用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2024/25 已有offer或offers一齊開心報喜
樓主: jillybb
go

2024/25 已有offer或offers一齊開心報喜   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-3-20 12:27
如果SJC 不care,根本就不会在自行阶段特别优待SFA学生,要知道本来SFA男生本来最多去的学校是WYK, 之后突 ...
可唔可以話唔care呢?又今次睇,究竟係咩原因,邊間要care多啲呢?定有啲事發生咗呢?總之,都好呀,等SFA生又多個選擇,同時,相對既,SJC又可以多個選擇!

lot888 發表於 24-3-20 12:26
我睇法調轉,我覺得佢冇辦法吸到女直D學生,所以要不斷做宣傳,不斷出VS,今日又出post講故事,sell學校。 ...

我不覺得那是港同的宣傳
這幾年來,我的確看到考入港同的學生是越多越看好港同
家長其實大部分都是看數據
港同真的出了成績,自然吸引到人去申請
你看到好多的vs,我覺得是因為越來越多人因為港同亮麗的成績,而把它與名校一齊考慮(過往也許根本不考、不考慮vs)

liverpool2023 發表於 24-3-20 12:31
我不覺得那是港同的宣傳
這幾年來,我的確看到考入港同的學生是越多越看好港同
家長其實大部分都是看數據
我会话港同真的是实牙实齿交出成绩,学术也好,音乐运动也好,都一直提升,而同时口碑相传,也是不俗。

猴子爸 發表於 24-3-20 12:17
如果是比去SJC的那批学生更次等的话,应该不会是港同想要的人。至于去DBS那批,港同暂时还没有办法竞争。
...
爭入DBS嘅,睇嘢可能有小小唔同,會睇歴史,人脈,全人,成績未必最先。要與佢匹敵,我反而覺得英華有机,只要改改策略,谷一谷成绩,再賣一賣歴史,佢係全港歴史最悠久中學,名人輩出,背景顯赫,同DBS 絕有可比性。

猴子爸 發表於 24-3-20 12:34
我会话港同真的是实牙实齿交出成绩,学术也好,音乐运动也好,都一直提升,而同时口碑相传,也是不俗。 ...

好多人會看學校是否懂得教?
我自己就不看重,因為我從來不覺得上學是為了學知識

我選校,是選朋輩,所以我重視成績,是希望孩子可以與更有能力的人一起。
能考入這些學校的,在小學時一定已經是優秀學生,我看重的,不是如何繼續保持這種地位,反而是希望去大塘裏進一步提升自己,認識更多叻人。

所以,我覺得學校怎樣做出好成績不重要,我只需要這個族群。

lot888 發表於 24-3-20 12:41
爭入DBS嘅,睇嘢可能有小小唔同,會睇歴史,人脈,全人,成績未必最先。要與佢匹敵,我反而覺得英華有机, ...

英華這些優勢,聖保羅和SJC也有,英華只能贏SJC,不可能贏聖保羅

回覆 liverpool2023 的帖子

又唔好咁肯定,只要成績衝幾年,再推一大堆VS及報喜貼文,你睇法就唔同啦。成績,人脈,歴史,全人都齊,就可比及贏啦。

bananaGi 發表於 24-3-20 10:51
條友都無貢獻!!!  一味靠D家長互相吹水

只係開gp, 賣廣告。
唔太覺佢拎咩實質料比家長。
一係滅聲,收人地料 拎黎獨家。
又唔比人傾下面試題,自己就係gp 到收料。好煩。點樣叫人互助。

lot888 發表於 24-3-20 12:52

又唔好咁肯定,只要成績衝幾年,再推一大堆VS及報喜貼文,你睇法就唔同啦。 ...

除非聖保羅既成績下跌,否則英華難贏
你知道很多考入英華的,都是考不到SJC聖保羅才去的嗎?

liverpool2023 發表於 24-3-20 12:55
除非聖保羅既成績下跌,否則英華難贏
你知道很多考入英華的,都是考不到SJC聖保羅才去的嗎?
...
啱呀,現在是這樣。所以英華要改改策略,谷谷成績。當你勁時,真係乜都唔駛講。

liverpool2023 發表於 24-3-20 12:46
英華這些優勢,聖保羅和SJC也有,英華只能贏SJC,不可能贏聖保羅
你两个儿子,分别读SPC and YWC? 论成绩,现在的确是SPC领先。

liverpool2023 發表於 24-3-20 12:44
好多人會看學校是否懂得教?
我自己就不看重,因為我從來不覺得上學是為了學知識
如果只看族群,你应该不会喜欢官津,即使是QC,都有好一部份人是抽奖入的,但我记得你是以QC为首选。

lot888 發表於 24-3-20 12:59
啱呀,現在是這樣。所以英華要改改策略,谷谷成績。當你勁時,真係乜都唔駛講。 ...

佢已經谷緊,效果不錯!不過我覺得還是很難贏聖保羅
但如果能追貼一些
應該也有可能爭取到一些喜歡活潑學校的新界學生
其實聖保羅也是用這個方法的佼佼者,其他都係跟風
又或者說,男拔在運動方面也是用這方法,聖保羅只是把它改成學術版

猴子爸 發表於 24-3-20 13:02
如果只看族群,你应该不会喜欢官津,即使是QC,都有好一部份人是抽奖入的,但我记得你是以QC为首选。 ...

因為我說過,我看成績產出
QC的確是男校之首
當然,SPC也有其優點
所以的確有人是選SPC而不選QC

除非乜乜下跌,唔係乜乜好難贏,因為好多人都係入唔到乜乜而去乜乜㗎!换我講:除非YW下跌,唔係SPC好難贏,因為好多人都係入唔到YW而去乜乜SPC㗎!我都識講。
*知唔知SPC都係由一間1C嘅中学上升到依家成绩!世事無绝對,講野唔好講到咁死!

liverpool2023 發表於 24-3-20 13:05
因為我說過,我看成績產出
QC的確是男校之首
當然,SPC也有其優點
所以不是只看族群,而是要有成绩保证的族群,那就是看硬实力啦。我们很多人都是看硬实力的,有什么分别?

derbyeugene 發表於 24-3-20 13:05

除非乜乜下跌,唔係乜乜好難贏,因為好多人都係入唔到乜乜而去乜乜㗎!换我講 ...
早年,band 2 tim

大清已经滅亡咗好多年,查理斯都就嚟釘,仲係度玩階級觀念,封建分層,去印度講呢套會適合你,唔怪得香港咁多人咁驚無階级主義了!

Jessica_88    發表於 24-3-21 20:06

冇家人入讀以上兩間直資,只是從客觀方面,英華係有條件跟DBS比,而家長覺得英華一定輸SPC,這點我就唔同意。人脈,歴史,全人大家差不多,英華成績現稍稍落後,遲D成績上,大家就改觀啦。。

derbyeugene 發表於 24-3-20 13:05

除非乜乜下跌,唔係乜乜好難贏,因為好多人都係入唔到乜乜而去乜乜㗎!换我講 ...
YWC - 我的看法是,如果有一天,YW小学的前列学生,都不愿意外闯,而选择留在书院,YWC一定会变得非常厉害。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊