用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 06年培正K1....一齊交流下啦!!!
樓主: Icycream
go

06年培正K1....一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

Re: 06年培正K1....一齊交流下啦!!!

Icycream

你唔好嬲丫. 我有温書架.    
==>呵呵...傻喇...我唔係嬲 , 不過老實講, 有時真係唔想答d大同小異嘅問題 N 次架...因為打字都打到手軟, 我又唔鍾意講d唔講d, 係講就講清楚, 但我見其實好多問題都已被問過 N 次架喇..e.g. PC 教學模式 (how many English lessons every week ar....any Putonghua ar...); 會否直升小 一呀, 老師有冇愛心呀...etc...十個有九個家長都係問呢d, 仲係年年都係問呢d....唉...講真, 有時都答得有d悶, 不過響呢個網樹我可以話你知好多 PC 家長係齋睇唔多講架..我算係最多咀個個架喇...(希望唔好俾人話我多管閒事喇), 不過身為 PC 家長一份子, 有好多嘢我之前都體會過 - 好似你地新嚟新豬肉咁, 當日我都係乜都唔知架...不過我份人有個優點亦有個缺點....就係鍾意四圍"抄"資料, 唔同網站, 唔同地方, 唔識 search 就問人點 search, etc...我記得當日我揾 PC d info 係揾足三, 四年前嘅家長嘅 discussion 去睇睇到最 update 個日架, 亦會唔止睇幼稚園架....我依家已經開始睇緊中學d嘢添喇.......好似有d家長講過, 自己仔女丫嘛...我唔緊張邊個會鄧你緊張喎....

問人係好, 但有時真係要體諒好多家長唔係真係好似我呢d閒人咁有時間同心機咁打咁多個字架...我知好多家長都好忙, 只係我就幾忙都好都唔想人地"誤會" PC 先成日忍唔到口去搭咀 only, e.g 好似好多人成日話 PC 係中中, 英文唔夠好..., 又話好唔好去抽獎好呢, 因為入咗 PC 又唔可以去 lucky draw, etc.....唉...我都好想回應, 比d意見等家長自己去分析, 甚至有時想替 PC 講番句公道說話話佢d英文唔係真係差得好緊要 je 之類, 但呢d嘢一句點講得清楚架, 講d唔講d咪盞仲衰....所以有時我都已經好多時盡量唔去搭訕架喇...不過我份人有時又唔抵得頸, 見有人講得又忍唔住想答咀, 希望幫得就幫, 唔駛好似我當年咁揾料揾餐死... :cry:

但其實之前我都有答過好多類似問題喇..., 所以我咪試吓可以 copy and paste or not la...咁就唔駛我又打餐死喇...:

OK..back to your concern about communication ==> 係呀.....溝通呢樣嘢 PC 係較守舊架...老師一般只會響 1st term 學期 end 時派成績表時先逐個同家長傾關於小朋友d嘢, 即使開學後有家長會都係成班家長一齊, 等老師提吓d家長記得帶乜帶物之類作用架咋...唔係 for individual feedback ga..

So 若真係好想好想知個別小朋友d學習進度, 就要一係 (1) 自己主動打電話比班主任, 等佢覆你 or (2) if 你時間親自接放學就可以乘機同老師 chat 幾句咁就知喇...

過年你有冇封紅包俾班主任等人架?? 學校有否出notes不準做尼樣野架?
==> 學校就冇出 notes 講呢樣, 不過據我所知, PC 唔多興呢樣嘢架喎, 我亦冇聽過有家長有咁做, and 我自己都冇咁做~~     

So 我嘅 conclusion 係~~ 接受一間學校嘅定義係 ==> accept both its strengths and "weaknesses" , 每間學校都有d 佢叻同唔叻嘅地方咁架喇....so PC is no exception here....百年老校就梗係多規多矩, 仲係改得比較慢架喇...呢點我地要體諒...呢個世界邊會樣樣順我地意架...所以我成日都好想講希望比得小朋友入得嚟 PC 讀嘅可以明白呢點, 唔好一方面又貪佢可以直升, 一方面又嫌佢英文唔夠第二d幼稚園高 level, etc...因為 PC 一向都冇"呃人"丫, 佢本來就強調佢係以中文教學為主架喇....問題係 whether you accept it or not je...其實 PC 都已經因應家長嘅訴求 (e.g. some parents said 幼稚園 syllabus 太淺, 英文唔夠多 etc) 而改咗好多架喇...但總不能一步登天嘛, 亦唔應該期望佢有朝一日會變成英文中學 je...因為人地本來辦學宗旨就唔係咁架嘛.....so 香港先有唔同嘅學校 je, 就係要 fit in different parents needs ma....

有時我見到好多家長又唔想煩 (望直升), 但讀 PC 又有d "唔甘心"咁款 (因為英文唔夠多, 又唔得去搏d Band 1 津小 etc), 我就有 d 心 up :cry:....唉~~ 為何我地唔去欣賞自己可以擁有嘅嘢而去羨慕人地有嘅嘢呢...... :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

所以我其實成日都好想講嘅係.....小人愚見 ==> 揀唔揀培正唔應該只係因為佢係咪可以一條龍直升而去揀, 咁唔好...反而應該因為家長想小朋友第日係點而決定, e.g. 若家長真係好想小朋友響英語上有較高水平, 咁佢可以 try other schools ar , 無謂為咗直升而"難為"自己嘛~~ 因為若係咁, 第日就算讀咗都唔會開心架 la...so 又何必呢...

For me, I know very clearly what I want, therefore 我可以接受依家培正d教學模式同取向, 我個d唔滿意都係一d行政上嘅問題, but those are 小問題 in my eyes...我可以忍, 因為只要我見我d仔仔 so far 讀書開心, 又可以感染到好學習氣氛對我嚟講我已經抵銷個d不滿喇....and for 英文....呵呵....我絕對相信可以有好多方法可以幫到手喇...right??

嘻嘻...see...老人家 C9 又忍唔住發 up 風喇 ....多謝收睇~~   

Carlam:

If my info is still up-to-date...Tsing Yi belongs to K02 line, and TY is "allocated" to be the first few stations ga.....K02 line runs from TY==> Tsuen Wan ==> Lai King ==> Mei Foo ==> then to PC ga....I remembered when my elder son was in K1, there was another kid who lived in TY got to get on the school bus quite early ga (before 8am for AM class), so his mother rather took him to take MTR to Mei Foo first and then sent the boy to school bus ga...

If you wanna take public transport, you may take either bus 41 or 45 which runs from TY to Kowloon City, there is a bus stop right opposite to PC - near the Caltex gas station, just next to the public library la.. (I guess you know where it is, right?), but those 2 buses are "slow buses" - long long route, so you may have to tolerate that the time taken is also quite long

Or else you may consider to take MTR  to MK then either go to PC on foot or take green van la....

Pls let me know if you need more info... :

Onion:

威豪花園 ==> 我大仔依家就係有個同學仔 exactly lives here.....佢阿媽就係唔要比阿仔搭校巴, 寧願日日自己 or 叫工人帶仔返學, 因為佢話威豪花園係頭站架...接完佢地再經 Diamond Hill ==> Wong Tai Sin ==> Lok Fu ==> Kowloon Tong 先去 PC ga...真正行大運, 所以佢 so far 幾年都冇搭過~~

Pick up time....好似係 8am 前架 for AM class, 因為學校規定 if 坐 school bus, must arrive at around 8:45pm or before ga.....怕遲丫嘛... 因為就算坐校車都好, 若遲到, 手冊都照 cup 個 "遲到" 比小朋友架...冇情講~~~ then 個個月份嘅"清潔勤學獎"就泡湯架喇....所以校車部費事比人話, 就寧願早都好過遲....咪晨咁早就捉小朋友上車囉.....

Sofiamama:

Let me give you this and see if this would help ~~

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=359556&forum=6&start=0&viewmode=flat&order=0

Pls go to P. 8 (about summer uniform) and P.48 about winter uniform.

Hope that may help.~

彥彥媽咪,

好彩得你咁多咀搭訕. 唔係我地尼d新手媽咪好多野都唔知. 問又無人理. (你都話好多 PC 家長係齋睇唔多講嘛).  其實培正d料都唔易搵, 睇佢地個website就知啦. 幼稚園既料都幾乎係零.  所以你係我地既expert呀   

你幾時先知阿細仔轉唔轉到讀上午班丫? 有機會做同學仔嘛!!

hsyhk,

其實咁睇黎, 我地若是入得培正就要預左一直讀上去, 小學. 中學....唔好唸住去join大抽獎lor. 其實我係想計下d開支. 因兩個小朋友嘛. 你多d黎尼度chat啦. 你細仔讀上午or下午班?

hsyhk 寫道:
Icycream:

我打過去教統局問,回覆所得:參加大抽獎的話,6月份放榜時教統局就會send名單給各私校。至於私校(即使已交註冊費)會否取消該學童的學位,完全有100%獨立自主權。各私校每年的政策都可能有出入,故需直接向該私校查詢。

彥彥媽咪,

We really appreciate for you great help.  
with hug.

Icycream 寫道:
彥彥媽咪,

好彩得你咁多咀搭訕. 唔係我地尼d新手媽咪好多野都唔知. 問又無人理. (你都話好多 PC 家長係齋睇唔多講嘛).  其實培正d料都唔易搵, 睇佢地個website就知啦. 幼稚園既料都幾乎係零.  所以你係我地既expert呀   

hsyhk,

其實咁睇黎, 我地若是入得培正就要預左一直讀上去, 小學. 中學....唔好唸住去join大抽獎lor. 其實我係想計下d開支. 因兩個小朋友嘛. 你多d黎尼度chat啦. 你細仔讀上午or下午班?

[quote]
hsyhk 寫道:
Icycream:

我打過去教統局問,回覆所得:參加大抽獎的話,6月份放榜時教統局就會send名單給各私校。至於私校(即使已交註冊費)會否取消該學童的學位,完全有100%獨立自主權。各私校每年的政策都可能有出入,故需直接向該私校查詢。
[/quote]
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

Icycream:

好彩得你咁多咀搭訕 ==> 多謝你唔嫌棄我呢樣喇...其實我講嘅嘢好多都係我嘅睇法 only, 唔能夠代表哂所有培正家長, 只係好想 share my views with you all only je....hope it's not too much here...heeeee      

==> 冇咁快架...起碼要到 7, 8 月先知, if OK, 佢地會忽然間咁就打電話通知話依家有位喇, 轉唔轉, then if 轉就自己按 AM time 咁去開學就得架喇..之類架..

係咁架, 都話佢地d行政係好鬼"老化"架...乜都要書面, no email/fax ga...但佢地覆你又唔駛書面架喎...神奇....求其一個職員就會打電話比你架喇.....   

其實我係想計下d開支
==> 呢樣我計過喇...(我有兩名嘛)...以 2005 cost 計
幼稚園:
學費 $1510/mth x 10 instalments x 3 years = $45,300
書簿費 $700/mth x 2 學期 each year x 3 years = $4,200
校車 avg $600/mth x 10 instalments x 3 years (呢個我就可以慳番) = $18,000

小學:
學費 $21,000/yr x 6 yrs = $126,000
書簿費 $1500 (我估) x 2 學期 x 6 years = $18,000
校車 avg $600/mth x 10 instalments x 3 years (呢個我就可以慳番) = $18,000

中學 (if 轉直資, 因據小學校長講, 如無意外會接龍轉直資, 因為唔轉就要解除直屬關係, 冇得直升中學), so 以下係 my cost estimation (assume till F5)

學費 $3000/mth x 10 instalments x 5 yrs = $150,000
書簿費 $2,500 (我估)/yr x 5 years = $12,500
校車 ==> 怕可以自己返學喇啩....so 唔計住...

OK..so 幼稚園 (total $67,500) + 小學 (total $162,000 + 中學 (total $162,500) = $392,000

以上係 per kid 計, 仲係已計少好多濕碎雜費, 通脹 etc...so 計佢齊頭 40 萬一個一定唔少得 (我估係 50 萬左右喇...仲未計自費個d補習 or 琴棋書畫), so 2 kids 係一百萬~~~

仲未計到大學呀....   

彥彥媽咪
我想問下中學轉直資係幾時既事?如轉了直資小學會否好似依家咁淘太d比較差小朋友?因聽聞佢地去到中四就會好嚴,如有一科吾合格就要留班,每人只可留班一次,再吾合格就要離校,你有聽聞嗎?

susanna:

我想問下中學轉直資係幾時既事?
==> 應該係 2013 or before, 即係你囡囡呢屆開始一定要 either 結龍 or 脫勾, according to the time schedule of EB

如轉了直資小學會否好似依家咁淘太d比較差小朋友?
==> No .. if 轉 DSS, 就會結龍, 好似英華 ar...DBS 呀咁, 反而可以全數接收哂小學d畢業生喎, 只不過會唔會仍係"有一科吾合格就要留班,每人只可留班一次,再吾合格就要離校" (I heard of that), 我就唔 sure la..and I believe there may be new policies coming up with such system change ~~

But such situation (每人只可留班一次,再吾合格就要離校, etc) does happen in many schools ga wor..not only 直屬...因為學校要 guarantee "product" quality, 好多時都會咁做架....再者 F4/F5 is not "compulsory education" ma...so schools 就有更大自由度去 set their own policies la....

彥彥媽咪,

睇完你d回應, 唔該晒

你真係好有心去幫人呀     

彥彥媽咪,

I'm really appreciate for your help that you've listed the school fee for me.  Yes, this is what I want to know/need to know.[img align=left]http://my.so-net.net.tw/29884017/A0/94/A94-014.gif[/img].  

我啱啱去買左六合彩, 希望明天既6000萬獎金我有份.[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/042.gif[/img]

彥彥媽咪 寫道:
Icycream:

其實我係想計下d開支
==> 呢樣我計過喇...(我有兩名嘛)...以 2005 cost 計
幼稚園:
學費 $1510/mth x 10 instalments x 3 years = $45,300
書簿費 $700/mth x 2 學期 each year x 3 years = $4,200

小學:
學費 $21,000/yr x 6 yrs = $126,000
書簿費 $1500 (我估) x 2 學期 x 6 years = $18,000

中學 (if 轉直資, 因據小學校長講, 如無意外會接龍轉直資, 因為唔轉就要解除直屬關係, 冇得直升中學), so 以下係 my cost estimation (assume till F5)

學費 $3000/mth x 10 instalments x 5 yrs = $150,000
書簿費 $2,500 (我估)/yr x 5 years = $12,500
校車 ==> 怕可以自己返學喇啩....so 唔計住...

OK..so 幼稚園 (total $67,500) + 小學 (total $162,000 + 中學 (total $162,500) = $392,000

以上係 per kid 計, 仲係已計少好多濕碎雜費, 通脹 etc...so 計佢齊頭 40 萬一個一定唔少得 (我估係 50 萬左右喇...仲未計自費個d補習 or 琴棋書畫), so 2 kids 係一百萬~~~

仲未計到大學呀....   

彥彥媽咪,

想問"清潔勤學獎" 會有d乜野實質獎勵丫?

Icycream:

"清潔勤學獎"  ==> 係d小紀念品 or food 之類....只要o個個月日日帶齊嘢, 冇遲到早退, 清潔 etc...then 月尾就有架喇...

不過有d老師都幾嚴架...個次我大仔帶咗 drawing d 圍裙, 但唔記得著, 都被 cup "忘穿圍裙"咁架...真係唔抵..明明有帶架嘛~~

彥彥媽咪 & 其他媽咪:

好多料呀,追唔到呀!

Cleo

彥彥媽咪,

Can we accompany with our kid for the first few days of kinder?
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

彥彥媽咪,

真係好嚴bor. :-|  若k1小朋友唔識拿出黎著. 咁老師唔會幫手? 好似唔fair喎

彥彥媽咪 寫道:
Icycream:

不過有d老師都幾嚴架...個次我大仔帶咗 drawing d 圍裙, 但唔記得著, 都被 cup "忘穿圍裙"咁架...真係唔抵..明明有帶架嘛~~

Hi all, 各位好, 我個小朋友今年都入讀上午班, 多多指教!

Name - Class - 住區 - 性別
Cleo - am - Lok Fu - 囝囝
Onion - am - Ngau Chi Wan - 囝囝
Rachel - am - Tsing Yi - 囡囡
Jesse - am Hung Hom - 囝囝
tkma - am Tsuen Wan - 囝囝

Haleymama - pm - Ngau Chi Wan - 囡囡
sofiama - pm - kowloon station - 囡囡
BABYSOPHIA - PM - TIMSHUIWAI - 囡囡
juliafung - Pm - Homantin - 囝囝
erica88888 - pm - mei foo - 囡囡

Seem no kids from TW, I am a bit worry about the time to talk the school bus from TW to PC, ( from previous posting about an hour ar....

Keep believing, Keep dreaming, Keep loving, keep a rainbow in your heart!!

wah! there's already 6% of 2006 K1 mummy registered in the list. anymore out there!!?? don't just read the mails, join us & make this little group warmer.  

thx again!

i'm trying to compile a basic list of uniform, snacks, etc from previous mails. when i've finished, perhaps i could post it up for all new mums to see. i find it very time consuming having to go through so many mails. since i've already spent so many hours, might as well compile a list. when i posted it, pls counter check ah!!

seems like i'm too nervous, it's many mths away from summer & the school wl contact us & give us details anyway...   
‹ 上一主題|下一主題