用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!
樓主: lukchan
go

徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!   [複製鏈接]

happy777 發表於 20-5-7 09:04
中學部完全冇考慮小學部小學生尾1/3 啦系要接受啦
好彩系b2  否則當b3
St Clare 系冇收哂71 個小學學生

伏位指頭2/3唔係B2?

回覆樓主:

小學直屬,已好好!

回覆樓主:

係!我地全港band 1好大機會讀band 2c學校,希望叩門順利(emoji)

回覆 mcl203 的帖子

就係知道個直屬機制,奉勸各位家長唔好以為有中學部 就係可以直上

回覆 cmir 的帖子

沒有針對這間學校,只是發表事實情況
就係知道個直屬機制,奉勸各位家長
唔好以為有中學部 就係可以直上而已
PS: 個人意見

其實,我明白樓主的心情發表一下,特別系要揀小學的父母知道當一個程度比較深的學校
普通學生不會好輕易拎高分數
當再玩大抽獎的時候
已經有機會當b2尾/b3 生 系會蝕底過普通學校b1 生
他們真的冇機會直上 所以, 老師不會叫放b1學校
在乙2⃣️乙3⃣️
這是所謂的機制

講真,全港咁多小學生,
你話名校b3 生差唔過普通學校b1 生?
大家自行判斷啦
Anyway , good luck

醒目開學勳章 王國長老

happy777 發表於 20-5-7 09:04
中學部完全冇考慮小學部小學生尾1/3 啦系要接受啦
好彩系b2  否則當b3
St Clare 系冇收哂71 個小學學生
數據已show 哂出嚟

所以 讀名校私校小學
要多加留意
特別系這些學校
表面好似直屬 其實糸有埋伏
真係睇到我 R 爆頭

收唔晒 71 個位, 真係唔出奇, 成績好, 能力夠, 級頭個批唔會去試其他中學? 收左, 自然 B1 & B2 既學生少左, 變左最終收返 SC 學生唔足 71 人絕對唔出奇喎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-4-21 11:37
忙碌中都回埋先,9X人有71個位,以往唔低外闖率,71個位夠用有凸,仲有得放出街~~~
...
辛苦晒你不停解釋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-5-8 11:04
真係睇到我 R 爆頭

收唔晒 71 個位, 真係唔出奇, 成績好, 能力夠, 級頭個批唔會去試其他中學? 收左, 自然  ...

只可以講,究竟邊個唔知直屬升中嘅機制,以為人哋唔知,原來只係自己唔知,除非唔係~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-5-8 11:07
只可以講,究竟邊個唔知直屬升中嘅機制,以為人哋唔知,原來只係自己唔知,除非唔係~~~
...
我囡無咁好彩有直屬中學, 要出去玩大包圍

睇留言............我更無言............

即係呢.........我侄仔靠 2x 個聯繫位碌左入 B1 中學..........佢係 B2C 學生囉..............點解碌到.........聯係中學係男校, 無左女仔爭, 頭個浸成績好既男仔會唔走咩, 扣下扣下機會大左, 咁就碌入左

miriam 發表於 20-5-8 11:13
我囡無咁好彩有直屬中學, 要出去玩大包圍

睇留言............我更無言............

我雖然係吹水友一名,吹都唔好唔導人,可以停一停,諗一諗,究竟自己係咪真係清楚晒~~~

否則講完自己就算數,人哋就呵呵呵~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-5-8 11:19
我雖然係吹水友一名,吹都唔好唔導人,可以停一停,諗一諗,究竟自己係咪真係清楚晒~~~

否則講完自己 ...
我係度都係呃水吹咋

有得計數既野唔去計, 望一望個派位表就知有幾多人走左, 當每間一位, 隨時都執到 1x 個出黎, 再用條基數去減, 真係有數剩

miriam 發表於 20-5-8 11:24
我係度都係呃水吹咋

有得計數既野唔去計, 望一望個派位表就知有幾多人走左, 當每間一位, 隨時都 ...

經常啲家長愛看分享,但要睇分析都要睇吓是否有代入番去復核分析結果,有數計嘅都唔信,係要信啲我朋友/校長話,或,呀邊個邊個講嘅。明明啲數爆咗,又唔深究邊個填返個差額~~~

mcl203 發表於 20-5-8 13:03
經常啲家長愛看分享,但要睇分析都要睇吓是否有代入番去復核分析結果,有數計嘅都唔信,係要信啲我朋友/校 ...

據2019年升中結果得24%派非B1校

2019 SSPA Results Summary
SCGS 50%
B1 26%
B2 6% (鴨真5% 何東1%)
NR 7% (培德3% SSCC3% 陳白沙1%)
Others 11%
Total: 100%

https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/2017-2019_SSPA_Results_Summary_9_7_19.png

Poyau 發表於 20-5-8 14:49
據2019年升中結果得24%派非B1校

2019 SSPA Results Summary

又黎?~~~

回覆 Poyau 的帖子

真正的數據 有眼看

有直屬中學的小學
直屬制度是整個統一派位制度的一部分。根據教育局制定的中學學位分配辦法,直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可最多保留餘額 85% 學位予其直屬小學的學生。即是說,一個就讀於直屬小學的小六學生,在申請中學「統一派位」時,如果他以直屬中學作為第一選擇學校,而他的派位組別為第一或第二組別時,他便有資格獲派保留學位。因此,一個就讀於有直屬中學的小學學生,如果能夠保持成績不在最差的第三派位組別,而他又想升讀其直屬中學,機會是非常大的!

happy777 發表於 20-5-8 20:51
回覆 Poyau 的帖子

真正的數據 有眼看

你知道Pre S1 嗎?你知道作用嗎?

你都看清楚先好批評人先啦

回覆 cmir 的帖子

吾多作解釋啦Good luck la
‹ 上一主題|下一主題