用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2008-2009小一交流下?
樓主: katelam
go

2008-2009小一交流下? [複製鏈接]

DEL....DEL....DEL

save
囡囡係咪今日比賽? 祝囡囡比賽順利..
測完驗, 尋晚終於可以抖一抖, 睇下日暦下星期要背默中文, 過埋呢次默書就可以開開心心等聖誕, 因阿仔背默都好弱~
原帖由 save 於 10-12-7 13:00 發表
YYLLBaBa,
我check 了當日都有係2場.  下午係功課堂, 真有點唔想返學
krs 學生好叻叻 聽囡囡講以佢所知, 今年站時都有2位小朋友取了名次. 希望囡囡順順利利比賽完畢.

all,
測完驗lu:e ...

囡囡算叫順利, 起碼無甩留, 但就十分十分好緊張, 所以比家中的表現差好遠, 分數亦唔太高, 佢亦有點唔開心, 不過就無打擊佢的自信, 仲話希望明年再參加同能有老師訓練, 因佢話見被老師訓練的同學可以係同學面前朗誦, 可以練大膽喎...但我同佢講, 要老師選嫁, 唔係你話想就想嫁
同場的第一名係同班同學仔 佢表現真係好出色, 一點也不怯場...囡囡仲話佢係學校的表現同比賽時的表現一樣咁好
依家上了三年級默中文都用多了時間去溫, 背默以前會叫佢自己默, 自己對, 今年反而唔得.  有時想話大少少開始放手, 點之放極都放唔開..
原帖由 glory 於 10-12-8 14:45 發表
save
囡囡係咪今日比賽? 祝囡囡比賽順利..
測完驗, 尋晚終於可以抖一抖, 睇下日暦下星期要背默中文, 過埋呢次默書就可以開開心心等聖誕, 因阿仔背默都好弱~mouth:" />mouth:" />
...

佢地可以面對咁多人面前朗誦真係唔易, 要有好大勇氣, 開頭我有少少擔心如果阿仔怯場既話, 到時會唔會打擊左佢既自信心, 反而有反效果令佢更加怕面對眾人面前表演/比賽.....不過好彩雖然今次阿仔得唔到名次, 但依家係屋企都耐不耐唸番當日既詩, 好始仲意猶未盡... 係呀, 唔緊要, 話比囡囡知佢已經好叻, 出年可以再接再勵~
個同學咁叻, 真係登佢開心~  
原帖由 save 於 10-12-8 15:42 發表
囡囡算叫順利, 起碼無甩留, 但就十分十分好緊張, 所以比家中的表現差好遠, 分數亦唔太高, 佢亦有點唔開心, 不過就無打擊佢的自信, 仲話希望明年再參加同能有老師訓練, 因佢話見被老師訓練的同學可以係同學面前朗誦,  ...

回復 1764# glory 的帖子

"個同學咁叻, 真係登佢開心~ "

x2

係呀....返去問番阿仔, 佢話佢都算係遲先知到, 暫時所知今年詩歌朗誦, 都有好多同學得獎, 真係開心~
原帖由 YYLLBaBa 於 10-12-9 17:08 發表
"個同學咁叻, 真係登佢開心~ "

x2

回覆 1# glory 的文章

你仔仔是否朗誦英文詩歌
真厲害
san :-P
‹ 上一主題|下一主題