用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2007 K1家長入來傾下^。^
樓主: janetngan2
go

創價 2007 K1家長入來傾下^。^ [複製鏈接]

Re: 創價 2007 K1家長入來傾下^。^

我都黎報到.
小囡9月入讀創價 k1 下午班, Karen 家寧.

不過我依家為轉上午班的事, 好煩惱.
事關囡囡一向生活好有規律, 早睡早起, 故此我一早寫晒信填晒表申請轉上午班, 同埋返上午班的話, 下午時間容易安排課外活動嘛.
但佢大大下學曉懶床, 朝朝都要大費周章先叫到佢起床返學 (佢返緊全日 n1). 佢依家8點上校車, 返到學校有早餐食. 如果第日返創價, 一樣要咁早上車但學校冇早餐供應, 即是仲要再早 d 起床食埋早餐先出門口, 都唔知點算.
[

hi 咕怪媽媽,我亞女都係讀 k1 下午班~
甘學校有無通知你轉唔轉到上午斑?因我係前幾板見有媽媽話今日會知結果~我都覺返上午班係好d,但我自己就申請讀下午班,可能平日她不需去學野所以時間上我就無嘜所為

我今日都幫個仔每樣買咗兩套,
點知校服商嗰人唔問我就全部俾晒細碼我,
以下係我同校服商既對話.
我:我想要中碼呀
佢:你個仔細碼就得喇,我哋細碼都有100喇
我:我個仔著緊110-120囉喎
佢:你個仔著120?????
我:係呀,所以我想要中碼呀
佢:你要細碼先啦,試唔啱可以換架
咁我就攞住啲細碼同我個仔試,
最後全部都要換晒中碼,唉!!!!
條褲仔仲要大碼添呀!!!!(可能因為佢有個肚腩仔啦 )
我都係唔想太緊等個仔著得舒服啲咁啫!

其實我都冇諗過啲校服可以著幾年,
因為細路仔大得快又好容易整污糟啲衫,
都預咗每年買過啲新架喇! :

不過我個仔喺試校服嗰陣就真係好鬼開心,
睇嚟佢都幾鍾意返學(我諗 )
而我見到佢著起校服嗰個樣真係好感動呀!
大個仔喇!

而家收左我個仔下午班

唔通你排係我前面一兩個既家長,因為我聽到個供應話就算係100間間廠都唔同size.
最初度完仔仔腰後問我要幾多套,我話要3套佢就拿拿林攞運動衫及工作袍同一個碼各3套(其實我都未講完...我想3套校服要2套合身1套大d,及2件工作袍).跟住我就問佢地3套校服就要買3件工作袍    及問亞仔係乜size.佢地話細碼及可自由配工作袍.之後係台邊試衫,最後我就換了以下配搭
--2件細碼,1件中碼衫,
--1條中碼褲,2條大碼褲(換左1條大碼褲,想亞仔着得舒服d)
--2件工作袍都換左中碼(因細碼比較貼身)

醒目開學勳章

patBmomm

我都同你地講過校服 d size 唔同我地平時買既 size..
所以一定要試清楚先好走..唔係就要去門市換 size..

醒目開學勳章

灝霖媽媽,

你記唔記得我呀!!
聽到學校收左你仔仔好開心呀!!
你有冇同學校講過仔仔既問題呀!!

學校打比我收我囡囡下午班呀!!好開心呀!     

唔記同大家講我最終都係買晒所有書同VCD,
因為老公話咪當係平時買嗰啲俾個仔睇喎!

DOROTHYFAN,
係喇係喇!
我應該就係排喺你前兩個喇!
我都係想個仔著得舒服啲囉,
所以我都係乜都預大少少囉.

Oscar媽,
好彩你之前講講咋,
所以我一攞咗校服就即刻叫個仔試試試喇!
最終都要全部換大一個碼,嘻!
唔該晒!

灝霖媽媽,小阮子媽媽,
恭喜晒!
大家可以做同學仔(媽咪)喇!

灝霖媽媽,小阮子媽媽:好開心呀,唔知有無機會同我個女做同學仔呢
係呢,你地會係邊映學生相?我問快圖美要$40/8張,好似貴左d

冬季運動衫我都買左一套,而外套和背心我都有買各一件.
我仔仔當日都試過d衫,都冇問題. 我仔係細碼人,衫要xs呀,褲就s呀! 工作袍就s,但我都覺得幾鬆.

醒目開學勳章

肥司拉,

你搭幾號車呀!!司機叔叔姓咩呀!!
7:30 am 可能係頭站喎...

patBmom,

喺遊樂場, 我見到 samuel 呀, 我就坐喺你隔離, 你著左件粉紅色 t-shirt 嘛   我囝囝咪就係著住件深藍色 t-shirt, 玩到成頭濕晒, 幾個大人圍住佢果個囉    佢都係返下午班呀    

灝霖媽媽,小阮子媽媽,

Congratulation!! 歡迎加入創價大家庭   

我未幫囝囝買校服, 因為攪完交學費果d, 上度3樓有十幾個family排緊...我同老公見到咁都話遲d上愛民邨買囉.
有冇人申請轉班有消息架?

醒目開學勳章

天使兒,

你快 d 去校服商買呀!!唔好遲 la...
因為校服商門市都好快斷碼..通常校服商最齊碼就係學校買...
點解多人都唔排隊呢???

Oscar媽,
多人仲排隊咪有排等囉. 諗住去校服商度買唔使等咁耐嘛.

我星期六都幫個仔買

我住深井, 校車個車程都幾好.
由屯門出發, 我呢度差唔多係尾站...

醒目開學勳章

天使兒,

佢地做打好快手架!!排下隊咪比仔仔係學校睇下
因為我上年都想買多一件校服時
1/ 校服商要四處去其他學校冇時間
2/ 已斷碼..校服商都係講最好安排係學校買最齊碼..

你都係快手 d 去買..
‹ 上一主題|下一主題