用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

回覆:skkeung 的帖子

仲有閱讀理解問的問題唔可以在文章直接找答案。要想。

引用:仲有閱讀理解問的問題唔可以在文章直接找答

原帖由 little_yolky 於 16-02-03 發表
仲有閱讀理解問的問題唔可以在文章直接找答案。要想。
開放式問題

小朋友學習最需要正確既鼓勵比信心,佢曾經好成績證明吾關資質事

Lchlau66 發表於 16-2-4 13:06
小朋友學習最需要正確既鼓勵比信心,佢曾經好成績證明吾關資質事
係呀, 舉腳讚成。阿大小三今年上學期第一次測驗中英兩科連跌1X-20分, 真係晴天霹靂。不過, 我知佢唔係懶, 加上數學突然進步咗1X-20分, 有位俾我讚, 咁緊係一邊鼓勵, 另一邊又勁讚啦。結果係, 至學期尾考試, 英文已經順利升回10分, 中文也升回接近10分, 雖然, 中文最後都達唔到80, 但係由C變返B, 都係一個好好既現象, 佢識得自己努力, 已經相當唔錯了, 仲有大把時間追回果10分8分。不過, 好多家長真係無A不歡的。

Lchlau66    發表於 16-2-17 23:40

引用:Quote:Lchlau66+發表於+16-2-4+13:06+小朋

引用:Quote:Lchlau66+發表於+16-2-4+13:06+小朋

原帖由 little_yolky 於 16-02-04 發表
係呀, 舉腳讚成。阿大小三今年上學期第一次測驗中英兩科連跌1X-20分, 真係晴天霹靂。不過, 我知佢唔係懶,  ...
做家長最難嘅地方係要適時調節要求,你能給予讚賞,阿女一定會再加多兩錢努力。

little_yolky 發表於 16-2-4 17:19
係呀, 舉腳讚成。阿大小三今年上學期第一次測驗中英兩科連跌1X-20分, 真係晴天霹靂。不過, 我知佢唔係懶,  ...
我個成績上落好大,而且唔跟大圍,名次可以跌幾名,升十幾名,升幾名,跌廿幾名,分數仲亂黎,英文有半班唔合格,隔離班有1/3班做唔晒個次佢反而進步幾分變全班第一,數學個個話唔難個次佢就跌十幾分,真係過山車咁玩

little_yolky  阿女平時鐘意玩過山車?  發表於 16-2-5 11:48
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-2-4 17:58
我個成績上落好大,而且唔跟大圍,名次可以跌幾名,升十幾名,升幾名,跌廿幾名,分數仲亂黎,英文有半班唔 ...
我嚴肅地覺得你女女只係大意, 所以人人唔識時, 佢仲係識, 所以名次高, 但當卷淺時, 人人識, 佢無咗優勢, 咁大意就累事了。

little_yolky 發表於 16-2-5 11:50
我嚴肅地覺得你女女只係大意, 所以人人唔識時, 佢仲係識, 所以名次高, 但當卷淺時, 人人識, 佢無咗優勢, 咁 ...
咁我係咪應該用計令學校出卷出深d?

rainbowcov    發表於 16-2-5 13:56
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-2-5 12:07
咁我係咪應該用計令學校出卷出深d?
應該訓練小朋友小心D吧!

回覆 little_yolky 的帖子

我之前睇過篇報道,讚小朋友勤力會比讚佢聰明更容易長期保持好成績

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我之前睇過篇報

原帖由 Lchlau66 於 16-02-05 發表
回覆 little_yolky 的帖子

我之前睇過篇報道,讚小朋友勤力會比讚佢聰明更容易長期保持好成績
我無睇報導係家姐勤力但唔聰明,所以就讚勤力。咁下次真係唔可以讚妹妹聰明了,但佢又懶喔⋯⋯

回覆:點解小三成績走一落千丈???

因為小一到小二成績好嘅學生多較食老本。
小三開始就要較實力。

P3 要佢真係認真温書, 另外是要看清楚題目問乜, 因為小三多了思考題。

醒目開學勳章

我仔都係小三,上學期成績又ok喎! 平均分90, 班考15, 級考24

rainbowcov  嘩, 咁你仔班的成績都唔錯喎。  發表於 16-2-16 13:45

hingning 發表於 16-1-18 16:38
小一,小二的時間成績都很好!!
但上到小三科科都差晒?
是否資質問題?

我阿仔阿女(11月尾出世嘅細係細女)今年都係小三。
老實講,我今年比佢地玩多左,聖誕假期後考試,聖誕假我仲帶佢地去滑雪。
因為我覺得小三唔玩盡啲,小四、五就要谷,無得玩。
佢地考試成績無差到,反而排名仲升左,入到全班三甲。

小朋友呢個歲數,太多我地控制唔到嘅因素會令佢地成績失手。我又覺得唔駛咁緊張。我覺得比佢地覺得讀書開心係最重要,佢地覺得開心就自然會主動去溫書。

我睇過本好出名講情緒嘅書,話童年嘅情緒創傷,係會放左入腦入面嘅潛意識度,就算成長左都會有好大影響。我估而家咁多成績好好嘅學生自殺,就係因為有不快樂嘅童年。

lepetitprince^^ 發表於 16-3-14 07:51
我阿仔阿女(11月尾出世嘅細係細女)今年都係小三。
老實講,我今年比佢地玩多左,聖誕假期後考試,聖誕假我 ...

I also encore the view that kids should be allowed to have some free play time with their own interest in P3, more precisely start to plan their own time table, and learn to manage time in study and playing, and learn how to learn school things and revise for tests and exams.  I would certainly allow this autonomy (within certain rules) to continue in P4, as the academic results don't have much impact yet.  then will take more control back in P5, 6 due to facing S1 placement.
I have learnt some cases that because, esp true for boys, some kids have been tremendously under control by their moms, then in P5, they want more "freedom" and "autonomy", causing rebellion.  

I would rather let them try on their own in P3/4, so that they can see the consequences.

I wouldn't let my kids wholly depend on myself or tutorial to keep up the academic.  This will handicapp their ability to learn on their own with which the adverse impact would be surfaced in secondary schools.  

In brief, I have let my kids take on more challenges and adventures in P3/4 at school. And wouldn't put so much pressure on academic results, but rather let them experience the consequences, it's tough yet useful.

引用:Quote:原帖由+candyreeve+於+16-01-18+發表

原帖由 skkeung 於 16-01-19 發表
中作400, DSE 才600! 政府教育制度問題?
DSE中文600字,基本只有2等,若5星星起碼1300字

‹ 上一主題|下一主題