用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 24-5-9 22:06

若果想讀B1中學而又經常需要補底嘅學生,咁你提及嗰啲學 ...

其實有體育生既學校,學校更應該著重補底。以上年既英華成績嚟睇,3322 90%,2級以上百分比99.x%,如果冇踢走體育生既話,補底我認為是相當唔錯。

PTL_L 發表於 24-5-9 21:07
部分學校係,要take m1/m2既同學,會分上下學期讀,即上學校期上 core maths (半年讀哂全年課程)/下學期 ...

解釋得十分清楚,明白晒(emoji)(emoji)

Sing13 發表於 24-5-9 22:23
其實有體育生既學校,學校更應該著重補底。以上年既英華成績嚟睇,3322 90%,2級以上百分比99.x%,如果冇 ...

你又攞啲升小已經係千揀萬揀既直資中小學既學校嚟同人地直屬津中小嚟比?!要知,早年snoopy 校長效應對英華幾大正面影響,佢好有魅力!

Soundervolt 發表於 24-5-9 22:06

若果想讀B1中學而又經常需要補底嘅學生,咁你提及嗰啲學 ...

你咁講就唔啱啦!
需知道咩人會需要補底呢?
梗係唔係考入嚟嗰啲啦!
咪就係小學升上來既B2生和運動員
難道中學唔應該盡辦法去幫佢哋嗎?
佢哋可以轉到我所講既學校嗎?
我發現津校好鐘意分精英班,係咪真是唔夠資源補底?所以就只去拔尖?

PTL_L 發表於 24-5-9 22:27
你又攞啲升小已經係千揀萬揀既直資中小學既學校嚟同人地直屬津中小嚟比?!要知,早年snoopy 校長效應對英 ...

與每間學校教學取態及成效有關。另一間千揀萬揀學生既直資男校,每年有差唔多10%既DSE學生過唔到22222,連消防員入職要求亦未能符合。

Sing13 發表於 24-5-9 23:11
與每間學校教學取態及成效有關。另一間千揀萬揀學生既直資男校,每年有差唔多10%既DSE學生過唔到22222,連 ...

啱,所以應該直直比,津津比,同見到,中學學界誰是一哥?!完完全全成正比!

回覆樓主:

咁你又唔啱喇!點解運動員或B2學生一定要補底?升上中學就永遠都係B2學生?喇沙喺升中迎新會有講入呢間學校係學點樣去學習,點樣去為人生奮鬥,而唔係只針對書本上嘅課程,態度決定一切。小學同初中係冇分什麼精英班,每年都撈亂所以有強烈喺Brotherhood,中四會分班分set上課,比能力同專長唔同嘅學生有更適合佢地嘅教學方式同資源,並非什麼精英班就係寶,其他班就係草。其實喇沙好似依家咁普普通通咪好囉,津校係咁上下㗎喇!

Soundervolt 發表於 24-5-9 23:21
咁你又唔啱喇!點解運動員或B2學生一定要補底?升上中學就永遠都係B2學生?喇沙喺升中迎新會有講入呢間學校 ...
怪不得近年某直資成績咁好,原來入到去,又係要補補補!

PTL_L 發表於 24-5-9 23:15
啱,所以應該直直比,津津比,同見到,中學學界誰是一哥?!完完全全成正比! ...

分享多樣嘢俾大家,阿仔某特異功能同學週時出外比賽而缺課,學校幫佢專攻四科A-level課程,後來順利升讀英國嘅大學。

Soundervolt 發表於 24-5-9 23:31

分享多樣嘢俾大家,阿仔某特異功能同學週時出外比賽而缺 ...
下,喇沙係津校嚟,有資源㗎咩?

PTL_L 發表於 24-5-9 23:35

迎新會校長經常有句口頭禪「我哋係喇沙!」

PTL_L 發表於 24-5-9 23:15
啱,所以應該直直比,津津比,同見到,中學學界誰是一哥?!完完全全成正比! ...

男校按2023成績排,前兩位是皇仁,Spc,第三位是九華,英華在九華之後
我認為唔需要按津直分開排。
你名氣大有能力吸收到叻既學生是你既本事,我靠自己培養既學生又唔是唔夠打,各有各做。各有前因無謂逐樣計,直接比output就是啦。成績好是你本事,成績唔好怨亦無用。

PTL_L 發表於 24-5-9 23:27
怪不得近年某直資成績咁好,原來入到去,又係要補補補!

學校幫你唔好,要好似你咁出去補先好?
唔怪得你想慳返學費

Soundervolt 發表於 24-5-9 23:31

分享多樣嘢俾大家,阿仔某特異功能同學週時出外比賽而缺 ...

學校清楚公佈成績及學生出路,相信更能直接反映整體教學成效。

Sing13 發表於 24-5-9 23:52
男校按2023成績排,前兩位是皇仁,Spc,第三位是九華,英華在九華之後
你名氣 ...

有些人是想掩飾學校無做好功夫
就搵一大堆理由

Soundervolt 發表於 24-5-9 23:21
咁你又唔啱喇!點解運動員或B2學生一定要補底?升上中學就永遠都係B2學生?喇沙喺升中迎新會有講入呢間學校 ...

你知唔知道自己講緊什麼?討論緊什麼?

PTL_L 發表於 24-5-9 23:35

名校有星光熠熠既校友關照,一呼萬應,點會唔夠資源?

Sing13 發表於 24-5-9 23:52
你名氣 ...
成績唔好冇人怨,明事理嘅人就會明事理!認同唔需要按津直排,因為根本唔需要排,有人問小朋友讀1B 中學成績好好,咁轉去今年某網站調整既1A中學好唔好?!咁我想問,如果該今年1A中學下年被調到1B/C,咁係咪要轉番去1B 中學?夾學校理念就足夠!

liverpool2023 發表於 24-5-9 23:53
學校幫你唔好,要好似你咁出去補先好?
唔怪得你想慳返學費

可以俾㗎,我唔想俾咋,都俾咗咁多年,唔差在呢幾年,但要俾既都唔及唔俾既好喎(起我心見中),冇辦法有啲人都係俾個幾年啫,之前都係讀緊唔洗錢既學校,就要四圍比較!好似完全忘記哂,自己小朋友都係讀津校出身!

liverpool2023 發表於 24-5-9 23:56
你知唔知道自己講緊什麼?討論緊什麼?

當然明白,因為我係家長,向一啲對學校唔認識又誤解嘅人去解答學校實際情況。如果閣下又係家長而我對解䆁有誤,請多多指教。

講真,如果只係用數據去選擇學校,就會錯過呢類學校嘅核心價值。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊