用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選修科
樓主: IloveJJ
go

高中選修科   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-11-14 10:11
咁如果對語文唔好既學生,就算全力讀,主科都可能只係3,就變成另外4科要5以上,咁唔會難過3選科攞5*+兩主 ...

文科弱掂都要補住主科踏門檻
唔係選科識飛都一樣無用呢

回覆樓主:

Yanamami 發表於 17-11-14 13:27
你呢个似係-个fixed mindset. 你睇死佢唔得,佢又睇死自己唔得……結果唔得既机会係相當高~

當年我中中 ...

我有幾個朋友D囝囝,百分百係數理人,十分不喜歡"中文科",好怕死响哩樹,所以友人們都話算了吧!但求DSE攞到3級就算,但保險DD,還是把目標定响4級,結果孩子們心理上感覺輕鬆,中五起讀中文科變得無咁大壓力,結果半數人順利取3級成績,半數人則出乎意料之外地取得4級分數.

IloveJJ 發表於 17-11-14 13:44
今日剛睇到呢個post。揀中學真係要了解清楚,唔係到時被迫讀自己弱科,真係慘!

...
選科一向都要揀有興趣有能力架啦,文科人讀理科或理科人讀文科多數都衰,ict女仔可能較難,但男仔黎講算容易。其實現今制度已經比我地果代好好多,至少不是只可文科/理科或商科,現今學校都鼓勵學生文中有理,理中有文去選擇,出路都比以前多。

入唔到心儀嘅選修科,迫不得已都是轉校揀有得讀嘅更好呢!

IloveJJ 發表於 17-11-14 14:33
但對青春期既後生仔女來說,要重新適應新的同學和新的圈子,不是一件小事呢!
...

明,孩子的個性,的確係這範疇的重大因素呢!不過,我識嘅jm們,多數情願與孩子轉校,長時間傾過,心思熟慮下才有決定,孩子們大多數表現出唔想讀唔喜歡的科目,還喊著說:我的好朋友仍然可以在Whatsapp見到,FB見到,只係唔想見到朋友有得讀那些科目,而自己就無行,我哋仲係可以一齊响校園以外嘅"英X補習社"上堂繼續做戰友呢!

請問下,我見到有啲學校在高中時有啲讀英文通識科,有啲讀中文通識,有咩分別?

想問下,亞仔phy,che,都几好,中西史系前面個些,佢想西史加phy,che,但原來學校冇呢個餐 咁呢四科應點選呢?

IloveJJ 發表於 17-11-14 15:54
可見不同性格既人,有不同的方法。我個仔同老公都係呢類人,你訂個要求高,佢會太大壓力,發揮不到。反而 ...

個人認為,講到尾都係選擇一條"適合"自己行的好路係最重要的呢!

chrischeung 發表於 17-11-14 15:55
想問下,亞仔phy,che,都几好,中西史系前面個些,佢想西史加phy,che,但原來學校冇呢個餐 咁呢四科應點選呢? ...
可能只有部份直資學校, 可以俾學生有呢個自由度, 如中華基金
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-14 13:55
選科一向都要揀有興趣有能力架啦,文科人讀理科或理科人讀文科多數都衰,ict女仔可能較難,但男仔黎講算容 ...
其實 ICT 都只係重 "原理" 同 "概念", 女仔好記性反而應該易D, 男仔鍾意實踐..... 不過呢科滿足唔到男仔.

結果多數學校, 無乜人願讀, 成績亦不佳......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sky_walk 發表於 17-11-14 13:19
如果想讀Computer Science, 選修Physics + ICT+M2, 是否應該選多一科保障可以達到General requirment的4C+2 ...

睇你有無指定邊間U。

如果係CityU JS1204 Computer Science
    CUHK JS4401 Engg
   HKUST JS5200 Engg
咁Phy,ICT,M1/2其中2科有L3都OK嘅。
如果要入HKU JS6963,咁Phy同ICT都要有L3+。

當然BEST5要夠分。重有要留意幾間U計分嘅weighting 都不同。

hkpapa852 發表於 17-11-14 17:23
其實 ICT 都只係重 "原理" 同 "概念", 女仔好記性反而應該易D, 男仔鍾意實踐..... 不過呢科滿足唔到男仔.

...
唔係喎,ICT其實都好多學校有開,亦唔少人會揀,不過成績好嘅同學一般會揀理科先,所以讀ICT嘅學生未必係top果批。你講得啱,教嘅野的確好基本,所以dse要拎3 唔難,但要攞星就有一定難度。所以若成績中等嘅學生揀ICT都係唔錯嘅選擇。

IloveJJ 發表於 17-11-13 17:05
4C兼文理兼擅有邊間?

港島男校真係無乜,誇區去張祝山(都是太遠啫) 或試吓 SPCC!
‹ 上一主題|下一主題