用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

ohmylove 發表於 19-4-10 16:12
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝回覆
如果放棄所有女校, 入B1中學機會係減半, 入B2中學機會亦倍增

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問問田中係咪差咗,因為老師叫我哋唔好揀呢間。(利申:小兒屬B1)謝謝!

ahtoku 發表於 19-4-11 14:41
想問問田中係咪差咗,因為老師叫我哋唔好揀呢間。(利申:小兒屬B1)謝謝! ...

係咪山景田中?不是升了級嗎?
嘻嘻

想問問田中係咪差咗,因為老師叫我哋唔好揀呢間。(利申:小兒屬B1)謝謝! ...

吓,應該唔會喎,好左就真,由1C升1B呀,聽聞自行收表仲多過兩間保中呀

sp2007wtm 發表於 19-4-11 14:55
係咪山景田中?不是升了級嗎?

係咯

你有冇聽錯呀,田家炳定邱子田??
田中僅次于四大喎

lovelybaby2015 發表於 19-4-11 17:25
你有冇聽錯呀,田家炳定邱子田??
田中僅次于四大喎
正常自行報田中同馬中都一定多過四大的!因為唔係band 1A or band 1B都唔會揀四大,而2B以上嘅又會揀馬中同田中,點計人數都一定比四大多!
兩間保中今年都係39x份自行申請表,我之前聽人講馬中成7xx人申請,但冇考究真定假!
田中學校話1C-1B, 馬中就1C.

話2018年DSE英文唔理想,但annual report只係登咗3級或以上成績百分比,我無其他資料,所以唔清楚。

cherry0131 發表於 19-4-11 20:37
正常自行報田中同馬中都一定多過四大的!因為唔係band 1A or band 1B都唔會揀四大,而2B以上嘅又會揀馬中同 ...

我知呀,嗰位jm話老師說田中差左而叫佢唔好揀,而唔係因為佢係b1b而叫佢唔好揀
咁我就話田中今年應該升呢而不是降呢

btw我聽返來話田中丶馬中,一間收7xx一間收6xx份表

cherry0131 發表於 19-4-11 20:37
正常自行報田中同馬中都一定多過四大的!因為唔係band 1A or band 1B都唔會揀四大,而2B以上嘅又會揀馬中同 ...

老實說我覺得如果有人b2揀田中馬中我認為有d搏

lovelybaby2015 發表於 19-4-11 21:33
老實說我覺得如果有人b2揀田中馬中我認為有d搏

我諗應該冇人會咁做卦?正如老師講咁係等同棄權!Band 1 約 1370人 - 約330個自行位+850個位(7間band1+4間較好的band2)
Band 2 約 1370人 - 約330個自行位+1000個位(已計埋較好嘅band3)
Band 3 約 1370人

以數據睇190個band1會入band2校,亦即是話有約200個band2會入band3校!
Band1生都入唔到band1學校,又點會輪到band2生呢?以上數據係學校於4/4/2019 升中晚會提供!

回覆 YmOra 的帖子

但B2校自行已收一堆B2生,B1自行是不會選B2,你可能計漏了。

王家爸爸,請教一下,油尖旺區band 1b~c男生,心儀sfxc,如甲一乙一填sfxc,乙二九華,乙三銘基,乙四循道,乙五銘賢(借位),咁排得唔得?謝謝指教。

cherry0131 發表於 19-4-11 21:51
我諗應該冇人會咁做卦?正如老師講咁係等同棄權!Band 1 約 1370人 - 約330個自行位+850個位(7間band1+4 ...

你講開呢個數據,我whats app收到上星期李金開家長會的powerpoint ,佢哋個數據又有d唔同,話b1學位910個,參加派位的b1生908個,所以學位一定夠,仲叫佢地可以進取d

hkpapa852 發表於 19-4-10 15:46
下年係咪繼續玩循環班級未有人知

除非你唔想個女讀女校, 否則唔需要咁早諗金仔.

請教hkpapa852一下如果乙一張祝珊,乙二庇理,乙三中婦,乙四筲官,女band 1生是否冇乜機會入頭三志願?咁填恰當嗎?

lovelybaby2015 發表於 19-4-12 08:13
你講開呢個數據,我whats app收到上星期李金開家長會的powerpoint ,佢哋個數據又有d唔同,話b1學位910個 ...

你指全港?

ChungMelody 發表於 19-4-12 09:57
請教hkpapa852一下如果乙一張祝珊,乙二庇理,乙三中婦,乙四筲官,女band 1生是否冇乜機會入頭三志願?咁 ...
乙2係0機會, 乙3中到既機會都係近乎0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thcheung1 發表於 19-4-9 17:43
可以參考這個分類:  https://www.schooland.hk/post/sspa02

"♥ 組別 1A 代表該中學收生幾乎全部來自 BA ...

信呢D去分組別,近乎全部直屬1A中學都未乎資格評為1A~~~

回覆 cherry0131 的帖子

跟據馬中面試信上打明今年是有469位申請自行.... :)
‹ 上一主題|下一主題