用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

如果計劃明年9月入學,選擇公校+homestay, 是不是現在要申請?

回覆 marbomama 的帖子

最好CHECK下本身想讀的學校截止日期, 我仔學校12月開始申請, 所以現在開始準備差不多早D準備好過遲, 因有D FIRST COME FIST SERVE
:idea:

請問有去大西洋四省讀中學的嗎?我看那邊的基督教私校費用低,而且學習氛圍好。有留學社推薦,想找到孩子正在那邊讀書的家長可以出來講講那邊的學習情況。

請問有沒有同仔囡一齊去讀書的媽媽?如果只是以旅遊身份入境,可否考車牌?

回覆 Sarah1 的帖子

OK THANKS

marbomama 發表於 22-9-21 12:23
請問有沒有同仔囡一齊去讀書的媽媽?如果只是以旅遊身份入境,可否考車牌?
...

多倫多可以
我幾年前考咗

好耐冇入嚟,分享下先,加拿大數據一向都好貴,就算最近 Back to school 優惠,平極幾乎都要$45 10-15GB甚至大電訊商去到$60 ,對於學生嚟講又似乎沒必要。

我仔響學校有 wifi ,出街好多地方都有,所以用數據唔算太多,窮學生唔想嘥錢,最後決定衹出電話卡,數據出街時用香港帶過去嘅年卡,其他時間用wifi,電話咭開咗個 $30 任打.無限短訊包 500MB數據(無合約可隨時轉),用咗一個月阿仔話其實佢暫時打嘅電話衹用了不足 15分鐘,大部份時間衹用到wifi,所以佢話下個月會嘗試轉為 $15 嘅plan,每月100分鐘通話無限短訊,日後有需要又可以隨時再轉。
少數怕長計,咁用真係非常慳錢,分享比大家有興趣的話可以試下

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-26 15:28
好耐冇入嚟,分享下先,加拿大數據一向都好貴,就算最近 Back to school 優惠,平極幾乎都要$45 10-15GB甚 ...
阿女用FIDO, 頭一個用CAD40有10GM+1000分鐘IDD, 後來發現唔夠用, (因為加拿大地大又唔熟路, 好多時開google map搵路, 又邊行邊聽歌, 碌IG), 所以未夠一個月就改番用CAD45/25GB, 但無IDD。阿女話唔使就住就住, 方便好多。
FIDO 不用簽約, sales係香港人在加拿大, 有問題可以隨時whatsapp問佢, 又可以選手機號, 如果有用家 refer, 即用我女做推薦, 雙邊都再有優惠。 開加拿大電話咭好快, 可以在香港取咭, 一落機即用。

大家如需 refer及sales contact, 可以PM我。

PINKAVA 發表於 22-9-27 13:57
阿女用FIDO, 頭一個用CAD40有10GM+1000分鐘IDD, 後來發現唔夠用, (因為加拿大地大又唔熟路, 好多時開google ...

你囡囡用咁多數據嘅, 一個月25GB其實都幾多,無開 wifi ?
我仔學校包免費wi-fi,慳好多, 我仔淨係開電話,一年數據費至少都可以慳二千幾

點解你哋可以咁平,我個用緊55蚊得8 GB... 貴到

洋蔥頭媽咪    發表於 22-9-27 23:26

1209yoyo 發表於 22-9-27 22:42

亞仔,用緊 TELUS 無限上網 Cad$ 75 ,Homestay 訊號收得好差,所以要無限上網。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-9-27 23:33

留意下經常都有優惠,你個 plan 太貴轉啦.

1209yoyo    發表於 22-9-28 10:15

Chinnie2005 發表於 22-9-27 23:01
亞仔,用緊 TELUS 無限上網 Cad$ 75 ,Homestay 訊號收得好差,所以要無限上網。
...

大公司通常都貴啲, 不過你 Homestay 收得唔好冇辦法啦

最近virgin, fido, kodoo都做$35/20G
如果要virgin referral可以pm

洋蔥頭媽咪    發表於 22-9-30 17:51
1209yoyo    發表於 22-9-30 12:07

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-3 19:47
我仔開咗RBC,銀行姐姐話衹要佢地係學生身份,係冇任何限制同收費。
原本我都考慮開 CIBC,咁啱查詢完都覺 ...

今日我去咗加拿大教育展 https://www.educationcanada.hk/E ... %E5%90%8D%E5%96%AE/ 問咗 RBC 攞咗卡片。如果幾個月後阿女决定去加拿大讀的話,c6會同阿女根據卡片姐姐開銀行户口

多謝妳介绍

洋蔥頭媽咪    發表於 22-10-1 20:02

小時了了 發表於 22-10-1 18:05
今日我去咗加拿大教育展 https://www.educationcanada.hk/E ... %E5%90%8D%E5%96%AE/ 問咗 RBC 攞咗卡片。 ...

畀多少少資料你,我仔過到去發覺其實只係幫佢開咗個 chequing account, 匯款就已經到曬入咗戶口, 當日銀行只係畀咗張臨時提款卡佢,正式卡要大約一星期先寄畀佢, 之後我仔喺網上 e banking 自己開咗個saving account 有利息嘅, 佢仲張部份唔用嘅錢放咗去做定期收下息,個息口都唔錯㗎,佢大個仔通常會問下我意見,全部嘢都係佢自己決定   
睇住佢哋一路路成長 真係開始獨立啦  

加油呀,都預祝你囡囡找到心儀嘅學校,係呢你會唔會陪囡囡過去讀書?

小時了了    發表於 22-10-2 07:28

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-1 21:34
畀多少少資料你,我仔過到去發覺其實只係幫佢開咗個 chequing account, 匯款就已經到曬入咗戶口, 當日銀 ...
阿仔真係好乖, 抵讚。 佢過去讀邊科?

PINKAVA 發表於 22-10-3 13:27
阿仔真係好乖, 抵讚。 佢過去讀邊科?

Computer Science

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-3 17:29
Computer Science

你仔仔好叻呀!
昨日去完Ontario Universities Fair. UofT d 代表話佢地CS 今年收OSSD 最少95%平均,比舊年93%又高左。

twhkleung 發表於 22-10-4 00:51
你仔仔好叻呀!
昨日去完Ontario Universities Fair. UofT d 代表話佢地CS 今年收OSSD 最少95%平均,比舊 ...

叻咩丫,響香港呢科幾乎被人當為水泡科

學爸爸話,衹要仔仔鍾意又讀得開心,無論佢揀咩科 揀咩學校,我哋能力做到嘅都會支持,呢個世界好大,襯年輕真係應該出去見識下

twobirds    發表於 22-10-8 08:51
1209yoyo    發表於 22-10-4 12:05
twhkleung    發表於 22-10-4 10:43
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊