用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...
樓主: jiljill
go

找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...   [複製鏈接]

jiljill 發表於 24-4-10 15:47
好易穿崩的

夠厚就得,呢度都可以容納到~

minnieevergreen 發表於 24-4-10 15:47
可能我係呢行人﹐都覺得前景不錯﹐俗D講句﹐只要你畢到業﹐弱智既都有飯開。
行內不乏高分低能/個牌唔知係 ...

有冇諗過疫情之後,大專爭相開辦相關課程,政府亦向外地醫護人員招手,幾年後這行業會供過於求?

這現象在其它界別如 IT、會計、法律等便出現過。

jiljill 發表於 24-4-10 15:53
有冇諗過疫情之後,大專爭相開辦相關課程,政府亦向外地醫護人員招手,幾年後這行業會供過於求?

這現象 ...

回歸後英聯邦醫生無得在港免試執業,醫生短缺問題已20年有多,雖然近年加多了兩大醫科生名額,遠水怎能救近火,牙醫就慘D,指定深圳牙醫已可用醫療卷

我公司也有招聘內地會計系畢業生,聽聞可以唔book佢哋落job 就唔book, 水平唔得

其實嚟緊AI對所有行業,包括醫生,律師也有影響,重點係孩子需要什麼skill set去面對未來改變

poonseelai 發表於 24-4-10 16:01

回歸後英聯邦醫生無得在港免試執業,醫生短缺問題已20年 ...

引入內地醫生和醫護人員只是時間問題,內地不乏這些人材,而且他們工資非常低,不怕有衝擊?

回覆 jiljill 的帖子

喺內地工資低唔代表嚟到香港會一樣喎, 唔通佢地嚟到唔駛住唔駛食咩

PuffyBobby 發表於 24-4-10 16:07
回覆 jiljill 的帖子

喺內地工資低唔代表嚟到香港會一樣喎, 唔通佢地嚟到唔駛住唔駛食咩

我見到係以行業底薪去請有經驗人士

jiljill 發表於 24-4-10 16:04
引入內地醫生和醫護人員只是時間問題,內地不乏這些人材,而且他們工資非常低,不怕有衝擊?
...

你有無聽過分析,香港融入大灣區意味物價,人工和樓價將會慢慢看齊,你估係我哋跌定人哋升?

jiljill 發表於 24-4-10 15:53

這現象 ...

護士比早幾年係爭D﹐做招聘果陣﹐由甩皮甩骨既都請﹐去到有得選擇
但其實護士行業真係好大﹐醫院、殘院、老院、宿舍、私校、中介...ETC﹐
行內事實上不乏無Budget既公司仔﹐所以簡設你係唔掂既﹐只要你唔要求同人地一樣跳pt﹐願食海鮮假﹐真係有排都未失業﹐其實行內好多65 or above既人都仲返緊工﹐拎返份Start point
even 就算真係癲癲地既﹐都真係有d 好私既院舍請佢地9-5 掛牌

而PT /OT行頭都好大﹐
雖然依家已經有東華學院爭飯食﹐
但係PT/OT 仍然係好短缺﹐因為除左上述所講既機構﹐好多人會請PT/OT做上門﹐
仲有政府既社區券當道﹐有排都請唔夠人﹐大陸未有供應PT/OT﹐更加穩陣

不過藥劑就真係咪鬼讀﹐唔係咁易搵工

jiljill 發表於 24-4-10 16:10
我見到係以行業底薪去請有經驗人士

前線人員-->護理員已經係政府資助院舍都可以請﹐人工係START POINT﹐但其實包埋佢食包埋佢睇醫生﹐你比我有得揀﹐我一定係請本地﹐只係香港根本無人願做﹐SO CAL本地﹐其實都係新移民....

護士吹風係2024/2025 (唔計係醫院果班特殊人士﹐果班人根據係先導分子﹐帶個頭﹐人地唔會留低亦唔想做) ﹐但因為體制唔同﹐大6好似有中專、大專 ﹐香港只係跟EN/RN﹐所以唔知道點玩

poonseelai 發表於 24-4-10 16:01

回歸後英聯邦醫生無得在港免試執業,醫生短缺問題已20年 ...

律師真係神科不再。
除非你紅背景+一顆赤紅既心﹐否則我都唔建議小朋友讀LAW....

本身讀LAW已組唔等於做到律師﹐仲要考執業﹐考唔到真係高不成低不就
考到既﹐亦都唔係外人般咁風光﹐不乏搵得幾萬閎律師仔....
讀書果陣又讀到隻狗﹐性比價極低。

mcl233 發表於 24-4-10 15:48
咁大學都要睇边科既,所以話3大率係只供參考~

正如B乜ABC中學,一樣會出叻學生~

我只係以入不到三大黎做大概講
不過就算同一行 (頭先我講SWK、NURSING呢D﹐都係港大反而比理大出黎弱既科)﹐其他行頭就唔識喇。

minnieevergreen 發表於 24-4-10 16:29
律師真係神科不再。
除非你紅背景+一顆赤紅既心﹐否則我都唔建議小朋友讀LAW....

law畢業可向consulting 方面發展,分析力強加上文筆好,有優勢,我部門有個director港大 law畢業入big 4 tax dept,佢話畢業已無打算考PCLL, 無家底人脈,比你入到PCLL, 跟到師傅也未必有好發展

TAIOU4    發表於 24-4-10 17:32

minnieevergreen 發表於 24-4-10 16:29
律師真係神科不再。

Yes,仲有藥劑,心理學。

Rpp 發表於 24-4-10 17:09
Yes,仲有藥劑,心理學。

心理學其實咁大年都係大伏

poonseelai 發表於 24-4-10 17:08
law畢業可向consulting 方面發展,分析力強加上文筆好,有優勢,我部門有個director港大 law畢業入big 4 t ...

前題是﹐你要能力強/背景強﹐先有可能做到
識有小同﹐屋邨背景無UNCLE﹐真係撈個事務律師仔...

所以生個女﹐我真係寧願佢做穩定d既行業

poonseelai    發表於 24-4-10 17:58

minnieevergreen 發表於 24-4-10 17:15
心理學其實咁大年都係大伏
讀心理學唔代表一定要做返呢行既
我識幾個讀心理學既朋友都係做sales, 賣車賣樓賣錶既都有, 總之就係大額成交既sales, 都做得好出色喎!

PuffyBobby 發表於 24-4-10 17:21
讀心理學唔代表一定要做返呢行既
我識幾個讀心理學既朋友都係做sales, 賣車賣樓賣錶既都有, 總之就係大額成 ...

咁係行行出狀元﹐但我賣車賣樓﹐我唔使一定要讀心理學都可以做到嫁嘛﹐
我自己都識社工賣保險賣得好出色嫁嘛﹐
讀得﹐正常大部份都係想有個專業資格做返相關行業
但心理學就係要預左唔係咁易﹐當係一個普通學科讀咁囉
我比較功利化地睇﹐好似唔係好抵咁姐當然讀書都要讀自己鍾意、有興趣既學科﹐
但如果連結到第日的工作﹐又好似比較有保障

律師真係神科不再。
而家Law可以搭其他,雙degree,但讀law優勢係文筆好,讀多一個degree可以考慮做其他,無話一定做lawyer!

PTL_L 發表於 24-4-10 17:34
而家Law可以搭其他,雙degree,但讀law優勢係文筆好,讀多一個degree可以考慮做其他,無話一定做lawyer! ...

我明白﹐只係個人認為性比價不高咁鬼辛苦
不過最緊要讀果個有興趣有熱忱﹐唔係讀咩好科都無用

minnieevergreen 發表於 24-4-10 16:24
護士比早幾年係爭D﹐做招聘果陣﹐由甩皮甩骨既都請﹐去到有得選擇
但其實護士行業真係好大﹐醫院、殘院、 ...

藥劑以前好吃香㗎
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊