用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫
樓主: SHRILEY
go

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫 [複製鏈接]

Re: 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

luma,

I am here    呢排忙於幫hb攪中秋月餅宣傳,所以都係2/3日至上嚟一次咋,不過次次都會温哂d功課嘅~~   
噚日帶女返學時天氣己經回暖,升番24/5度,但又幫阿女着咗底衫+冷衫    咪問老師係咪唔開冷氣,如果唔開就要幫佢除冷衫,但老師話因天氣潮濕都會開冷氣,叫我放心,唔使幫佢除冷衫住 :wink:  :wink: 個feel又幾好喎     

唉, 阿女唔知攪乜鬼, 食完飯話唔返學, 仲入房將對皮鞋放入鞋櫃.....   
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

我阿女今朝都係呀,係都要話今日係星期六,唔使返學,仲喊添。

beautymother,

有無入校網睇吓,佢地post咗d小朋友作品出嚟啦,仲見到有你囡囡份添    But 我個女就茅份lu      可能太過塗鴉,實在唔見得人     

其他mami有無揾到自己小朋友嘅作品呢???因我唔知佢地叫乜名,所以睇唔到佢地嘅大作      如果有的話,不妨跟他一起分享一吓,等佢知道佢做得叻叻,mami會响網上看到,大家都好開心架           

hviy

無我女份呀...佢話佢無畫過魚魚同龜龜喎   

家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

hviy
我見到啦,呵,你真有記性,仲記得我個女個名。
係呀,我同佢一齊睇電腦,佢見到好開心呀。今日返學好o左好多囉。起碼無喊無嘔啦。

luluma
應該班班都係一樣呀,我估佢地學的o野一樣囉。可能你個女果日請假﹖我今日係學校班房出面見到佢地已經油o左幾次顏色啦,仲有鴨仔呀。全部貼o左在班房出面,你有時間可以去學校睇下。

beautymother

真係好想去睇吓, 但要返工呀

姐姐話我知, 妹妹都有畫貼左課室出面, 不過我心中有數, 佢d非凡畫技, 無人能及, 暫時唔能夠在網上給大家印賞    遲d啦.....

女女昨日在家做左好多動作, 應該係學校教的, 佢做得好開心, d動作好得意, 佢倒頭反身倒後望我, 叫我同佢一樣 佢pet pet 高過頭, 笑死我....

仲有同佢一齊整芒果糯米糍, 佢做攪漿, 到我每做完一粒時, 佢就幫我撈椰絲, 到佢攪完一粒就唱一次歌, 係用我是茶壺肥又矮改歌詞, 不過我就唔知佢唱乜, 但好好笑.  佢就好開心

哈,我個女都好鍾意我同佢做芒果糯米糍呀。

我每日都係利用送佢返學時睇下呀,不過下個月準備比佢搭校車啦,o甘就會小o左去學校,小o左同老師溝通啦,因為依家每日都可以問o下老師佢點嘛。

你地覺得會唔會呢﹖

你地好! 唔好意思. 打斷你們.  但真的希望得到你們寶貴意見. 可以嗎??  我見你們談及你們的亞b讀得很開心, 其實我也想幫囡囡報這間幼稚園.  

有bk媽咪話 st peter 功課少, 學不到太多學術上的知識。 又話程度略淺 (相比PLK田家炳)  請問是否這樣呢? 當初, 為何你會選這間幼稚園呢?

其實我會考慮 St Peter 及 PLK田家炳 二選一.  真是很煩惱.   請多多指教。   

阿女今日又發作, 又話唔返學, 唔知係咪因為咁呢 :

佢前兩日同我講,

女: 媽咪, 好多同學仔都"腸"我d玩具玩架" (表情唔係咁開心"
媽:咁你可以再攞第二樣玩具啦
女:我攞第二樣玩具, 佢地都腸左, 總知我玩乜野, 佢地都腸左囉.....
媽:下次如果係咁, 你不如同老師講, 不過你唔好腸人地玩具喎.
女: 老師會話佢地架, 會打佢地架..
媽: 唔係, 老師會教佢地唔好腸玩具, 或者你都可以同同學仔講, 你玩完才給佢地玩羅

我女女係唔識腸人玩具, 可能從少到大都腸玩具的環境比佢經驗過啦.....都係要比佢投入現實殘酷的社會體驗下, 希望佢可以長大啦.....千其唔好學壞就好了......

可能就係咁, 佢就怕反學都唔定.....

chunma630

我地今年才開始k1, 暫時都未知將來係點....不過我自己的經驗同你一樣, 在這兩間學校周旋左半年, 係到交學費那刻才能下決定, 因為我都認為兩間都係好學校.....

最後入呢間, 係因為佢有全日制比我選擇, 因為我地有打算k2比女女入全日班

保田的老師都幾好呀, 個書記好有耐性, 每次我打電話去問資料, 佢都好有心機咁同我講,  佢地有全英文班給k2 同k3小朋友, 在下午班進行的, 整體都唔錯,係環境細點, 地學費平d, 一年交十個月, 但st peter而家要1520, 交11個月, 呢個會否係你考慮因素呀?

邊間近你家呀....

luluma
乜學費要交11個月嗎﹖呵,我都唔知呢

通常星期一o的小朋友返學都係會扭計的啦,我今朝見到有小朋友在學校大喊呀。

Hi Luluma,
謝謝你呀.
其實兩間都唔近我. 但問題不大. 學費也不是問題. 最緊要程度 好 及小朋友開心.  你們現在是否每日一堂英和一堂普通話?  

你知唔知保田d學生會唔會讀書會有多D壓力呢? 因功課會多d.  聽聞保田的全英文班不是所有k2同k3可以讀, 好似有一班. 你知唔知怎樣才可以入全英班呢?

chunma630

保田功課及課堂等我就不太清楚, 按以前所了解, 佢地並不是想像中及人地所講"好多"功課, 你可以問學校, 因為個書記係好有心機答你的.....英文班學生係要被挑選的, 即要對英文有興趣及有反應等, k1下學期老師便開始留意並選出合適學生..

我地而家聖彼得, 每日都分別不同時段用英唔, 中文及普通話上堂, 校長話要每日咁浸佢地喎 , 係唔錯的.....

還有今年我地k1有得參加為期三年的學前數學課程, 係教育學院成xx博士編制的.....每都交幾十蚊咋, 全港得八十幾間幼稚園被選出進行...

真係幾多架...

不過, 我都係知咁多, 呢到有個媽咪hviy, 佢的經驗比我豐富, 因為佢個大女在聖彼得畢業, 細女都係今年k1, 等佢有時間入來時, 相信佢會答得你更清楚....我有野唔明都係問佢架咋

chunma630,

唔好意思,遲咗覆你添    保幼的確响學術方面很好,有好多mami都會幫佢地報考九龍最top嘅名校,但要睇吓你個小朋友定唔定性至得,如果唔係就會有反校果      話說我大女e+學珠心算,响同一時段有一個保幼K2嘅小朋友,佢mami要求珠心算老師唔好俾咁多作業佢個仔      原來佢個仔做學校功課都做到喊      點都唔肯去做珠算      其實我亦好明白那mami的想法,希望仔仔叻d,可以攞多d獎去幫佢去做靚個profile去考小一,在等候時跟他温樂理,80%跟仔仔說普通話    可想像其望子成龍之心....
而我....則選擇給囡囡有個快樂的童年,她喜歡上學,就算病了也嚷着要返學,要見老師,要見同學    說實話,我大女亦從K2開始...學琴棋書畫,但她是享受學習的,而由於經常有表演機會,亦很自信    她上小一了,同學們各散東西,各人亦可很容易的適應了小一生活呢....至於選校的方向,只是决定在你自己對小朋友的期望

等我報告吓今朝見到阿女上堂的情形先啦    早會完後,回課室上課,我見老師拿着手冊及填色比賽等,分別用中,普講,然後每人派一份,叫他們自己放入通告袋,再各自放回書包柜內    個個都好叻叻      之後就排隊出去玩,分開男仔,女仔玩滑梯和積木,我見阿女好乖咁排隊玩咗2次滑梯,全部洗完手便回課室食茶點    我仲見到幼B班用普通話上音樂堂         

hviy,

我今日都有去裝過駿駿上堂呀, 佢係A班所以係第一個課室, 但係都吾係幾睇到, 只係見到佢地係班房門口排隊, 跟住入課室.  我估佢地 arm arm去完wee wee又或者去左玩slide個d.  點解你睇到咁多既, 去邊到可以睇到呀??  我係出面裝裝下我自己都吾係幾好意思呀.   
[url=[img][/url]

我有個問題呀, 阿駿駿呢, 老師叫佢佢吾係好理, 可以話係好selective咁回應, 平時係屋企都係咁架啦, 由其係玩玩具時, 真係吾理我架.  我已經成日教佢人地叫佢個名一定要回應, 例如比番eye contacts, "咩事阿xx", 總之一定要回應啦, 但係都好差呀.  我好苦惱呀   

今日婆婆接放學時, 老師話駿駿推小朋友呀    我番到屋企同佢傾左好耐, 佢自己又認喎, 仲話"吾可以推人", 希望再冇下次啦.  上左k1之後, 壓力真係大左好多  :-|

luluma,

未答你tim, 我係鰂魚涌番工架, 遠到c呀, 所以夜晚番到屋企都幾夜, 吃得飯來都冇乜時間陪駿駿玩, 10點鐘佢又要訓教, 所以我傾得幾多就幾多, 玩得幾多就幾多.  好彩星期六吾洗番, 可以陪佢多d.

shirley

需然我早過你返到屋企, 但都覺得無乜時間同女女談心架,
一來時間唔多,食完飯佢就要洗白白, 然後講故事, 覺覺猪, 二來還有個細女要照顧

有時, 佢書包內的通告袋都唔記得睇, 要老要打電話提我架....

我都係返五日工, 開始五天工作, 真係多左時間陪佢呀   
==

其他媽咪
你地有無比小朋友, 參加 xx健康大賽, 我無呀, 下年先參加...
‹ 上一主題|下一主題