用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 981212
go

祟真小學 家長 ? [複製鏈接]

Re: 祟真小學 家長 ?

其實我較適宜報奮進班, 還是功課輔導班呢?

有無媽咪能分享經驗, 多多賜教!

由 kathyng_hyr 於 2006-09-06 13:19:11

{{{昨日接女兒放學,下山到達巴士站時,見到一位應該搭校車的同學仔,因為跟錯隊行左落山,好彩呀女走埋去同佢Say Goodbye先知道佢跟錯隊,於是我帶番佢上山,點知D校車已經走晒,即刻拿拿聲搵左個Miss幫手Call司機番轉頭。
小一的學生其實仲係好細,由幼稚園生轉變到小學生,只是放了2個月的暑假而已,對他們來說變化真係好大,加上新學期剛開始,「混亂」的情況總會出現,各位爹爹、媽咪唯有跟緊D,多些提點小朋友應變措施,緊急求助電話等等,祝願各位小朋友出入、上落平安。}}}

Hi, Kathyng_hyr

I am a relative of the above-mentioned boy who is your daughter's classmate.  

The mother of this boy would like to know the exact location of the bus stop that you found his son on 5 Sept after school.  It is because his son said that he met you and your daugther within school area.  

His mother is so worry about the safety of the school and poor school bus service.  She tried to prevent this happened again.

Thank you very much for your kind assistance.

Regards,

chutt03

PCKwan, 3kids,

我睇完手冊都唔明read:name card 即係乜    問呀囡時, 佢話係做一個Name card (just like the one put on the reception counter that can let teacher know the name of the kid).  佢仲話好簡單易做-只是用一張白紙摺兩三下, 然後用顏色筆寫自己的名在上面便完成.

ArielMa,

你囡囡有無去廁所的問題??  因為學校的廁所不是坐廁, 我囡囡極度不願意在學校去廁所.

kathyng_hyr :

Hi, please check p.m.  Thanks!

Regards,

chutt03

請問祟真的功課輔導班和奮進班, 哪個好d?  我是在職媽媽, 好希望仔仔可以有人教他功課和協助他溫書, 但他十分抗拒留校至六時多, 點算好呢?

另外, 想請問英文拔尖班, 是否值得參加呢?

Nicole_Mum,

我沒聽過她說去廁所有問題, 但每天我問她放小息有否去廁所先, 她都說有. 因我的女兒很愛飲水, 去廁所也較多, 所以她自己也清楚.

讓我今晚問問她, 了解多些!

Nicole_Mom,

我問囡囡什麼是read name card, 她說唔知道, 所以我沒有幫她做!

昨晚我在她的書包找到一本ICT, 由外籍老師教的, 我問囡囡明唔明白老師教什麼, 她竟扁扁嘴說完全唔明白, 然後就伏在枱上, 個樣好upset, 你話點好?     

Hi ,chutt03

我在大埔道近住「百佳」門口的6A巴士站見到佢啊,佢當時都表現得好定。

{{我在大埔道近住「百佳」門口的6A巴士站見到佢啊,佢當時都表現得好定。 }}

kathyng_hyr

Thank you for your above reply.

Is your daughter's classmate 姓"溫"?  If yes, please check your p.m. and contact his parents as soon as possible because his parents would like to confirm whether his son has went out to the bus stop far away from the school.  

Moreover, his parents also need more details of this case so that they can prevent such matter to be happened again.

Your kind reply would be much appreciated.

Regards,

chutt03

ArielMa,  

佢地已係堂上做左name card, 我囝囝前日都有帶返黎話要colour 張name card, 但佢尋日又唔記得帶返學.

今日同佢睇本英文課本, 佢先同我講話要做裏面有一版係寫名架.  你地小朋友有無做到呀?

1k班 今日英文家課冊寫 oral p2-5, 我囝話係 要讀 unusual school 果本 reading o既 page 2-5.  唔知o岩唔o岩呢?

3kids 寫道:
ArielMa,  

佢地已係堂上做左name card, 我囝囝前日都有帶返黎話要colour 張name card, 但佢尋日又唔記得帶返學.

今日同佢睇本英文課本, 佢先同我講話要做裏面有一版係寫名架.  你地小朋友有無做到呀?

1k班 今日英文家課冊寫 oral p2-5, 我囝話係 要讀 unusual school 果本 reading o既 page 2-5.  唔知o岩唔o岩呢?

老師話: Name card 只是在畫字上寫上名字,不用交, 只想通知家長--學生在reading lession做過甚麽.(唔講點知)

1H, still not know which book(s) is/are for class of
a, Read patience or
b, Reading to Learn or
c Oral patience
very confuse, need to guess or bring all books

futoi 寫道:
請問祟真的功課輔導班和奮進班, 哪個好d?  我是在職媽媽, 好希望仔仔可以有人教他功課和協助他溫書, 但他十分抗拒留校至六時多, 點算好呢?

另外, 想請問英文拔尖班, 是否值得參加呢?

功課輔導班: 應是幫助在職家長沒有時間跟進功課. 目的是做功課及温書.

奮進班 : 即是補底, 不幫助做功課的.

拔尖班 : 由老師挑選的 (在評估日選了, 已開班). 除非沒有去評估日, 否則是沒有機會了.

ArielMa 寫道:

昨晚我在她的書包找到一本ICT, 由外籍老師教的, 我問囡囡明唔明白老師教什麼, 她竟扁扁嘴說完全唔明白, 然後就伏在枱上, 個樣好upset, 你話點好?     

唔使担心, 我囝囝都唔明. 看了內容, 我相信九成幾小一學生都會唔明. 一些公司的 training menu 都是咁上下.      

多谢各位回應!
我個仔都係咩都唔知,
D書呀,食物盒..........
帶返學後又唔帶返嚟
返學又話要交$20比
老師,但問点解佢又話
唔知,手册又冇寫.
比佢激死!

就是因為我見到似我們大人睇嘅training menu, 太formal, 加上是外籍老師教, 所以我擔心對於一個小一生來說, 會否深了些?  我怕小朋友頭幾堂聽唔明, 掌握唔到, 就會失去學習意
欲!

PCKwan 寫道:
[quote]
ArielMa 寫道:

唔使担心, 我囝囝都唔明. 看了內容, 我相信九成幾小一學生都會唔明. 一些公司的 training menu 都是咁上下.       [/quote]

我都好擔心呀!

記得在開學日, Ms. Leung請家長為子女在學生証上寫上乘搭的校車車號. 我記得臨開學前寄來一份校車路線時間表, 我便根據我上落校車位置找尋, 清楚標明是坐2A車, 所以我便寫上2A.  

坐了四天來回, 昨晚我囡囡話我寫錯校車, 應該是2B, 我便即刻找回份表來核對, 都是2A, 我就一頭霧水, 我便call校車司機, 他說確是2B, 可能學校資料未更新.

你話呀, 我個女都算好彩, 如果其中一日真係被帶上2A車, 就慘啦!

3kids 寫道:
Hi, ttppss

我囝囝坐4號車的, 應該不是你小朋友的校車.
今朝送他上車時, 司機叔叔都有說很多小朋友上錯車, 嬸嬸檢查車證時發現他們上錯車後就帶他們去o岩的車號.  開學頭幾日都會幾渾亂.
可能我囝囝一向讀幼稚園時已坐開校車, 知道自己坐幾多號車, 所以佢地很少會上錯車.

$20 應該係牙科保健費用喎, 你交表格時有無夾埋$20呀?

蒙查查 寫道:

多谢各位回應!
我個仔都係咩都唔知,
D書呀,食物盒..........
帶返學後又唔帶返嚟
返學又話要交$20比
老師,但問点解佢又話
唔知,手册又冇寫.
比佢激死!

ArielMa,

家長會果日你有無落去禮堂再check 校車號呀? 我諗果日資料先會最update,  我都係果日check左先填比miss leung咋.

ArielMa 寫道:
我都好擔心呀!

記得在開學日, Ms. Leung請家長為子女在學生証上寫上乘搭的校車車號. 我記得臨開學前寄來一份校車路線時間表, 我便根據我上落校車位置找尋, 清楚標明是坐2A車, 所以我便寫上2A.  

坐了四天來回, 昨晚我囡囡話我寫錯校車, 應該是2B, 我便即刻找回份表來核對, 都是2A, 我就一頭霧水, 我便call校車司機, 他說確是2B, 可能學校資料未更新.

你話呀, 我個女都算好彩, 如果其中一日真係被帶上2A車, 就慘啦!

[quote]
3kids 寫道:
Hi, ttppss

我囝囝坐4號車的, 應該不是你小朋友的校車.
今朝送他上車時, 司機叔叔都有說很多小朋友上錯車, 嬸嬸檢查車證時發現他們上錯車後就帶他們去o岩的車號.  開學頭幾日都會幾渾亂.
可能我囝囝一向讀幼稚園時已坐開校車, 知道自己坐幾多號車, 所以佢地很少會上錯車.
[/quote]

你們有沒有覺得校車費"好好好貴"。我住在沙田區,同座的小一生到山腳的聖芳濟各的校車費只需六百多元,而我就要九百多元。真系     

以前讀K3要八百多元己覺得貴,但校車叔叔和姨姨非常好,星期一至五的課外活動又有校車接送。非常方便,所以,都覺得物有所值。

但今年車費好貴、星期一至五的課外活動又沒有校車接送、接送情
‹ 上一主題|下一主題