用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
樓主: kirstyau
go

升中集氣區   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-4-30 11:27
可能,以防走咗出街被他校收咗,尤其是交自1表嘅自己學生~~~

我開頭都係咁諗,但以往情況也是一樣,除非以前一直話唔收到暗裡地唔in都收咗(大家唔會知)。

唔少直屬/聯繫中學校長把口都係話自行唔會收自己學生/避而不答,但事實,往績係唔少都用咗自行位呢~~~

只係,今年要通知自行取錄咗嘅學生,咁學校就要面對來自家長嘅煩音,如何去處理。以往,神神祕祕無人知點做~~~

kirstyau 發表於 20-4-8 15:05
對呀!中學真係另一階段,好多時小學谷過頭跟到貼,一上到中學,學習模式一轉 ,加上踏入青春期,父母冇從 ...

同意,所以呈二我已經放手,想睇下佢搞成點,免得錯配

熊貓BB 發表於 20-4-30 11:36
我開頭都係咁諗,但以往情況也是一樣,除非以前一直話唔收到暗裡地唔in都收咗(大家唔會知)。
...

校長有位置上嘅須要,係不可能盡信嘅~~~

熊貓BB 發表於 20-4-30 11:32
校長説今年較特別,因為只排RO,當中小學部有幾位RO在頭54名,所以有offer。我們一直收到的信息也是自行不會 ...

係,今年真特別。
我估你哋直屬小學抽獎升直中應該問題不大,加上有頭果派學生會外走,應該夠位直升的

suzuki12 發表於 20-4-30 11:59
係,今年真特別。
我估你哋直屬小學抽獎升直中應該問題不大,加上有頭果派學生會外走,應該夠位直升的
...

其實我地夠位,top嗰班走唔走,自行收唔收,都冇影響,只在乎學生自己是否合乎取直屬位的資格(band 1 or band 2)。

suzuki12 發表於 20-4-30 11:59
係,今年真特別。
...

SSGC係100%覆蓋自己小學部學生,甚至未用盡直屬85%上限,都無咁多小學部學生。所以,係會有多流出街嘅~~~

熊貓BB 發表於 20-4-30 12:05
其實我地夠位,top嗰班走唔走,自行收唔收,都冇影響,只在乎學生自己是否合乎取直屬位的資格(band 1 or  ...

明白

回覆 mcl203 的帖子

前輩,據師姐媽媽講返,上年及前年,我校直中收哂band 1/2/3仔,只要有填返直中。但今年,以我所知,自行係冇收過我哋小學部既學生,咁如果要學似之前想收足,係咪只可以起扣門收返?因為大抽獎band 3生一定派唔到?

PTL_L 發表於 20-4-30 14:55

前輩,據師姐媽媽講返,上年及前年,我校直中收哂band 1/2/3仔,只要有填返直中。但今 ...

B3生係統一乙部派到貴中學只有一個可能,就係連本區B2生都全派後仲有位剩。貴校若全部學生均能直升,仲有三個可能,一係你哋根本無B3生,或係係自行收咗,三係叩門收返~~~

知道,謝謝你。我諗我女校又冇咁勁瓜,一個band 3生都冇校長講過,往年都係99.x俾到首三志願。
‹ 上一主題|下一主題