用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 20/21 P6 呈二
樓主: kirstyau
go

20/21 P6 呈二   [複製鏈接]

ch-cheung 發表於 19-8-26 13:52
加油,我朋友補2個英文,一個外藉,一個操卷,數學都有2個,嚴陣以待

有甘多時間都冇咁多錢補。依家Keep外藉同中文(貪佢補埋說話阿妹弱項,對住老師唔肯講)

kirstyau 發表於 19-8-26 11:32
好難喎!如果唔計時,阿妹係咪都覺得自己好快。

阿妹唔係速度有問題,係理解力有問題,佢會理解錯人哋個意思

至於家姐,睇嘢真係好快,一目十行。

200904 發表於 19-8-26 11:33
回覆 little_yolky 的帖子

我家裏兩個英文差,這個暑假堅持了英文的每日一篇,不過都是很簡單的文章,但總 ...

佢幾大?阿妹位外籍老師唔同一般好nice既外籍老師,佢個個禮拜要阿妹作250字。學校都只係要求120之嘛,寫到阿妹喊晒,但唔作又唔得,因為份功課係上堂要用。內容作得唔好又唔得,要重作!但佢又容忍到D grammatical errors喔,佢好奇怪。阿妹份人馬虎呀嘛,叫佢作250字,佢次次作25X個字,前兩次NET要佢作400字。大懲罰

我小朋友9月升小五,他很喜歡睇書,但中文閲讀理解比較弱,是否作答技巧上問題?

孩子作文又係好弱, 補習老師叫佢作文, 孩子又馬虎, 都唔知點算

coco_1982 發表於 19-8-26 23:03
我小朋友9月升小五,他很喜歡睇書,但中文閲讀理解比較弱,是否作答技巧上問題?
...

一樣,鍾意睇中文書,但閱讀卷每部分錯D,閱讀理解重災區錯40%。
搵左個補習同佢一整做閱讀理解,但感覺好奇怪,比錢人陪做 就睇下P5考一成績如何。

mypineapple 發表於 19-8-27 13:59
孩子作文又係好弱, 補習老師叫佢作文, 孩子又馬虎, 都唔知點算

作文阿女比較知學校老師要乜,個期教過咩就用咩。
例如,個期教,睹物開篇,問句開篇,倒敘法...
用五感:聽覺,嗅覺,味覺,觸覺,視覺
修辭手法 :反覆,擬人,比喻,排比, 頂真,人感句…
用多D四字詞語,形容詞....

kirstyau 發表於 19-8-27 14:17

好世界女喔

coco_1982 發表於 19-8-26 23:03
...

會唔會係好似我阿細咁睇D唔啱程度既書?佢睇好多書,但好lam,而且程度偏低,當閱讀理解文章一有隱晦嘢就唔明。

作文真係好難教, 好難作得好, 我好氣餒

little_yolky 發表於 19-8-27 14:51
好世界女喔

因為學校好現實。

little_yolky 發表於 19-8-27 14:55
會唔會係好似我阿細咁睇D唔啱程度既書?佢睇好多書,但好lam,而且程度偏低,當閱讀理解文章一有隱晦嘢就 ...

你地睇咩書多?阿妹睇山邊,新雅個d成長系統列,公主傳奇,青春小說系列...

我細女就係跟老師要求,“堆砌”一篇文章,可以有不錯的分數。不過,我覺得其實好假,擔心睇長遠D,會越來越不濟。反而仔仔就可以做到我手寫我心,文章有趣別緻,但是因為不跟老師要求,有時離題,反而難得高分。所以有時要精神分裂,分清楚寫文章是為了考試,還是為了其他。

回覆 kirstyau 的帖子

我女的中文我好放心。平時我搜集了一些外國兒童文學獎的小説書給她們看。我覺得有助她們的理解。我細個時,中文老師說,看的優秀的書籍多,寫出來,講出來的中文也會優秀。(耳濡目染)
台灣出版社的書比較多樣化。文學性高些。

b3410 發表於 19-8-27 15:35
我細女就係跟老師要求,“堆砌”一篇文章,可以有不錯的分數。不過,我覺得其實好假,擔心睇長遠D,會越來 ...

你說得對!要高分就跟學校要求 無奈。
不過阿妹算係有想像力有橋段。

kirstyau 發表於 19-8-27 15:09
你地睇咩書多?阿妹睇山邊,新雅個d成長系統列,公主傳奇,青春小說系列...
...

你問家姐定阿妹

阿妹睇福爾摩斯狗、鬥嘴一班、我同學係吸血鬼、漫畫大英百科、康軒雜誌、未來兒童雜誌、尋寶記、世界歷史漫畫等等。

家姐鍾意睇兒童古典小說、兒童史記、漢書、金庸、公主傳奇、近排鍾意衛斯理。佢係紅樓夢迷,有一行書架既紅樓夢

little_yolky 發表於 19-8-27 16:15
你問家姐定阿妹

阿妹睇福爾摩斯狗、鬥嘴一班、我同學係吸血鬼、漫畫大英百科、康軒雜誌、未來兒 ...

冇所謂啦 2個鍾意睇咩。
我個大唔鍾意中文,只會睇學校要求要睇
鬥嘴一班阿妹都鍾意,睇到第15集放棄了。最後FB 2手放埋
未來兒童好貴 2手買過頭10幾本睇

kirstyau 發表於 19-8-27 16:23

冇所謂啦  2個鍾意睇咩。

都話C6懶,我哋D書咁好,點解成日賣唔出。未來兒童我哋都有放呀,不過我覺得康軒好睇D。佢地兩個兩本都鍾意。
‹ 上一主題|下一主題