用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

哈哈.....好難學架bor   
羊咩咩太太 寫道:
不過我先要學識控制自己既情緒,教做功課同溫習時唔好隨便呀?    你地同唔同意

羊咩咩太太 寫道:
不過我先要學識控制自己既情緒,教做功課同溫習時唔好隨便呀?    你地同唔同意

無錯!  對住佢, 控制自己情緒仲難學!   有時覺得返工無時間教佢, 但有時又覺得如果成日對住仲      ! 我仲有兩個仔,    x 2.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

I want to ask for help. These two weeks my son always forgot to bring his homework back. Sometimes worksheets taken by other classmates. Sometimes exercise book forgot to bring back, and even sometimes the homework book. His homework book not always completed, that I need to check internet homework everyday.
Every time I ask him where are the missing things, he will be very unhappy and starts to cry. Maybe my attitude is not so good, but actually I am not scolding him. This makes both of us felt depressed.
I have already remind him so many times to bring things back, give him a zipper homework bag for him to put in, but it still not work, can anyone share with me their experiences.

難都要學啦,鬼叫係自己囝囡咩,點難都要扶番佢地入正軌~

其實我地已經好好啦,我家姐有一囝一囡,個囝有讀寫障礙,個囡正常,眼見家姐幾咁努力去教都好,佢地教極都唔識,以前亞囡未番學時,我都會係佢地考試時去佢地屋企教佢地溫習,真係牛皮燈籠點極都唔明~

相比之下,我地個d~~真係濕濕碎;以前家姐教囝囡教到成個人down down 地,佢要比人花好多好多倍既努力同時間,但都唔等如亞囝會有咩好成積,我又幫唔到佢d乜;真係自己都唔開心;幾年前佢帶埋囝囡返左教會,好似睇通左好多呀!

gordon7e,

你小朋友會唔會討厭做功課同溫習?會唔會囝囝班有d比較頑皮既學生收埋?咁小朋友有無比老師寫手冊欠交等等?

你話問囝囝,佢會唔開心同喊,會係你既態度惡左定係其他原因,有d小朋友唔想生事或者怕事未必肯講真正原因,鼓勵佢講出黎,就算唔鐘意做功課都鼓勵佢話比你知,再直接d,我會搵老師了解一下,如果經常性係咁就要盡快解決!

無帶功課同exercise book番屋企我就未試過;但我試過比左錢學校代買課外練習,上堂時老師竟然唔派薄比亞囡仲以為我自己係街外買,    ,搞到我亞囡無得上堂用,這個會影響小朋友既學習機會又阻埋隔離位既同學仔,我第日即call老師;老師都會向我apologize; 不過算啦;講番轉頭我唔鍾意成搵老師架,廢事佢以為我係troublseome mother,但係唔搵佢搵邊個呢?     

好多謝你地既意見呀, 其實我係乜野方法都會試, 只係時間好少, 做唔切呀. 又唔敢再幫小朋友報出面既班, 驚佢星期一至日都好似返學咁, 唯有自己慢慢教佢la. 不過, 聽你地咁講, 我會再用多d時間教佢phonics啦.

唔係幫小朋友溫功課, 我都唔知自己原來咁火爆, 越來越覺得自己eq低. 但有人提過我, 話我可能教得太快, 所以小朋友記唔到. 而家唯有調較自己既心態同期望.
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie,

你想教小朋友phonics呀,睇下這個網頁幫唔幫到你,大家分享一下,有得玩有得學,請進
http://www.kizclub.com/Sbody2.html

我自己都要同亞囡玩下先~
lillymarie 寫道:
好多謝你地既意見呀, 其實我係乜野方法都會試, 只係時間好少, 做唔切呀. 又唔敢再幫小朋友報出面既班, 驚佢星期一至日都好似返學咁, 唯有自己慢慢教佢la. 不過, 聽你地咁講, 我會再用多d時間教佢phonics啦.

唔係幫小朋友溫功課, 我都唔知自己原來咁火爆, 越來越覺得自己eq低. 但有人提過我, 話我可能教得太快, 所以小朋友記唔到. 而家唯有調較自己既心態同期望.

昨晚我把check功課既重任交比我”豬油淡定”既老公    ,我就輕輕鬆鬆咁睇下書    ,將平日既角式調轉    ,有點豁然開朗;平時老公係度隔岸觀火,叫我唔好迫亞囡;            ,禽晚就比佢試下, 終於亞囡禽晚11:15分先可以上床瞓     ,希望佢明白我每晚急切回家的感受.

點解咁夜呀?
係功課多,定係要默書,還是女女慢麼麼呀?

I am working mon.  簡直深深明白妳的感受,但是,我個衰佬(老公)總是照他的本指辦事,叫佢跟亞仔的工課,就總是馬馬虎虎了事,明天亞仔回家,便知道帶少什么,做少什么,嗄!死味.........      

羊咩咩太太 寫道:
昨晚我把check功課既重任交比我”豬油淡定”既老公    ,我就輕輕鬆鬆咁睇下書    ,將平日既角式調轉    ,有點豁然開朗;平時老公係度隔岸觀火,叫我唔好迫亞囡;            ,禽晚就比佢試下, 終於亞囡禽晚11:15分先可以上床瞓     ,希望佢明白我每晚急切回家的感受.

醒目開學勳章 王國長老

我咪又一樣, 我係音樂零旦, 我老公細個衰衰都叫鋼琴2級, 叫佢跟下個女練琴, 佢話好多年無彈唔記得晒, 叫我攪掂佢

點解咁夜?唉..每日亞囡會係學校做哂功課,回家我幫佢checking,有問題既要改,溫習一下,其實都溫唔到d乜,做下spelling,每日一篇,有時間既最好練埋琴啦!

我老公慢吞吞,要求高又要依自己本子辦事,食左十擔豬油羔咁,叫得佢做黎我都完成左一半;個女就食左兩擔豬油羔,我係一個急驚風;你地話急唔急死我?d男人就係咁,你急佢唔急 ,為左d作息時間同唔返少兩日99度食飯都不知炒左幾多次,我都唔明,唔返99屋企食飯都唔得,孝順行頭得啦,明白哂   

每晚望住個鐘,我會諗起9:00亞邊個已經瞓緊啦;9:30亞邊個又瞓緊啦;10:00亞邊個又可以上床啦,點解個囡仲係度做緊功課;咁夜先瞓,試問第二日邊夠精神聽書,這是一個惡性循環,所以我真係好羡慕可以選擇唔使返工既媽咪,全心全意照顧小朋友.   

IC.
咁你地夜晚幾點先番到屋企check功課架?

其實係99屋企我就check定,返到屋企around 9:00,沖完涼就開始改或者重做唔整齊既生字,我要佢知道,唔儘力做係會花double既時間,當然唔使改就最好啦,可以早d休息

話時話,各位媽咪,你地有無留意到而家夜晚係街上九點幾十點仍然有好多小朋友揹住個書包,著住對返學校鞋,你估佢地係咪都係要去親戚處食完飯才帶住疲累既身軀回家,唔通已經成風氣?
Mrssslui 寫道:
IC.
咁你地夜晚幾點先番到屋企check功課架?

咁可唔可以係奶奶到改埋,番屋企咪可以有時間做其他嘢囉!

這方法也試過,如果係功課方面做好,咁返到屋企咪好d,可以比佢玩陣,都可以10:00上床,但係少之又少.

希望這只是磨合階段,快點入正軌啦!

我既理想係番到屋企,女女已經可以做完功課等我check,仲要執埋書包加練琴,而家佢一番到屋企就休息半個鐘,跟住就練琴,再做功課.我可以儘時放工,而屋企又近,所以都可以7點前完成.

請問你地小一家長,小朋友默書有沒有默個 "貓" 字呀??老師話個貓字四四果劃要勾上去先至arm,無勾就係錯.....
可以給一點意見嗎?thanks   
here...
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=756274&forum=162&start=10&viewmode=flat&order=1
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

上星期我囡囡都寫左個貓字,係你個指引裡面綠色個貓字係啱架.
,而家寫既生字我全部跟書本既寫法~
睡覺 寫道:
請問你地小一家長,小朋友默書有沒有默個 "貓" 字呀??老師話個貓字四四果劃要勾上去先至arm,無勾就係錯.....
可以給一點意見嗎?thanks   
here...
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=756274&forum=162&start=10&viewmode=flat&order=1

Mrssslui,
咁你既理想做唔做得到呀,邊位幫你湊囡囡呢?如果依你說,真係幾理想架

我放工自己接囡囡,然後返99度食飯,我會比佢睇陣電視,因為由朝早到晚6:00都係學校,囡囡都好累當比佢relax下,咁我咪check功課loh,有時佢真係掛住個電視多過d功課;咁食完飯咪返屋企改,溫..等等.    

這兩天有spelling我都係咁二,唔急既就等星期六先做~,唔使瞓咩   
Mrssslui 寫道:
我既理想係番到屋企,女女已經可以做完功課等我check,仲要執埋書包加練琴,而家佢一番到屋企就休息半個鐘,跟住就練琴,再做功課.我可以儘時放工,而屋企又近,所以都可以7點前完成.
‹ 上一主題|下一主題