用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何裝備K3小朋友明年上谷嘅小學?
樓主: feifei_baby
go

如何裝備K3小朋友明年上谷嘅小學?   [複製鏈接]

eviepa 發表於 20-11-13 12:49
提高學術不太難,積習多年的壞態度才難改。

係,細路哥正常智商,讀好正常課程唔係難。但講到態度極端惡劣,根本唔願學,呢d係棘手嘢。通常需要有人以大量愛心和誠意去帶領佢。

除咗父母,呢個世界無乜人有時間精神咁樣招呼佢。佢遇着你願意幫佢,係好運氣。

IloveJJ 發表於 20-11-13 14:07
你可以分享吓如何處理嗎?
我相信呢度好多家長都遇到咁既情況,雖然每個小朋友情況不同,不過我相信都會有 ...
要分享數學補習心得,唔需要披露好多私隱; 但要分享如何矯正態度問題,無可避免要講好多背景。唔講呢部分喇。

eviepa 發表於 20-11-13 14:14
要分享數學補習心得,唔需要披露好多私隱; 但要分享如何矯正態度問題,無可避免要講好多背景。唔講呢部分喇 ...
你意思係態度問題通常同小朋友個背景有關?

cafeva 發表於 20-11-13 15:12
你意思係態度問題通常同小朋友個背景有關?
小朋友的特別態度當然由特定的背景演變出來。

Osiana    發表於 20-11-15 03:09

很好笑,我出了一個分享,開宗明義地講我不接受補習查詢,而目的只是分享補習/教育方法。但文章出了不久,便被版主移走,認為是宣傳文章。

在這題目內的幾個發言也被屏閉了。

所以無法分享了!

不少心觸動到Baby Kingdom這商業機構最敏感的神經 — 害怕有人藉分享達到免費廣告的效果。不過我相信認識我的網友都不會相信小弟有此動機。

幾十年前我就相信,有效的學習方法遠比平庸方法為佳。閱讀就比做練習效能大得多。

最近對數學學習有了一些新的體會。正面分享不了,可能要抽離標的,純用理論和大家交流了。

回覆樓主:

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-11-13 22:57
回覆 eviepa 的帖子

你講左成日都冇句係入正題,口水多過茶,你估你聽日可以開始講得未呢?
你肯睇番我D留言咪知發生乜嘢事囉,寫就寫咗,出已經出咗,不過......

eviepa 發表於 20-11-14 08:35
你肯睇番我D留言咪知發生乜嘢事囉,寫就寫咗,出已經出咗,不過......
你只係話由好差好差變好勁好勁,無話你施左咩魔法喎

ar_mak 發表於 20-11-14 09:52
係囉係囉係囉~

PS:個個都係想睇呢D,冇人想睇作者點樣去控訴呢個社會,亦都冇人想搵佢補習。: ...

寫文咩起承轉合。150字precise and concise
咁當然佢一代宗师有料到先有人想睇啦

我就寫了個introduction,文中講明「待續.....」,表明以後先到戲肉,這樣就被版主刪掉,無辦法了。

其實我準備寫的是過萬字的分享。我相信,認識小弟多年的網友亦會知道,我要寫起上來,大凡有「待續....」的,都是過萬字的大制作,過往出過不少這樣的大制作,很少網友願意付出這樣的心血去分享的。

講到數學,其實有很多家長都有很多錯誤觀念,導致教仔質素不如理想,我本想提出很不同的見解,和大家討論。不過,無實質個案則難表現,就算要寫,表達新觀點的說服力都會大減。

eviepa 發表於 20-11-13 21:41
不少心觸動到Baby Kingdom這商業機構最敏感的神經 — 害怕有人藉分享達到免費廣告的效果。不過我相信認識我 ...

我追咗兩日都係話你唔接補習job,中二仔本身得小四程度補咗7個月成績突飛猛進,老師同學勁讚佢,我真係有閱讀你嘅帖㗎...... 但.......係咪唔會再分享點樣可以變成咁?如果唔講咁唔追了.......

我本來諗往每一日寫一個重點,不過introduction一出就畀版主刪除,我肯定唔可以用學生A做個案研究。無咗個主體,寫落去就困難,會唔會用另外一種唔怕畀版主刪除嘅形式寫,我考慮緊。

回覆 eviepa 的帖子

假裝學生是你的兒子,分享教學經驗.或者你認識一個朋友,教他的兒子

回覆 notcool 的帖子

其實我點解接呢單job,因為個小朋友嘅爸爸係我老友。佢知我半退休,亦信得過我嘅教學理念同能力,所以叫我幫佢手搞惦呢單棘手嘢。
我相信,就算用老友個仔去寫,一樣會被刪。
‹ 上一主題|下一主題