用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

little_yolky

點解可以有人唔駛停一停, 諗一諗咁厲害!
--------------------------------------------------------------------

鬼佬講粵語有時要停一停想下應該講食左飯還是食緊飯,又或者應該講一支筆還是一條筆。我們講自己的母語時不用思考這些文法。

chairhair 發表於 16-11-28 13:59
那我都要急追看英文書,謝謝分享
囝囝爸:
我要代呢位網友多謝你。無你嘅绿葉角色,呢層樓唔會拖得咁長,佢就未必會開始睇英文書,就未必可以幾年後英文遠勝只做練習而唔點樣睇課外書嘅同學。

畀個like你。

囝囝爸  多謝哂!  發表於 16-11-29 13:43

shadeslayer 發表於 16-11-29 13:30

我唔信係資質, 有些事愈做會愈難達高水平。
你呢句嘅logic有啲難明, 既然大家都係閱讀派,又讀同一間神校,咁唔係资質係乜?總有人對學language 有comparative advantage.

shadeslayer 發表於 16-11-29 13:26
小孩如何學母語? 他們不會怕錯, 錯錯下便會啱, 便不用思考。

一般香港學生學英文就係怕講錯, 要諗下, 在 ...
我地d局長都怕講左d唔應該講既野,所以成日都一舊舊咁講野

little_yolky    發表於 16-11-29 14:07
Bobo1210  haha  發表於 16-11-29 13:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆樓主:

我自少認知是語文好要四多:讀寫聽講,無話要多默書測驗,曾有學者話香港學校多默測因太重視要計分數排名次。一直我也唔明現代小朋友多了咁多資源,父母知識水平比我上一代高好多,為何普遍英文水平是向下而不是向上

1234ats 發表於 16-11-29 13:26
Shadeslayer

Again I agree with you.

there are schools like that hkugac. but they are far and few between.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 Lavender22 的帖子

英文書, 邊到買好? 大型書局?

Lavender22 發表於 16-11-29 13:53

http://www.bookdepository.com/ <-- 免運費,單本抵玩
https://www.thebookpeople.co.uk/ <-- 要運費,boxset計落可能仲平
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 16-11-29 10:41
不是個别例子, 其實我估學界心知肚明。我估大部分傳統校因慳資源, 將就老師, 將就現成教材, 用字詞文法為 ...
其實DSE 英文始終Second language, 如閱讀派孩子英文水平較高,跟大圍比較自然覺得容易。如小女學校用international school comprehenison, 佢地已經學睇詩的隱喻,俾本地補充佢做佢實覺得淺。

shadeslayer 發表於 16-11-29 10:41
不是個别例子, 其實我估學界心知肚明。我估大部分傳統校因慳資源, 將就老師, 將就現成教材, 用字詞文法為 ...
其實DSE 英文始終Second language, 如閱讀派孩子英文水平較高,跟大圍比較自然覺得容易。如小女學校用international school comprehenison, 佢地已經學睇詩的隱喻,俾本地補充佢做佢實覺得淺。

回覆 MASAYA 的帖子

謝謝你的資料,  如果我想帶小朋友一起睇實體書, 書局有無?

中文繪本, 我通常去誠品睇, 英文故事書, 好似好少

cosyfook  可以去Fun to Read睇睇,有好多英文書,平過大型書局  發表於 16-11-30 14:20

Lavender22 發表於 16-11-29 14:01
回覆 MASAYA 的帖子

謝謝你的資料,  如果我想帶小朋友一起睇實體書, 書局有無?
可以去圖書館搵搵,啱睇可以借走,覺得好睇到要keep一本先買

200904  去圖書館最好!好多這裏談論的英文小説,圖書館都有。  發表於 16-11-29 14:08

li有ttle_olk、、 發表於 16-11-29 13:25
咁........你覺得現今世代如果只有同學強勁既閱讀能力+勤力, 無家長發功, 成唔成事?
嘩,你要求好高喎,全级定全班先?

Doray 發表於 16-11-29 13:42
你呢句嘅logic有啲難明, 既然大家都係閱讀派,又讀同一間神校,咁唔係资質係乜?總有人對學language 有comp ...

唔明?我唔明你點解唔明。

Recap 吓:

你說:

佢地唔係補gramma, 而係更高層次的文技巧,gramma 是補習加教得深加補充加閱讀加英語課外活動,唔係乜都唔做就自然咁勁

我話:

小女除閲讀外,你講的甚麼補習補充也無做,也很好。

你說:

係資質。

我説:

不相信是資質。有些事愈做得多愈難達高水平。

你說:

唔明。

====

唔明咩呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Lavender22 發6-11-29 13:53

小書蟲, Fun to read

Lavender22  good:  發表於 16-11-30 14:01

poonseelai 發表於 16-11-29 13:45
我自少認知是語文好要四多:讀寫聽講,無話要多默書測驗,曾有學者話香港學校多默測因太重視要計分數排名次 ...
我哋學校今年初小減咗測驗默書同抄寫次數, 希望多D時間俾小朋友閱讀, 但有同學仔家長响谷入面不止一次抱怨學校太少抄寫, 話小朋友學唔到字。我真係想一巴掌打死佢。我最擔心校長頂唔住呢D怪獸家長, 跪低跟返以前果套。(以前四測兩考中英各10默, 數學六測兩考)

Lavender22  請問英文故事書, 在那兒買?  發表於 17 分鐘前

我去amazon, book people買

Lavender22    發表於 16-11-30 14:02

shadeslayer 發表於 16-11-29 14:10
唔明?我唔明你點解唔明。

Recap 吓:

不相信是資質。有些事愈做得多愈難達高水平 = I think you are talking about doing the grammar drilling exercise.   

What I said 資質 is the use of English as a whole.

Doray 發表於 16-11-29 14:05
嘩,你要求好高喎,全级定全班先?

......都唔係真係咁要求既.......只係想試下係咪真係考10名內一定要家長/補習社發力啫..............唔係咁要求既, 係見佢好似有D停滯不前, 有D樽頸位啫..............

200904  我家經濟狀況也不好,但我們不太買衣服,不太買零食,也儲到滿地是書。努力!   發表於 3 分鐘前

係呀, 我哋無乜旅行, 我件大褸18歲著到依家, 無做facial, D錢留晒俾兩個買書同學唱戲。

MrBeast  古詞有云:仔要窮養女要富養  發表於 16-11-29 15:26
‹ 上一主題|下一主題