用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學開始接受申請 2018-19年
樓主: 小時了了
go

直資中學開始接受申請 2018-19年   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-10-31 19:06
我唔知最少可以用幾多,參考聖嘉勒做例子,以前3X畢業生,好似有2X直屬位,近年可能有61學生,因中學可用 ...
唔怪得之呢幾年協恩又脫、循道又脫、港華又話要脫.....其實教育局改嚟仲乜呢?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-31 19:11
唔怪得之呢幾年協恩又脫、循道又脫、港華又話要脫.....其實教育局改嚟仲乜呢? ...

其實呢個現象都似乎出現係大部分津貼直屬上,只要有多D學生流失去直資,就會影響中學成績,只係仲有唔少津中堅持到辦學原則,拒絕轉直啫~~~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-10-31 23:01

Thanks so much dear.
I haven't logged into here for some time and still miss you while appreciation is always my feeling to you! Lets all be good! Since my son enjoyed the assigned so-named 寶校, we discussed not to change school on the half way. Now, upon the middle school entry, he is finally entitled to choose by himself this time so to test his capability & lucks Thanks and all the best!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-31 19:11
唔怪得之呢幾年協恩又脫、循道又脫、港華又話要脫.....其實教育局改嚟仲乜呢? ...
其實係咪硬性規定要收85%唔係導致脫龍既主因

導致脫龍主因係: 官津中學可以全開英文班既要求

nobody2018    發表於 17-11-1 13:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-10-31 13:54
面試日期

拔萃女書院: 2017年12月2日 (星期六) 面談; 2017年12月9日(星期六)音樂技能的試演;
港大同學會應該是2018年1月6日第一次面試

小時了了    發表於 17-11-1 12:00

hkpapa852 發表於 17-11-1 11:07
其實係咪硬性規定要收85%唔係導致脫龍既主因

導致脫龍主因係: 官津中學可以全開英文班既要求
間接D嚟講係咪因為有直屬的津小成績差咗,中學驚保唔住英中嘅招牌?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-1 12:38
間接D嚟講係咪因為有直屬的津小成績差咗,中學驚保唔住英中嘅招牌? ...

英中資格,不少於85%全港頭40%學生~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-1 12:52

mcl203 發表於 17-11-1 12:50
英中資格,不少於85%全港頭40%學生~
其實係有Exception既例子, 如St Mary, 不過應該無乜人留意.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-1 13:03
其實係有Exception既例子, 如St Mary, 不過應該無乜人留意.
請問何解St Mary有exception呢?即係是否沒有85%全港頭40%學生,也可以做英中?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-1 13:39
請問何解St Mary有exception呢?即係是否沒有85%全港頭40%學生,也可以做英中?
由龍小升中上中學部既學生, 只需要75%係屬於全港Top 40%既學生

街外收番嚟既, 就要有85%係屬於全港Top 40%既學生

不過呢個Exception只適用於官津既"一條龍"中小學, 直屬中小學無呢個優待 (因為直屬位本身已經隔走晒B3學生)

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-2 12:36

hkpapa852 發表於 17-11-1 13:43
由龍小升中上中學部既學生, 只需要75%係屬於全港Top 40%既學生

街外收番嚟既, 就要有85%係屬於全港Top 40% ...

若,龍小升中計埋唔夠75%,點搞呢~~~

mcl203 發表於 17-11-1 13:48
若,龍小升中計埋唔夠75%,點搞呢~~~
無得做全英中囉!

不過, 依家可以要求龍小既小六生留班, 要砌夠75%應該比以前易D

想請教, 協恩同百周年李兆忠, 你哋會點揀? 直資同津貼唔係考慮之列, 主要係諗跨區出九龍好, 定同區讀百周年李兆忠好.

排名同出路大家距離遠唔遠呢?假設係BAND 1A學生, 但冇音樂或體育奬.

elbar    發表於 17-11-6 21:33

sensei 發表於 17-11-1 16:37
想請教, 協恩同百周年李兆忠, 你哋會點揀? 直資同津貼唔係考慮之列, 主要係諗跨區出九龍好, 定同區讀百周年 ...
英語水平, 同對升讀海外大學既支援, 可以好肯定係傳統名校, 如協恩會較好

hkpapa852 發表於 17-11-1 17:01
英語水平, 同對升讀海外大學既支援, 可以好肯定係傳統名校, 如協恩會較好
...

謝謝!

sensei 發表於 17-11-1 16:37
想請教, 協恩同百周年李兆忠, 你哋會點揀? 直資同津貼唔係考慮之列, 主要係諗跨區出九龍好, 定同區讀百周年 ...
可以先考協恩,有offer才諗接唔接受,不過協恩唔易考

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-2 12:38

多謝指點,會盡力一試。起碼多個機會面試。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-6 22:07

小時了了 發表於 17-10-4 12:43
我及我女面試唔叻, 大家吹吓水研究下.

關於SWOT 咪好似見工咁將自己優點調轉嚟講變為缺點, 優點繼續講為 ...
你哋兩個例子唔好, 隱喻女女唔識管理時間。

我會話, 阿女好專心學習粵劇, 例如為咗演出紅樓夢林黛玉既角色, 讀晒套紅樓夢不特止, 仲睇好多其他關於紅樓夢研究既書, 顯得太專, 唔夠博。而且, 遇啱返學日有表演, 就連小息都開足turbo做功課, 我覺得佢太辛苦了。

小時了了    發表於 17-11-14 15:41

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-2 12:38
我都覺得, 考下呢D學校, 得唔得, 當見識下大場面都好有得著。

little_yolky 發表於 17-11-14 15:22
你哋兩個例子唔好, 隱喻女女唔識管理時間。
我會話, 阿女好專心學習粵劇, 例如為咗演出紅樓夢林黛玉既角色, 讀晒套紅樓夢不特止, 仲睇好多其他關於紅樓夢研究既書, 顯得太專, 唔夠博。而且, 遇啱返學日有表演, 就連小息都開足turbo做功課, 我覺得佢太辛苦了。

請指教: "粵劇" & "紅樓夢林黛玉"英文點講?
‹ 上一主題|下一主題