用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC offer
樓主: Sheep06
go

SPCC offer   [複製鏈接]

靠群組提示可以幫到手?
去得Coed讀,唔明白以學生自主學習去做中學成長嘅主軸嘅道理,真係無嘢好講。
我就唔係SPCC 嘅在讀生家長,唔反對有群組聯繫,不過就要明白要畀空間啲細路成長,同埋信任老師會同同學間有良性互動,咁樣學生嘅得着會比較多。

b3410 發表於 19-3-22 17:29
我就好依賴家長group通告。之前冇eclass, 試過一個學期,阿女一張通告都無拎出來過 ...

好簡單的道理,有人提你可不理,若冇人提自己又懵盛盛就可能miss左D好重要野!我都識有人吾肯入谷怕煩!自己攪掂就得!

fatman69 發表於 19-3-22 15:10
最初都覺得寫埋小學名好似比人起底咁,但當你見晒全級人名校名又吾覺一回事!名小又點,弱小又點,入到SPC ...

真的這麼融合嗎?我暫時仲未聽到cc有負面新聞,只是DG就聽過少少

Ak112318 發表於 19-3-22 17:45
真的這麼融合嗎?我暫時仲未聽到cc有負面新聞,只是DG就聽過少少

融合與否各人見解不同,要自己親身感受。

ABC-DAD 發表於 19-3-22 17:42
靠群組提示可以幫到手?
去得Coed讀,唔明白以學生自主學習去做中學成長嘅主軸嘅道理,真係無嘢好講。
我就 ...

我小學個group, 有某幾個家長隔日就發放【補習廣告】、【興趣班廣告】,有些仲經常問可否影家課冊看看。太多【廣告】其實某程度上有些困擾,只能將group轉為靜音一年  

Yanamami    發表於 19-3-22 18:21

fatman69 發表於 19-3-22 15:10
最初都覺得寫埋小學名好似比人起底咁,但當你見晒全級人名校名又吾覺一回事!名小又點,弱小又點,入到SPC ...

大家相處很融洽, 絕無比較的問題! 尤其是開學初期 有很多資訊 都需要互相交流,如 買校服 出現質料問題,SAW 的準備等等, 大家交流資訊,得益不少。

cornelius 發表於 19-3-22 17:01
上次家長講座有師姐分享初中成績都係C啊D啊咁,佢依家咪讀緊醫科,她說不要太理會校內試嘅成績,因為同公 ...
啱,當學生讓嘅真正嘅學習問題讓老師知道,係會容易得到合適嘅指道,學校分set 嘅功能就係為左咁。
好 棹忌一開學中一就去揾咩專補,操pass paper , 白白浪費左好嘅師資同課程安排。

太專注測考結果,反而忽略左實際學習過程重要嘅「學發現問題」「學去問」「學解決」「學與不同水平同學合作」

Yanamami    發表於 19-3-22 18:21

b3410 發表於 19-3-22 17:29
我就好依賴家長group通告。之前冇eclass, 試過一個學期,阿女一張通告都無拎出來過 ...
我大女学校家長內联網無细女间完善,佢亦乜都唔会講我知,唔俾通告我簽,結果中四揀科講座过晒,佢自己揀完知通知我

b3410    發表於 19-3-22 19:22

Ak112318 發表於 19-3-22 17:53
我小學個group, 有某幾個家長隔日就發放【補習廣告】、【興趣班廣告】,有些仲經常問可否影家課冊看看。太 ...
咪係。

Sheep06 發表於 19-3-22 18:13
大家相處很融洽, 絕無比較的問題! 尤其是開學初期 有很多資訊 都需要互相交流,如 買校服 出現質料問題, ...

SAW果次真係小D準備都唔掂!大家提出了很多好意見!

Coed 嘅內聯網,係分開學生同家長2個獨立email 、同學要知嘅遠比家長要知嘅多,家長無必要自己揾嘢嚟做,指導下佢地email 嘅管理或揾同學解釋下互聯網點用,我諗家長自己就會安心好多,明白子女係有能力管理好自己學習。

fatman69 發表於 19-3-22 18:24
SAW果次真係小D準備都唔掂!大家提出了很多好意見!
我係group 等相睇,因為如果等阿女“救濟”“施捨”,頸都長,還要快速收返放閃。

ABC-DAD 發表於 19-3-22 18:16
啱,當學生讓嘅真正嘅學習問題讓老師知道,係會容易得到合適嘅指道,學校分set 嘅功能就係為左咁。
好 棹忌 ...

其實 學校老師 很好,,兒子 在功課上遇到有任何問題, 老師很樂意解答, 所以 有問題已在學校解決, 根本無需到外面補習。

b3410 發表於 19-3-22 18:33
我係group 等相睇,因為如果等阿女“救濟”“施捨”,頸都長,還要快速收返放閃。

有心家長係集合點影group相,真心多謝再多謝!

ABC-DAD 發表於 19-3-22 17:42
靠群組提示可以幫到手?
我就 ...

呢度係大海,唔係中学交流,唔係家長都可以搭下訕既

fatman69 發表於 19-3-20 01:40
男B定女B?
每年入SPCC的大戶,來來去去果幾間,事實上佢地實力好強!

請問幾多人為之大户?5以上?

fatman69 發表於 19-3-22 18:37
有心家長係集合點影group相,真心多謝再多謝!

同意,我們今年很幸運,有無私的家長在家長谷內分享有用資訊和相片,真感謝他們
YY Mom :-D

fadgare 發表於 19-3-22 18:45
請問幾多人為之大户?5以上?

有校收4/5/6/7/8人都有。

Yanamami 發表於 19-3-22 18:20
我大女学校家長內联網無细女间完善,佢亦乜都唔会講我知,唔俾通告我簽,結果中四揀科講座过晒,佢自己揀完 ...

擺明唔想你踩隻腳埋去

Yanamami    發表於 19-3-22 18:55
‹ 上一主題|下一主題