用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2023
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2023   [複製鏈接]

Sing13 發表於 23-8-24 07:42
你有你既道理,其實我都想知道,除依間外,仲有冇其他band1 A唔使公佈成績。
...

19間B1A學校,又真係好似只得MSS冇足夠5+資料。

heidya 發表於 23-8-24 09:07
尼D數據, 是否較快活谷保羅比下去?

你意思係聖保祿中學?
呢樣野要靠Poyau。
不過佢都冇提供5+,冇記錯的話。

簡單啲來講 發表於 23-8-24 06:59
所以來,為咗對其他數據透明噶學校的公平公正,MSS應該從band1A欄撤下。這是對其他數據透明學校個鼓勵。而 ...
首先第一,你了解咗人地學校先,唔想了解就亂講呢?我勸網友管好自己好了,mss從來收生唔係以成績行先,第二,就係我成日講,你究竟知唔知所有直屬中小學弱勢嘅原因?!唔好講咩透明呢啲廢話,如果生源公平啲再講,名直收生自主,食2家茶禮,攞埋歷史個名,最重要家長們願意投資,自然吸收到更優秀學生,出到更優秀成績,即我俾$100食嘢,你俾返$90質素我係應份;如我都唔洗俾錢,但你俾到$80食物質素,我已經收貨喇,所以咩成績唔透明呀?!當然,學校大方,考好考差都公布係好事,但學校唔對外公布係學校嘅選擇,揀學校剩係睇12345⋯咁易揀好多喇,洗咩上EK去了解校風呢?
最後,唔該你自我撒啦,因為你影響唔到人㗎,咁大個人,會有思考能力既!

HK-MAN    發表於 23-8-24 11:18

Sing13 發表於 23-8-24 02:35
點解要計咁多年,直接啲,我認為MSS上年成績是band1A-B,2022 school report, 有公佈三大率
local 73% X  ...

我個人認為三、四年已經足夠,不過呢個係hkpapa嘅ranking, 佢話事
試想想如果一間學校只係前4年達B1A水平,之後3年已經滑到B1B, 但按這個標準仍然係B1A。
喺呢個資訊爆炸嘅年代,睇住一間人所共知已經滑落嘅學校仍然被評為B1A, 又係有d唔係好妥嘅。

DD仔 發表於 23-8-24 09:11
你意思係聖保祿中學?
呢樣野要靠Poyau。
不過佢都冇提供5+,冇記錯的話。
純粹問下, 好多時12罔, 大家都會好自然甘比較3間女校.多謝您

DD仔 發表於 23-8-24 09:21
我個人認為三、四年已經足夠,不過呢個係hkpapa嘅ranking, 佢話事
試想想如果一間學校只係前4年達B1 ...
唔係呀,都有人會出嚟講,尖子讀IB呀,全球排幾多幾多,dse成績1B係應該嘅!但又唔講下尖子一個月或普普通通dse一個月即6年或12年係用幾多錢砌出嚟?(未包補習呀,EK論,尖子唔洗補習嘅,個個係神人),又收幾多外來強人?其實相輔相成啫,冇啱同錯,但做比較公平好啲囉!

DD仔 發表於 23-8-24 09:21
試想想如果一間學校只係前4年達B1 ...

不過俾你講一講,嚇死我,以為滑落好多,就係因為papa未出嚟講,所以少一年5+成績就講到好似由1A跌到2A咁,原來少一年咋?!有網友話近幾年都冇數據tim?

回覆樓主:

成績透明反而有利於學校,正因為唔透明,某網站既評級,此網站似乎比較重視3322

PTL_L 發表於 23-8-24 09:52
不過俾你講一講,嚇死我,以為滑落好多,就係因為papa未出嚟講,所以少一年5+成績就講到好似由1A跌到2A咁 ...

你可以睇返127#樓,MSS只係16、17、21年有提供5+, 而其他年份嘅4+也不是全部過75%。
冇人話MSS滑落,只係話佢值唔值得被評為B1A。論成績,佢似乎應該同SMCC同rank.

Sing13 發表於 23-8-24 09:58
成績透明反而有利於學校,正因為唔透明,某網站既評級,此網站似乎比較重視3322

今次認同你,係嘅,學校數據透明其實有利收生,收埋收埋會俾人無限上崗上線,不過諗深一層,會睇呢啲咁細微嘅數據係邊類banding 小朋友嘅家長?咪全港3份1嘅band 1生中又好細心嘅家長囉!咁又代表咩?代表呢班小朋友讀邊間都好,已具備一定學習能力,相信只要保持學習應有嘅態度,攞好成績係唔難!咁最後咪係要從學校風格揀校喇,有啲學校嚴肅啲,有啲輕鬆啲,因人而選咪幾好囉!
你唔好起EK出大考圖啦!可信性更低!

DD仔 發表於 23-8-24 10:02
你可以睇返127#樓,MSS只係16、17、21年有提供5+, 而其他年份嘅4+也不是全部過75%。
冇人話MSS滑落,只係 ...
冇所謂,你鍾意點講都得,揀mss就一定唔會只因為成績!正如你選校一樣,如果為ranking,你會揀?

Sing13 發表於 23-8-24 02:35
點解要計咁多年,直接啲,我認為MSS上年成績是band1A-B,2022 school report, 有公佈三大率
local 73% X  ...

MSS 三大38% 略低於 BPS 40%
假如放洋俱三大水平等如本地大學%
升讀三大水平大學近半(49%)

MSS 2022年畢業生出路
--------------------------------------------------------
院校 人數^ (% 總數^) (% 本地大學)
--------------------------------------------------------
港大 19
中大 5
科大 7
三大 31 [38.3%]^ (54.4%)
理大 5
城大 6
五大 42 [51.9%]^ (73.7%)
浸大 5
其他 10
大學 57 [70.4%]^ (100%)
其他 [2-3]^
本地 [59-60]^ (73%)
海外 16 (20%)
不詳 6 (7%)
總數 [81-82人]^ (100%)

^ 考生81人 據各%推算總數可能82人

HKDSE 2022
https://www.mss.edu.hk/attachment/upload/files/DSE.pdf

Graduates' Destination 2022
https://www.mss.edu.hk/attachment/upload/files/Student%20Destination%20Chart%20for%20Website%20(27%20Oct%202022).pdf

BPS 2022年畢業生出路 #3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877625&pid=49257096

heidya    發表於 23-8-24 12:53

heidya 發表於 23-8-24 09:31
純粹問下, 好多時12罔, 大家都會好自然甘比較3間女校.多謝您

其實灣仔3間女校都處於體制下嘅弱勢,唔洗太著重數字,最緊要揀間適合自己小朋友,3間學校style都有少許唔同!但最終目的,dse後,大學見!

heidya    發表於 23-8-24 12:53

PTL_L 發表於 23-8-24 10:07
冇所謂,你鍾意點講都得,揀mss就一定唔會只因為成績!正如你選校一樣,如果為ranking,你會揀? ...

其實ranking係好有影響力㗎,例如呢個EK權威ranking, B1A女校當中,只有4大女直+MCS, BPS, MSS.
考慮自行時,只想讀女校嘅超勁女生可以有三間選擇(通常不甘於揀次一等),但如果知道MSS原來唔係B1A, 佢哋就唔會考慮。點解差過自己嘅人去咗讀B1A, 而自己反而要讀B1A/B?
我剛剛經歷過,小朋友同學堆都係咁樣諗嘢。

DD仔 發表於 23-8-24 10:02
冇人話MSS滑落,只係 ...

其實MCS好似從來無公怖5+的。

Rpp 發表於 23-8-24 10:46
其實MCS好似從來無公怖5+的。

有㗎。

DD仔 發表於 23-8-24 10:19
其實ranking係好有影響力㗎,例如呢個EK權威ranking, B1A女校當中,只有4大女直+MCS, BPS, MSS.
考慮自行人 ...

我都經歷過,唔只一次tim,評mss 1A唔係你同我,係一個好權威但而家唔再玩呢個遊戲嘅網友,講咩都好,要等佢出嚟講返,但唔講又冇所謂,因為從來EK hit嘅唔係mss,係其他女校,但mss特別嘅地方係非一般傳統學校,教法特別,學生讀得輕鬆,呢個係特色,mss唔會為成績而改變傳統,如果傳統可以變,就唔係傳統喇!

考慮自行 ...
「但如果知道MSS原來唔係B1A, 佢哋就唔會考慮。點解差過自己嘅人去咗讀B1A, 而自己反而要讀B1A/B?
我剛剛經歷過,小朋友同學堆都係咁樣諗嘢。」

呢個諗法完全係家長灌輸,1A/1B差好多?!如果小朋友真係識咁諗,真係戥佢辛苦!

考慮自行 ...
Ranking當然有一定影響力 , 但肯定唔會係唯一考慮, 欣賞你咁有心整理資料比人參考, 但亦認同前面有人所講, 學校風氣, 其他同學/朋友選校取向, 地沿因素等都係重要考慮因素.  

f00130 發表於 23-8-24 11:12
Ranking當然有一定影響力 , 但肯定唔會係唯一考慮, 欣賞你咁有心整理資料比人參考, 但亦認同前面有人所講,  ...

這是當然正確的,我只係回應PTL_L所講ranking點rank都冇所謂呢個點啫。
‹ 上一主題|下一主題