用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

呀仔唔會為了一題題目走去專登去溫課文,但相信有些學生要Keep住頭十成績,一題都唔會放過,一定會溫埋課文,我從不期望要考到嗰種成績,所以唔太理佢,但呀仔間中都真係記得,兩次出有一次答到,叫做佢記性幾好。

為嗰10分,我啲小朋友考測幾乎只溫課文和冩字。其他的是基本功,阿仔平時得,考測冇可能唔得。

judy 發表於 17-6-9 10:38
唔會考呢啲呱!

我係話以前有,依家冇啦!仲有,阿大好似小五、六才問課文内容,小一至小四都係十分課內 ...

如果小五六問課文內容,都叫做準備日後升中,習慣下答呢類問題,但初小就唔知為了什麼。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:41
鼓勵佢哋丫嘛。

阿細成日會畫畫、摺紙、做圖工送俾我, 然後外加一封多謝信。雖然佢識字唔多, 所 ...

要明白男仔唔會咁鍾意跟足規矩,對佢哋嚟講,無聊之至。
我仔一定係搵位走嘅人,邊度會理。
當然去到考試要考,佢都會去記,佢記性好,實在唔係好難,只係覺得咁樣去考,有些無謂。
我仔中文能力唔錯,閱讀能力都好好,但中文係唔算高分嗰科,問題出至考試方式,對佢嚟講未必適合佢。但中文好,常識佢就易高分囉。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:53
要明白男仔唔會咁鍾意跟足規矩,對佢哋嚟講,無聊之至。
我仔一定係搵位走嘅人,邊度會理。
當然去到考試 ...
所以我一直都話, 小學中文科係考中文, 常識科係考中文, 數學科都係考中文(應用題), 所以中文好著數好多。

所以我一直都話, 小學中文科係考中文, 常識科係考中文, 數學科都係考中文(應用題), 所以中文好著數好多。

小學應用題係最易嗰part, 成本低利潤高,阿仔極少係度丟分。反而是第一、二部分嘅計算題,易錯得多。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:13
我哋學校都唔考課文內容,但要不供詞填充(填得合理既有分),另外真係要背既,係課文理解。呢部分係好似我 ...
我哋連呢part都無。所以中文係去考天才。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:08
你學校要背內容,都算開明嗎?

雖然不供詞,是提供了一個字,但我覺得咁反而無咁靈活,其實也是要填回老 ...

咁如果為了一題不常出的題目,就去背晒課文,這是學生同家長問題。

有一個字去提示, 其實好容易,例如"理睬"佢比埋個"理"字,只是填個睬字,唔難,有埋句子前文後理去睇,根本唔洗背,如果個學生咁都唔識個詞語,就真係弱,例如如果句子表示係開心,比埋個"快"字 都識得係"快樂"啦!
除非唔記得個字點寫,否則好易,我同仔都覺得,這部份供詞和只供單字填充,係送分題

另外真係要背既,係課文理解。呢部分係好似我哋中學咁,會問你作者用咗邊手法來寫?咁寫有咩用?作者點解咁講?佢咁講係表達咩野?老師預先出好問題和答案,要背的!

我打死都唔會叫小朋友背呢啲。

我會叫佢理解,然後自己冩出來。

judy 發表於 17-6-9 11:28
我打死都唔會叫小朋友背呢啲。

我會叫佢理解,然後自己冩出來。

比我都唔背,什麼叫理解,背晒就唔係理解

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:34
上次你咪話大家間間學校都係考一樣既野既?其實你係「供詞填充」+「半供詞填充」,同我哋係「不供詞填充」 ...

所以我話我仔學校唔洗學生背書,基本上無乜野要實質去溫,不過如果覺得供詞即是學校課程淺,我就無話可說。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:32
你哋中學無背過?

我中學同我班同學都背晒課文,腦入面有課文,要問文中嘅任何問題,都已可從中攞到資料來答

但我考會考都係咁架喎!你意思係就算你仔考DSE都唔俾佢背呢啲?定小學唔應該背,中學就應該?

其實我都一直諗呢part有咩用?

我考會考從未背過(背過古文),全是自己寫出來的。

阿大、阿二會考、DSE己不用考課文,但照我理解,無一科是背出來的。
‹ 上一主題|下一主題