,可惜偏重睇中文書(中、英文比例 8:2)。請教各位前輩怎樣才能令小朋友愛上英文書?定係其實小朋友好難可以同時平衡中、英文書呢?

謝謝!

little_yolky  我係9:1添  發表於 15-11-5 11:09

ILoveCinderella 發表於 15-11-5 08:13
好羨慕各位既子女咁鍾意睇英文書!我個女都好鍾意睇書,可惜偏重睇中文書(中、英文比例 8:2)。請教各位前 ...
我用故事書比例去調節佢中英文既閱讀量,中強英弱就只買中文資訊書 (即天文地理歷史理財個d),英文繼續買故事書,反之亦然

JC_mami  好辦法喎!  發表於 16-6-25 17:21
ILoveCinderella    發表於 15-11-5 12:13
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

你既小朋友睇中、英文書比例 9:1, 咁你擔唔擔心呀?

ILoveCinderella 發表於 15-11-5 12:12
回覆 little_yolky 的帖子

你既小朋友睇中、英文書比例 9:1, 咁你擔唔擔心呀?

無得擔心, 咁我就只同佢伴讀英文書做調節, 中文書佢自己睇。

oooray  係。做得幾多得幾多。  發表於 15-11-5 13:57

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-03+發表我覺

原帖由 oooray 於 15-11-03 發表
借到冇得借叫你買之時,就係你成功之日。

引用:+本帖最後由+ILoveCinderella+於+15-11-5+0

原帖由 ILoveCinderella 於 15-11-05 發表

好羨慕各位既子女咁鍾意睇英文書!我個女都好鍾意睇 ...
愛書已是大成就,英文亦不比中文優越,不應以可惜不可惜比喻。
我建議從淺入手,一起伴讀,看英文書興趣會慢慢建立出來。如沒有靈感,可找些家傳戶曉的故事入手。

oooray 發表於 15-11-5 13:48
我建議從淺入手,一起伴讀,看英文書興趣會 ...
係,英中文冇話邊樣好d,不過現實係香港讀書中英文係要平衡,另外我同個女講,全世界最多人用既語言就係中英文,有翻譯都係翻呢兩種先,所以精通中英文已經可以睇呢個世界八成以上 (靠估) 既書

little_yolky  你真係斷估無痛苦  發表於 15-11-5 14:13
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

oooray 發表於 15-11-5 13:48
我建議從淺入手,一起伴讀,看英文書興趣會 ...
可能係大家都係中國人, 當我哋能同普通話人流利交談, 就係無同外國人用流利英文交談咁有型 雖然普通話在於我們也是同外語無分別。

隔離屋企飯香, 雖然我女女唱粵曲水平都唔錯, 但我總覺得唱歌劇高級D咁

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-5+13:48+愛書已

原帖由 little_yolky 於 15-11-05 發表
可能係大家都係中國人, 當我哋能同普通話人流利交談, 就係無同外國人用流利英文交談咁有型 雖然 ...
一切從鴉片戰爭說起......(下删十萬字)

little_yolky   笑死我了。  發表於 15-11-5 15:10

回覆:閱讀怎樣提升grammar

非常感謝以上各位前輩賜教!

我期待女兒有一日會主動叫我買英文書比佢!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-05+發

原帖由 oooray 於 15-11-05 發表
一切從鴉片戰爭說起......(下删十萬字)
再遠啲可以由17世紀英國開始殖民講起(最近睇緊 Niall Ferguson 寫嘅 Empire)

oooray  勁!  發表於 15-11-5 14:57

回覆 oooray 的帖子

你講得好啱! 愛書已是大成就! 現只希望女兒未來除了愛看中文書, 也會同時愛看英文書!

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+16:11+我覺得

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
我女就係想睇rainbow magic, 但我覺得佢詞彙未够, 太多唔識既字, 希望佢睇完LEVEL 9 可以睇到
...
How old is your girl?

引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-03+發表我

原帖由 maymycheung 於 15-11-12 發表
How old is your girl?
7 yrs old

‹ 上一主題|下一主題