用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? ...
樓主: anson0701
go

06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? [複製鏈接]

Re: 06年入讀K1醒目仔女

大家好呀, 我囝囝都係06年入讀K1, 家住TKO.  想報讀之幼稚園 (順序為) - 祟真, 禮賢, 德信, 培正 及 聖安德肋-TKO. 請交流,交流.

FungMm意見:
祟真, 禮賢, 德信, 培正分別有一條龍到小學或中學. 其中祟真以二文三語最為吸引我.

禮賢從其它家長認為老師最有愛心及主動與家長聯繫.

德信是我心義之一因有小學之餘亦有中學(英文中學). 但有家長話我知快將轉資助小學, 最大問題還會搬去中環... (故現在還考慮當中)

培正 - 不用多講都知點解呢.

聖安德肋-TKO - 校舍正及新, 還不需坐校車.

Hi

I live in TKO & I will let my kid to study out of TKO. My kid will study pre-nursery in HOLY TRINITY. But I will let her try other Kindergarten.

I prefer. 1) SH  2) True Light  3) SPK  4)Kowloon Rhenish  5) Kentville ........Pui Ching, Munsang, Heep Yunn & Alliance

Pui Ching----enter just like lucky draw (no criteria to accept the applicant)
Munsang, Heep Yunn & Alliance-----not guarantee to enter their primary section

What a mess!!!!! Brain storming

Lawandrew,

您BB幾大呀? 如您所列之幼稚園,會全部Interview嗎? 如是咪會考好多間?

b_B 寫道:
真係好la, 見到呢個topic!!    

我亞仔都係06年k1架~ 自己都不停問緊人幼稚園既野~
我心水係靈糧, 不過, 老公唔多like, 話d野淺....

想請教hk pre-school即係邊間, 同埋向邊樹, 佢地用咩教育理念教小朋友? 係tradition school?

另外st. cat係唔係好難考? 有無mama知道?

之前我入左form靈糧.....頭先打黎要我交相同回郵信封同報名費囉,你地搞掂未呀?

To: FungMm

My kid is 27 months old & I will let her try all (if possible, try by error). I think the interview experience can strengthen her confident.

I think the interview time of kindergarten is different. So don't worry!

I only worry that the arrangement of trasportation. Even your first priority kindergarten accept my kid, transportation is a big big problem for me to slove.

Anyway, I think the most important thing is my kid can enter a good kindergarten. This is also the wish of all of the parents. Right?

Hi!FungMm,
我想請教你, 祟真, 禮賢, 德信, 培正 是否全部都係Kowloon City, 如果由將軍澳返學都幾遠wor?!會唔會擔心小朋友辛苦呢?而你所心義的有沒有分男/女校o架?(我個係囡囡, 但佢07年先返k1)我現在搜集資料!   
Don't worry!Be happy![/color purple]

Dear all...

報幼稚園呢個 "exercise" 我三年前已玩過 (大彥), 所以都識少少, 睇吓有冇嘢可以幫到大家....

我家有細彥係 Mar 03 出世...佢已經返緊 N1, then this year 我會幫佢報 (1) 培正, 因為阿哥讀緊 (2) 宣道 (3) 禮賢 (4) 浸幼

FungMm:

據我所知, 德信小學本來就已經係資助小學架喇喎...即係要搞珠派位入個種, 你係咪話佢會轉"直資"呀...???  

另禮賢唔係一條龍...一條龍嘅定義係指學生唔駛經過任何考試或 interview 已可全數直升其附屬小學 or 中學....禮賢上小學係要 through selection process 的, but 都有好多學生會收 (about 7x%)...所以都好多家長會報 (including me)

lawandrew:

請恕我多口搭訕:

你同囡囡揀嘅幼稚園都好 "broad" 呀....HK + Kowloon 都有.....but you live at TKO....去 HK island 會唔會好遠...??

另, share with you some info for your reference:

(1) 協恩一向只開 K2 class or above, unless coming year 佢會改

(2) 民生將不會是一條龍, 因為最近佢地小學有好大嘅 change, 將來不是所有 K3 students 可以直升小一

(3) 培正 - 要明白佢係一所中文學校, 所以想小朋友英文要好好好好嘅要注意

:wink:

彥彥媽咪,
首先真的要多謝您無私之分享.

其實我都吾知"德信"是否由直資轉"資助". 因這過message係個家長通知我的. 如您所說"德信"一直都係由政府資助! 即是說如果想其小或中學咪要睇天囉! 點解您吾考慮"德信"呢?

另外您大彥好叻呀可以考到入培正. 可否講吓當時interview之問題及大彥之表現呢? thanks.

Lawandrew,
咁又岩時間應該吾會"撞"的, 還可以有多些interview experience.  我絕對agree先報考咗好幼稚園,如收再考慮join那間都可以.  

Chingbb,
您真是一位廿四孝媽咪, 咁快就prepare呢.  係呀,全部都係在kowloon city.  其實我都好擔心及考慮過車程之問題. 但如果考到一間好幼稚園可能都要小朋友提早適應.

To: 彥彥媽咪

Thanks for your sharing!

Yes, you are right. So, I am not willing to apply Munsang, Pui Ching, Alliance & Heep Yunn anymore. (So I rank those KG very very backward) I will try these kindergarten if time is available.

My selection so board, Yes! I think TKO has rare good KG (my opinion only). I think my kid can adapt the transportation problem since she studied in "育嬰院" (HK island) when she was 3 months old. And she will be a N1 student in Holy Trinity. If I fail to apply my favourite KG, I also have Holy Trinity for my back up KG.

Try more, learn more & earn more

Hope all the parents can apply their favourite KG & all the kids can have a happy & useful school lives with a brighter future.   

FungMm,
唔好o甘講, 我會面紅 坦白講, 如果我囡囡真的入到這些學校, 我當然開心, 但我怕到時我/囡囡壓力會很大, 我有考慮都會幫囡囡報茵怡, 我睇到其他媽媽都話這間不錯的 如果到時囡囡叻可以佢"簡"學校的話先再諗 ~ 嘻嘻!我係唔係諗多了   :wink:  :wink:
Don't worry!Be happy![/color purple]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

培正家長好似唔使in

candy,

報就一定要報睇下好吾好彩啦,不過除左浸大我可能吾會報其他學校,因為好似禮賢又只系收得三成直升小學,我怕好大壓力.

Hi,

我想比個仔讀約克(York), 請問有冇媽咪比到意見?Interview 難吾難呀?另外一條龍學校係吾係小學,中學都要自己比錢架?

Thank!    

FungMm:

學校只會由資助轉直資....唔會掉番轉頭架.... 德信小學依家係資助, 即係好似我上面所講 : 資助學校大部份學額要由政府大搞珠分派, 學費亦會由政府資助, 家長只係出少少....但學校就冇得揀學生喇...

直資就唔係, 學校可以有自主收生權, 亦可以收學費, 但政府資助額就係按收生人數而定, 所以直資學校一定會用盡八寶提升學校質素以收多d學生.....但因為直資學生有自主收生權, 佢地就可以揀學生, e.g. 叻個d直資咪可以專收醒嘅學生囉....唔駛乜人都要收....

依家除非德信小學轉成直資, 而中學都轉埋再結成龍, 咁就會好有吸引力...否則...受制於政府派位制度的話...收生質素就較難控制....

若係咁...我就未必考慮...

另: 培正幼稚園 interview 係 5-6 個小朋友一組自己入課室, 大人冇得入, 只可以響外面等, 以當時 interview 的年紀嚟講, 大彥都係得兩歲幾, 所以佢出番嚟都講唔出先生問佢乜, 因此我都唔知考乜...只係知由入至出都係 5 mins 左右 only...

Candy_Kent:

當年我同大彥考咗培正, 禮賢,  宣道, 同民生....頭兩間收, 後兩間唔收, 後來我揀咗培正..

我都唔知培正有乜收生準則架...只係平常心咁去咋....我都有聽過話小朋友喊都唔肯自己入房就會 fail, 但都係未經校方証實架喎....因為我都真係有見過 case 係喊都收, 所以又唔可以一概而論...

‹ 上一主題|下一主題