用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女 23/24 招生
樓主: SLHongkonger
go

聖保羅男女 23/24 招生   [複製鏈接]

想問問YT大概會佔幾多人左右?係咪話會收100人,但全部加埋會in 400人?

YT 每年只收3-4 個

nicolewanglh 發表於 22-12-2 17:36
信息&郵件都有通知,
SPCC

Congratulations

回覆樓主:

我哋都收到通知,感恩。
唔係all in架 ,雖然無抱太大期望,但叫做過左一關先

回覆樓主:

我朋友小女早幾日中招,昨日都收到email,有冇得改期

rabbittwin 發表於 22-12-3 14:46
我朋友小女早幾日中招,昨日都收到email,有冇得改期

學生中咗應該會報衛生署兼帶手環,唔除應該冇得in!

回覆 fatman69 的帖子

佢D7就係面試日,唔知變唔變返1線,就算去到都不在狀態多,好黑仔

rabbittwin 發表於 22-12-5 21:57

佢D7就係面試日,唔知變唔變返1線,就算去到都不在狀態多,好黑仔 ...

咁你今日有冇同CC 傾?
頭尾要8-10日先掂架!

rabbittwin 發表於 22-12-5 21:57

佢D7就係面試日,唔知變唔變返1線,就算去到都不在狀態多,好黑仔 ...

我見usually 5 日就-條線,但-定要再做埋Day 6&7 兩日都Negative , 就立即上報,「安心出行」就會變番藍碼。
有點趕。
都係早點同CC 傾傾好啲
Get well soon

佢阿媽想睇定D先,正常要D6D7變1線先走得。如果D6都係2條線實無得去,先早1日call學校睇下可以點安排
我識人已無病徵但要10幾日先變1線....好緊迫

回覆 Greylay 的帖子

仲要驚到時佢阿囡當日好彩2日陰性去得,但上報後系統唔即轉藍碼又C得
又或者其後家人雙繼中招,就要要人送佢去,重重難關~

佢話小朋友已經好精神,無乜野,但1線2線真係控制唔到,遲1,2日睇情況如何都要同cc傾啦

GIPW 發表於 22-11-9 11:09
呢點我同
我識人入CC都有大部份出咗外國讀書. 外國的圈子支援真是不錯.   如果屋企經濟環境只可以支援到去 ...
我識個用FA入讀cc既,個女仔以前行出黎勁有自信,但依家有時撞到佢,佢都頭dup dup,無曬以前果種傲氣同埋自信!我親戚個仔都係讀cc既,佢家底唔算差(家庭收入都20萬個月),但佢同父母講話自已應該係最窮果堆學生 (不過我親戚個仔好叻仔,文又得武又得)。
自已都有朋友、親戚以前入讀呢類神校(最top果幾間),但佢地自已本身係基層家庭出身,佢地講返其實成個中學階段都好唔開心,無乜朋友(無bully既,但真係傾唔埋),個人越黎越無自信,亦越讀越差,仲話寧願一開始讀返屋村band 1算。

chloe_b 發表於 22-12-6 10:36
我識個用FA入讀cc既,個女仔以前行出黎勁有自信,但依家有時撞到佢,佢都頭dup dup,無曬以前果種傲氣同埋 ...

有趣的分享..... 但應該已經不合時宜了

chitchitboy    發表於 22-12-6 15:21

我識個用FA入讀cc既,個女仔以前行出黎勁有自信,但依家有時撞到佢,佢都頭dup dup,無曬以前果種傲氣同埋 ...

我印象中(如沒有記錯),之前我替我的小朋友填咗三份直資及自行兩份申請表格,CC 張申請表,是沒需要填父母職業,其他全部要填父母職業(包括自行的津中),除非CC 有特異功能,可以隔空睇到學生背景,否則我吾相信CC 會咁神可以做到只收有家底嘅小朋友呱!
我相信CC同其他學校一樣,咩家庭背景嘅人都有。我小朋友話開學之今,學生之間從來冇人會講屋企野,屋企嘅背景根本冇同學想知。佢哋出去食嘢,都係食茶餐廳麥當勞。吾覺得同其他同學有好大分別,我相信最大分別咪就係有人係好好好好叻

好分享,有好多cases 真係值得去思考!我又做小小分享。
CC 經常有人補幾科,剩補習費都五六千,真係double 學費!而補嘅更不乏前領的同學,咁你排得後果D補吾補?
CC 每年都有插班生,當然全都是非凡之輩,入學初期都自信可領導群雄,但幾個月後就自覺強手如林,要KO 佢地殊不容易!  
上月CC 步行籌款,聞說其中有一班竟籌得6位數字,可見同學對學校是十分愛戴的。   

寄語讀得CC 的都係做番自己野,努力學習,不要同人比較,就係最佳處理方法!

storymum 發表於 22-12-6 16:24
我印象中(如沒有記錯),之前我替我的小朋友填咗三份直資及自行兩份申請表格,CC 張申請表,是沒需要填 ...

路過,我估入spcc 最大壓力來自同學之間好多超凡神人—-超資優、超積優、多材多藝者比比皆是,小朋友要有超高EQ,有遇強越強嘅心理質素比有家底更重要。

都想聽吓在讀家長親身分享

B.B.BaBa 發表於 22-12-6 15:17
有趣的分享..... 但應該已經不合時宜了
唔係啦!我識果d依家仲讀緊cc架,不過我唔想講佢地太多資料,費事俾人知我係邊個同埋講緊邊個啦!

我印象中(如沒有記錯),之前我替我的小朋友填咗三份直資及自行兩份申請表格,CC 張申請表,是沒需要填 ...
我自已從來無報過cc,所以唔清楚呀!不過我自已身邊認識既cc家長 (小一開始入讀),真係唔算係一般家庭,醫生、律師家庭最多,當然升中又唔同講法

我信,因為我哋呢邊都係,個個扮窮,無人興趣你係邊度嚟住邊度? 屋企有無家底?

fatman69 發表於 22-12-6 16:29
好分享,有好多cases 真係值得去思考!我又做小小分享。  
CC 經常有人補幾科,剩補習費都五六 ...
其實前領既同學補完後是咪多數都有5,6科5**? 讀cc壓力真是唔講得少,讀1A尚且每相差0.5分相差1個名次,cc只show前30名? 人既自信對成績影響都幾大,咁大壓力下,真是分分鐘因為唔是咁自信而影響發揮,中學好多時都靠自主學習,覺得去競爭最大果間讀真是好容易變成敝多於利
‹ 上一主題|下一主題