用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五就黎第一次呈分.....需要正能量!
樓主: smartcash
go

小五就黎第一次呈分.....需要正能量!   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-5-10 10:43
回覆 IloveJJ 的帖子

我女係好明顯視藝升左好多, 由小一, 小二只有D, 上小三都只有C或D, 開始補視藝, 上到 ...

想問補視藝係有啲咩嘢做架?價錢如何?

smartcash 發表於 18-5-9 10:19
小四已開始去中學open day, 不過佢都係無咩感覺, 係有一兩間佢話鐘意, 不過激唔起佢團火。

數學佢有出去補 ...
哇!數學这种錯法,簡直同我细仔一模一样, 次次考數學都胆戰心驚,好似坐过山車咁……
我當年嘅做法係,用D生过嘅形容去指出佢嘅錯處,令佢笑中有淚,就会容易D入耳,盡下人事咁……

例如佢唔记得寫單位,就会话佢,好似去完厕所唔记得拉褲錬啦!冇理由最後一步咁重要都唔记得吓話?

当然軟硬兼施,叫佢呈分時醒醒定定,如果唔係,响屋企有大邑數學練習,梗有一本幫到佢咁話。

我仔懒得来,精於计算,知道後果嚴重,所以会细心及專心做好多!所以,呈分都好彩冇出过意外,现在才有好日子过。

smartcash 發表於 18-5-10 12:59
回覆 chun媽 的帖子

可惜亞囝一向視藝都好差, 由小一到小四都C架, 係今年上學期先有B。音樂就ok。所以我覺 ...

你咪睇下點幫亞仔,如問下上一屆視藝出題的類型,評分等

TLHE 發表於 18-5-10 19:11
哇!數學这种錯法,簡直同我细仔一模一样, 次次考數學都胆戰心驚,好似坐过山車咁……
我當年嘅做法係,用D ...

係呀,好似過山車,不過通常都係下面,偶爾先一次高分。

chun媽 發表於 18-5-10 19:25
你咪睇下點幫亞仔,如問下上一屆視藝出題的類型,評分等

多謝你的提議呀,不過我要返工,好少返學校,唔太識高年级的家長。同埋聽呀仔講佢地係做3樣作品然後攞平均分,佢已無聲無色咁考左一份啦。上堂先會講今日的作品係計呈分的,落堂就交,所以想教路都冇乜機會。

smartcash 發表於 18-5-10 15:39

我地官校, (我諗您估到邊間), 派位結果好唔透明, 我地無好似其他學校咁list out派位 ...

一級兩班?還是兩班精英班?

sina60 發表於 18-5-10 20:15
一級兩班?還是兩班精英班?

一級兩班。

smartcash 發表於 18-5-9 09:27
我睇左EK好耐, 好多謝大家無私的分享, 真係學左好多野。
不經不覺亞仔已經小五啦, 心情真係有緊張和壓力。 ...

我女都係小五, 可能女仔成熟D, 五年級開始見到佢團火, 有目標, 所有有關呈分試既都著緊, 對上一次考試考得好好, 希望佢可以keep住啦!

反而呀哥當年六年級都仲hea緊~ 不過你仔仔1C2A, 差科數仲有得追! 操多D卷會幫到佢呢! 加油!

小朋友剛報完中學,區名校,一半上Band1。個人覺得第一次呈分最重要最難,第二次最容易,因為有的中學面試要求1A2B,小學為左面試會題目簡單(对叻同學唔公平,冇辦法),第三次題目同平時一樣,有溫書正常發揮,好難升好難跌,名次最緊要唔好大升大跌,小朋友學校就係咁,其它學校唔知。

回覆 littlelamlam 的帖子

謝謝您呀, 我會加油!

小朋友五年級前三四等生稍差,四年級遇到一位好老師班主任,佢話將來小朋友去到一間又吃煙又講粗口中學可能你哭都來唔切,小學題目簡單肯操練同勤力一定有機會,建議家長睇番小朋友以前試卷失分最多類型題目,買補充只做該類題其它唔好做冇時間(家長辛苦的),每日有時間就做,結果呈二大獲全勝(每間學校可能唔一樣呈二簡單),呈二有左信心,呈三自動波,結果上左一等生。

MarkLai 發表於 18-5-11 09:29
小朋友五年級前三四等生稍差,四年級遇到一位好老師班主任,佢話將來小朋友去到一間又吃煙又講粗口中學可能 ...

其實我巳將佢常常唔小心錯的題group埋一齊正份卷比佢做,但佢都係有時啱,有時錯。我覺得佢數的成績好飄主要真係睇佢有無心機做。佢有心機做會錯少好多。無心機做時就真係唔小心錯好多。我諗其實真係要引起佢興趣,令佢自己真係想做好啲,而唔係好似宜家咁拉牛上樹,事倍功半。不過點令到佢有興趣,點令到佢自己想做好啲對我黎講係難題,我仲未做到。唔知有無高人指點。

MarkLai 發表於 18-5-11 09:07
小朋友剛報完中學,區名校,一半上Band1。個人覺得第一次呈分最重要最難,第二次最容易,因為有的中學面試 ...
我地調轉,呈一ok呈二难呈三容易

妹妹頭    發表於 18-5-11 10:04

smartcash 發表於 18-5-11 10:01
其實我巳將佢常常唔小心錯的題group埋一齊正份卷比佢做,但佢都係有時啱,有時錯。我覺得佢數的成績好飄主 ...

禁大个仔,真係可以坐低好好傾,嚴正檢討下个弱点。佢自己要有心儀中学(有無好朋友想去边间?),有目標先会有动力去改。佢本身有無活動鈡意玩,如果间中学有,Hard sell下间中学点多野玩之类引誘下佢。

回覆 Yanamami 的帖子

我地都係, 所以好多時呈二會大跌, 因為個個以為呈二好似呈一, 到呈三個個都以為會好似呈二咁深, 偏偏又唔係深, 所以好多都可以取得4個A

新手想問, 呈分是否袛呈期末考試的分, 平時成績會計埋嗎?

回覆 sthnothing 的帖子

間間學校唔同, 最好都係問番自己果間小學好d

smartcash 發表於 18-5-10 15:39

我地官校, (我諗您估到邊間), 派位結果好唔透明, 我地無好似其他學校咁list out派位 ...

原來間間官校都係咁

smartcash 發表於 18-5-10 16:51

上年精英班有些男仔入唔到band 1, 除非收錯風。同埋往年都有部份去左band 1 直資, 但 ...

除非間聯繫好好,否則考級頭十果班會唔揀,咁如果同大家一齊大抽獎,抽唔到b1咪入b2
你邊區?

bb鼠 發表於 18-5-11 10:58
除非間聯繫好好,否則考級頭十果班會唔揀,咁如果同大家一齊大抽獎,抽唔到b1咪入b2
你邊區?
...

中西區,所以叻仔都會想入。我地區又無band 2。
‹ 上一主題|下一主題