用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑band2 中學
樓主: ivybeyond
go

葵靑band2 中學   [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 17-10-4 09:00
hkpapa,,我估有好多人唔明咩嘢係“細過等如”既符號

唔會掛

晴晴小B 發表於 17-10-4 09:00
hkpapa,,我估有好多人唔明咩嘢係“細過等如”既符號
<= 呢個符號...

以2015-2016年 伍若瑜既升讀local degree情況嚟解釋一下:

係伍若瑜校務報告中, 有呢一句"而其中透過大學聯合招生 (JUPAS) 成功入讀本地大學課程者計有57.9%"

即係有 57.9% 學生成功取得 JUPAS 學位.... 但當中時否包括 AD/HD 呢? 我不能確定, 所以, 呢 57.9% 應該係 Local degree既上限 (如果所有JUPAS學位都係Degree的話), 所以會出現 " <=  "
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

oiyau2005 發表於 17-10-4 09:03
本地學士課程比例有D學校咁高,比例計算可能係學生同非學士(associate, HD) 比例喎,全完冇可能70%
...
你見當年3322率得46.2%, 就知個 70% ...... 一定唔會全部都係 Degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

oiyau2005 發表於 17-10-3 23:20
應該係咁意思,但覺得陳記應該有b1水平
陳記多年嚟3322率都只有6X%, 以佢既收生水平, 其實真係唔多合格..... 升讀local degree一直只係35%邊緣徘徊.

李城璧..... 33222率年年都只有 4X%..... 其實, 叫佢做B2A, 有點過譽..... 不過蜀中無大將.... 其實相比之下, 區內既廖會好一點, 3322率有機會係超過 5X%

hkpapa852 發表於 17-10-4 09:14
陳記多年嚟3322率都只有6X%, 以佢既收生水平, 其實真係唔多合格..... 升讀local degree一直只係35%邊緣徘徊 ...

係,我一直當廖係b2a, 其餘區內3間都係b2b

回覆 oiyau2005 的帖子

又講番之前你地討論間"吳記"

其實佢都出過一年DSE成績既
http://twghscgms.icampus.hk/website/singlepage/index?channel_id=8271

第一屆DSE成績:

整體4+: 33.4%

中文4+: 32.8%
數學(必修)4+: 32.1%
通識4+: 49.4%

咦! 英文呢..... 無公佈, 相信可能低於全洪平均.... 如果保持到呢個成績, 加上英文又達全港平均, 咁學校應有至少B2B水平....... 不過, 如果學校目標只係 22222率要達 95%, 咁相信第一屆DSE既成績, 可能只係曇花一現

羅繞睛    發表於 17-10-4 12:22

回覆 twhkleung 的帖子

認同

jojoplanet 發表於 17-10-3 11:56
手提電話的確好人頭痛....我仔小六因為自放學去補習我都只係比個無得上網既舊電話佢用. 但怕上到中學同學間 ...
whatapp 炒功課先攞命

long0 發表於 17-10-4 12:03
whatapp 炒功課先攞命

係, 呢個好煩, 成日抄.

hkpapa852 發表於 17-10-4 09:14
陳記多年嚟3322率都只有6X%, 以佢既收生水平, 其實真係唔多合格..... 升讀local degree一直只係35%邊緣徘徊 ...
其实我都開始有d亂...
我都几肯定長沙灣崇真3322有56%, 但可能入U率沒公開, 或者不高, 所以被定為B2b.

但如你說廖是B2a, 而它的3322 也只是有机会超過5X%, 咁我開始對个 ranking criteria 有d 唔太看得通了...

廖的入U率一直我都末法找得到, 如只有已上3322數句, 我估崇真同廖應不會差太遠(崇可能更好添), 咁即應一系两間都系B2a, 或两間都系B2b.

如是後者, 咁我地荃灣區又真系几慘下, 成个區, 除了4間系人都知的B1, 就連B2a都冇.

唔好話B2a生同边緣生 (1c 2a之間) 唔洗想博, 準B1c都要快D往外區走人了.... 乜ED咁搞呀!!!  

以我認知Band1 Band2 Band3
只係形容小學生在就讀果區的個人能力
并不可以視為中學教學能力
當然地區名校已經基本上係香港名校
亦可以視為全收BAND1生
自然校風學生能力同家庭資源都較佳
DSE成績自必然會好
但屋村學校好多時B1B B1C
係已經滲入咗BAND2生只係數量多少
來決定是B1B 還是B1C
你攞灣仔區B1B同荃灣B1B
無論學生能力同家庭資源相差很遠
自必然係成績上相差亦很遠
如果以DSE3322成績計係比較公道的做法
但仍然要考慮學校有否IB課程
當學校搵D叻人去IB
DSE又自然會差D
如果你用入U率計
聯招的學生又并不是報同一個課程
有學科收高分亦有收低分
工科同文科收生又不平衡
如果計三大
港島多數報港大
新界多數報中大
咁又不算是一個好的比較方法
結論家長都係認真D
唔好信咁多數字
腳踏實地睇清楚D學校
如果以大學為目標
要清楚自己小朋友能力
搵可以發揮佢能力的學校
如果知佢數理能力強
就選間理科強的學校
而佢可以中四入理科班的學校
如果知佢文字能力強
就選間文科強的學校
而佢可以中四入文科班的學校
中四選科不要文中有理咁選
如果到中三成績唔得
選到文一D理一D
對升大學沒有好處

咁計落
若果BAND2生去BAND1校
最大風險應該就係成績追唔上
中四有機會被迫讀唔想讀的科目

twhkleung 發表於 17-10-5 01:43
我都几肯定長沙灣崇真3322有56%, 但可能入U率沒公開, 或者不高, 所以被定 ...

長沙灣崇真,問下會員hug.... 會知多D, 水準應係B2A

twhkleung 發表於 17-10-5 01:43
我都几肯定長沙灣崇真3322有56%, 但可能入U率沒公開, 或者不高, 所以被定 ...

其實你唔使咁介意b1c定b2a,就算荃灣4間band 2我覺得差不多,係叻嘅一樣讀到大學,關個學生事多過學校。

twhkleung    發表於 17-10-7 00:11

long0 發表於 17-10-5 02:47
以我認知Band1 Band2 Band3
只係形容小學生在就讀果區的個人能力
并不可以視為中學教學能力
謝謝你的意见, 其实我極認同這看法.- 愉快學習
- 不要額外補習
- 適量研習習作
- 重身體健康
- 合適最重要

所从去年巳為小朋友選了區外直資.

但, 我絕對認同你這看法   

oiyau2005 發表於 17-10-5 15:29
其實你唔使咁介意b1c定b2a,就算荃灣4間band 2我覺得差不多,係叻嘅一樣讀到大學,關個學生事多過學校。
...

其实我真是有些介意, 但不是為我自己, 而是角得ED在資源分配上不平均, 如在教肓制度上是定了分為33.3% B1, 33.3% B2, 33.3% B3, 咁相應能力程度既学位比例是應該的, 最少不要差太遠,是嗎! 程度差別太遠的学生放在一起, 就算学校有心, 也很難定教学方法, 結果搞出什么精英班出來, 如各同學能力相近, 教法可以统一, 那需分出精英班來. 更不会分化学生, 有些角行自己高人一等, 叻d, 有d可能角得自系垃圾班, 学校都放棄他們...你話咁样幾唔好呢
至於拔尖補底呢樣嘢, 應該是按学生个別需要定制, 如拔尖班拔一班什致更多, 或補底班有成班要補什致更多, 咁成个拔尖補底原意都全变質了....

太多廢話了, 請別介意

hkpapa852 發表於 17-10-5 11:28
長沙灣崇真,問下會員hug.... 會知多D, 水準應係B2A
剛发現舊年去參觀李城X時在門口拍下還有另一張相

见到
- 中文3有67%
- 英文3有64%
- 數学2有81%
- 通識2有93.9%
即3322有64%

今年冇去睇過, 或者D去睇见到拍下再分享

以這成績我角得應比廖, 什致崇好, 同意嗎?

twhkleung 發表於 17-10-6 00:08

见到

英文3果64%嘅學生,唔代表佢其餘3科係322喎,要直接列出3322嘅比率先得。

twhkleung 發表於 17-10-5 23:59
其实我真是有些介意, 但不是為我自己, 而是角得ED在資源分配上不平均, 如在教肓制度上是定了分為33.3% B1, ...

點解去到同一banding,學生都會有不同嘅水平,因為個派位機制最後大抽獎係同一banding冇再分頭中尾,加上部分邊緣人同估錯banding 嘅學生,咁真係好難同一學校,所有學生水平完全一樣,所以真係唔使介懷b2a丶b丶c

twhkleung 發表於 17-10-6 00:08

见到
其實 oiyau2005 都解釋咗, 我今朝又更新咗以下呢個帖 #1:

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

加入咗呢一點:

4. "3322率" 和 4主科各自達 3, 3, 2, 2的分別

oiyau2005 發表於 17-10-6 00:58
點解去到同一banding,學生都會有不同嘅水平,因為個派位機制最後大抽獎係同一banding冇再分頭中尾,加上 ...
我會咁睇, 如果一間主收B1學生既學校, 成績不能維持在B1B-B1C之間, 其實係負增值

B2中學亦然..... 如果主收B2學生, 但成績沒有B2B水平, 其實學校係無乜為學生增值
‹ 上一主題|下一主題