用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-1 11:29
我都係買定花生算了!

是⋯⋯千萬不要跟車太近

我都係買定花生算了!
睇神直同神津正面交鋒.....但B1B-1C(無論學校和學生)好可能傷亡慘重.....

little_yolky 發表於 19-3-1 11:41
其實都唔止B1A校笑架, 有D B1同學仔, 免差池所以入咗B1尾直資, 如果佢哋唔要offer, 係有機會入到去B1B/C中 ...
同意。 連鎖效應之下果d無咁top o既直資以前可以搏家長淆底提早離場執雞撈到d 高banding 學生, 而家莊閒大挪移, 佢地一定大力反對

little_yolky 發表於 19-3-1 11:31
我諗最強烈反對既係B1C-B2A既直資。DBS都死, 一批學生入咗LS, 唔抽飛就奇。
B1直資軟實力比津校好得多,貴為LSC喺家長會都話資源唔及其他直資,要好努力先可以免被放離。唔覺得DBS,DGS,SPCC等會失去太多生員,B1C或B2直資就要多努力,加強優勢去競爭。

反而我覺得直資會加大獎學金吸引猛人,大家受惠。

shevachevy 發表於 19-3-1 11:45
同意。 連鎖效應之下果d無咁top o既直資以前可以搏家長淆底提早離場執雞撈到d 高banding 學生, 而家莊閒大 ...
佢哋可以學樓上話齋, 你三月底公布自行, 我三月初上名單去教育局, 咁就無得抽飛了。

shevachevy 發表於 19-3-1 11:45
同意。 連鎖效應之下果d無咁top o既直資以前可以搏家長淆底提早離場執雞撈到d 高banding 學生, 而家莊閒大 ...
謝絕執雞

little_yolky 發表於 19-3-1 11:46
佢哋可以學樓上話齋, 你三月底公布自行, 我三月初上名單去教育局, 咁就無得抽飛了。 ...
的確, 你有張良計, 我有過牆梯。 欲知後事如何, 請看edb分解~

little_yolky    發表於 19-3-1 11:53
hueyman    發表於 19-3-1 11:49

"直資學校議會副主席陳狄安指出,不贊成派位中學提早至3月通知學生錄取結果。他稱直資學校應在收生安排上有彈性,不受時間限制,認為新建議下,兩類學校同期公布,令直資學校失去收生優勢。"

佢非常自私, 資助中學只係看齊, 直資已有特權全自行收生, 家長也有權選擇, 但因為取錄時間先後, 令到家長要提早選直資, 其實政府應該要直資與津校同時4月才公報收生結果, 比家長選擇.
其實而家好多直資都早過4月公報派位, 如果係咁實行4月公報自行派位結果, 如果教局唔限定直資, 我估計直資中學收生又會提早2, 3 個月.所以一定要比家長可以係4月公報時抽飛

sell2japan    發表於 19-3-1 12:00

我都係買定花生算了!
買花生? 你個係咪出年? 真係大鑊, 臨門一腳至能改。唔知學校D呈分試要唔要再改時間, 我哋3月底至呈三, 有一間自行三月底面試。

mcl203 發表於 19-3-1 11:32
可能首次見直資要裁員~~~
自行收生的學額數得出, 特別是band 1A 津中, 當有100間多人爭的band 1 津中計數, 即大約5000人
即總小六畢業生人數10%
所以可能只影響一小撮學生, 最大影響的是band1 中學和band 1 直資爭叻學生,
如此類推......

wcpun 發表於 19-3-1 11:49
"直資學校議會副主席陳狄安指出,不贊成派位中學提早至3月通知學生錄取結果。他稱直資學校應在收生安排上有 ...

以前美國白人坐巴士一樣有特別優等的座位,當正常化,平等時⋯⋯D白人便齊起反對,一樣自私心態!

"直資學校議會副主席陳狄安指出,不贊成派位中學提早至3月通知學生錄取結果。他稱直資學校應在收生安排上有 ...
直資只要早於自行公布時間將名單交上教育局就得了, 佢哋只係想收盡好學生而已, 後備既好學生都唔想放過。

akys 發表於 19-3-1 11:45
B1直資軟實力比津校好得多,貴為LSC喺家長會都話資源唔及其他直資,要好努力先可以免被放離。唔覺得DBS,DG ...
這個是事實

當QC, SJC, KC, SMCC, MCS, QES, BPS 等等名官津可提前公佈自行收生結果之時, 就係一堆不是神級直資 band 1 頭痕之時。反而神級SPCC 同DGS 應該影響不大。

sell2japan 發表於 19-3-1 11:56
自行收生的學額數得出, 特別是band 1A 津中, 當有100間多人爭的band 1 津中計數, 即大約5000人
即總 ...
其實我覺得新建議令生態平衡d喎, Band 1A神津同神直爭, Band 1B-1C 又同返同級爭...如此類推。之前D天下神兵利器都比D神直收晒! 對無轉直資o既學校同家長都唔公平! 直資要吸引人都仲有好多方法, 樓上講派船都係好方法啦~ dbspd一級籌款都籌到4球啦, 以本傷人囉~ haha

之前制度傾斜迫家長要買舖大細, 新制下係咪叫撥亂反正壓抑賭風呢?

醒目開學勳章

直資係接受政府資助學校。學生唔應該可同時獲得直資及津校學位,甘樣對同時参加自行的學生唔公平。除非自行表填埋直資,家長填ranking。自行出結果只有一間。

‹ 上一主題|下一主題